Yener Okatan


YAPAY ZEKA İLE HASB-I HAL ETTİK (7. Bölüm).


İnsanların Göklerdeki ve Yerdeki Ayetleri Okumaları
Elindeki sopasıyla yolda giden âmâ (anadan doğma görme özürlü) bir kimseyi düşünelim. Adamcağız sopasıyla yoldaki bir çukurun varlığını  algılayınca, o çukurun kendine has olan özelliklerini yorumlamaya başlar. O nedenle çukurun özelliklerini, mesela derinliğini, genişliğini uzunluğunu içinde başka bir şeyin bulunup bulunmadığını yoklamaya ve bu suretle çukurun mahiyetini tanımaya çalışır. Çukurun mahiyeti hakkındaki yrumlamasının tamamlandığına ikna olması bir nevi irkilmedir.  İrkildiği için karar verir   kuru tanıyınca ikilerek karar verir  diyelim ki çukurun içine basarak yoluna gitmeye karar ve verdiği kararı uygular . Diyelim ki çukurun içine basarak, geçip gitmeye karar vermiş olsun.  Verdiği kararı uygulayarak  çukurun içine basarak, kazasız belasız yoluna devam ederse  Çukur hakkındaki bilgisinin doğru oluğunu anlar.   Değilse,  algılama aşamasında bir yanlış yapmış olmalıdır. Mesela  Çukurun derinliği  âmâ’nın yorumladığından  daha derinse, adamcağız çukurun içine basarak yoluna devam edebilmişse çukuru  doğru okumuştur. Değilse yani çukur onun okuduğundan daha derinse, çukura basar basmaz tepetaklak düşer ki, o zaman da yanlış okumuş ve yanlış bilgilenmiş olduğunu anlar. 
İsterseniz aynı yolda giden sağlam bir insanı varsayalım. O da yoluna bakmayıp başka yerlere bakarak gidiyorsa, çukuru görmeyip  içine basar basmaz tepe taklak düşer ;öyle değil mi?
Demek oluyor ki  görebilen bir kimse de yoldaki çukurun varlığını algıladığı anda,    âmâ kimsenin yorumlamasına  iştirak eden fiililerin hepsini bir anda, farkında bile olmadan  uygulamış olmalıdır ki, selametle yoluna devam edebilsin.  
Âmâ bir kimsenin  yoldaki çukura algıladıktan sonra yaptığı yorumlama eylemine iştirak eden fiilleri alt alta yazıyorum:

1.Algılamak,
2.Yorumlamak, 
● Tanımak
● İrkilmek
● Yoklamak 
● İkna olmak
● Karar vermek,
● Uygulamak, 
● Bilgilenmek    

Dikkat edilirse, âmâ bir kimsenin  okuma eyleminin yorumlama aşamasına iştirak eden fiillerden en az birini ya da birkaçını, yukarıdan beri örneklerini gösterdiğim  organizmaların,  uyum, İrkilme, refleks, nasti, tropizma, taksi ve sezgi gibi adlarla tanımlanmış olan hareketlerinin temelinde yukarıdaki listede görülen ve okuma eylemine iştirak eden fiillerden en az üçünün ve daha fazlasının iştirak ettiğini  görmek mümkündür.Âmâların Fili Okumaları   
                              İnsanların bilmedikleri bilgileri kitaplardan okuyarak öğrendikleri yaygın olarak bilinen bir gerçektir.  Fakat kitaplarda yazılı olan bilgileri o kitaplara ilk defa yazanlar kimlerdir ve nereden öğrenmişlerdir? Söz konusu Kitap Kur’an ise, bu soruya cevap vermek kolaydır: Kurandaki bilgileri Hz. Muhammed  kendisine indirilen hahiylerle öğrenmiş ve yazdırmıştır. Fakat, mesela bir Biyoloji  kitabındaki bilgileri yazanlar nereden öğrenmişlerdir de o kitaba yazmışlardır? diye sorulursa, cevabı beklenen soru budur.  İnsanların  bu sorunun cevabını çok eski zamanlarda bulmuş olduklarını ifade eden bir hikaye vardır. Hint, İran, Çin, İslam ve Batı kültürlerinde farklı versiyonları bulunan bu eski hikayenin acemice yazılmış bir versiyonu da   Mevlana Celaleddin Rumi'nin  Mesnevi’sinde I.Cilt,1251-1266 numaralı beyitler arasında bulunmaktadır.  Fakat ben, bir Hitli Profesörden dinlediğim versiyonunu  anlatacağım: Mihracenin adamları:  Bir âmâ nın “Fil diye bir hayvandan bahsedildiğini duyuyorum. Bu hayvanın nasıl bir şey olduğunu çok merak ediyorum” dediğini söylemişler.  Mihrace de şehirdeki âmâların hepsini toplatmış ve önlerine de bir fil getirttikten sonra onlara: "Fil dediğimiz hayvan beş adım ileride duruyor. Hadi gidip onu tanıyın bakalım" demiş. 
Âmâların her biri daha önceden,  bazı şeyleri elleriyle yoklayarak tanımışlarmış.  Şimdi de, filin bacaklarına dokunanlar, "Fil ağaç gibi bir şeymiş", derken, gövdesine dokunanlar "Duvar gibi bir şeymiş", hortumuna dokunanlar, "Yılan gibi bir şeymiş", dişlerine dokunanlar. "Mızrak gibi bir şeymiş" kulaklarına dokunanlar, "yelpaze gibi bir şeymiş" kuyruğuna dokunanlar da " süpürge gibi bir şeymiş" demişler. 
Ben de o profesöre: "Âmânın biri de aynı zamanda cüceymiş. O da filin karnının altından geçip gitmiş ve "Fil diye bir şey yok demiş.” Diyerek, latife etmiştim.
Şaka bir yana: İnsanlar da şimdi olduğu gibi yazıdan önceki zamanlarda da  öğrendikleri her bilgiyi,  içinde yaşadıkları oramda bulunan nesneleri ve olayları tanıyarak okumak suretiyle öğrenmişlerdir. 
Değerli okurlarım,  1964 yılından beri 61 yıldır   göklerdeki ve yerdeki ayetleri bilfiil okuyarak yaşadığım zamanın en yüksek bilgi seviyesine erişebilmek için çalışırken mevcut bilgi seviyesine karınca kararınca birkaç bilgi de ilave etmiş  ve  diğer bilim insanlarının keşfettikleri bilgilerden de hiç değilse haberdar olarak, bilimsel bilgi birikimimi artırmaya ve  bu suretle Ta-Ha suresinin 114. Ayetinin emrini yerine getirmeye  çalıştıktan sonra,  Kur’an’nın Bilimlerle ilgili ilgili ayetlerini de okuyunca,  “Oku”  emrinin sadece insanlara değil yaratılmış olan canlı varlıkların tamamının fıtratına yerleştirilmiş olduğunu ve bu suretle dünyada şöyle veya böyle, okumadan yaşayan bir canlı mahlukun bulunmadığını anlamış olduğumu, yukarıdan beri anlatmaya çalıştım.

Devam edecek

YAZARLAR