Orhan Karahan

Tarih: 05.07.2023 08:27

“Türkiye Selçukluları Hanedanı” Projesi…

Facebook Twitter Linked-in

Efendim, şahsımı yakinen tanıyanlarınız, ya da sosyal medya hesaplarımı, Sivas’a dair paylaşım yapılan sosyal medya gruplarını takip edenler bilir ki, Tarih’e özellikle Sivas Tarihi’ne ayrı bir merakım var. Kütüphanemin büyük bir bölümü Sivas’a dair yayınlanan eserlerden oluşan Sivas Kitaplığıdır.

Tabi konumuz ve derdimiz, her mikrofonu eline alanın Selçuklu kenti diye söze başladığı Sivas olunca ister istemez yerel tarihin Selçuklu dönemine ilgim daha bir ağır basmakta. 

2023 yılı Sivas Şehir Akademisi, Tarih Atölyesinde derslere devam ederken, hocamız Sayın Prf. Dr. Erkan GÖKSU’nun bahsettiği bir proje vardı “Türkiye Selçukluları Hanedanı” Projesi, konuyu dinlerken heyecanlanmış Sivas neresinde diye sormuştum, maalesef Sivas yoktu…

Geçen hafta Haber Türk’ün internet sitesinde Murat BARDAKÇI imzası ile projenin tamamlandığına dair yayınlanan haberi görünce, amatör bir Tarihçi (üç dersim kaldı, yaz okulunda verebilirsem üçüncü diplomamı da alıp, Diplomalı! bir Tarihçi olacağım) olarak heyecanlandım ve bir Konya yolculuğu, Alâeddin Tepe gezisi şart oldu.

Haberde; 2017 yılında Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce başlatılan ve nihayet tamamlanan “Türkiye Selçukluları Hanedanı” projesinden, geçen yıllarda yapılan çalışmalarla birlikte projenin detaylarından bahsedilmekte idi, ilgililerin bahse konu haberi internet ortamında rahatlıkla bulacağından eminim. 

Haber içeriği, görseller v.s. burada paylaşım yapmayacağım ancak merak içerisinde soruyorum;

- Başta seçilmişlerimiz olmak üzere, Sivas’lı Vekil ve Bürokratların, Sivas Valiliğinin, Sivas Belediyesinin, Sivas İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün, Sivas Cumhuriyet Üniversitesinin özellikle Tarih Bölümünün, her köşe başını tutmuş Sivas’lı STK ların, “Türkiye Selçukluları Hanedanı” projesinden haberi var mı, ki şayet haberleri varsa bu projeye Sivas’ın da dahil edilmesi için ne gibi bir çalışma yaptılar… 

- Konunun diğer muhatapları yani Konya tarafı, Selçuklu’ya başkentlik yapmış Sivas’ı projeye neden dahil etmedi? Sultanımızın naaşını kimseye vermeyiz o ayrı bir konu ama Sultan-ül Bahreyn (İki Denizin Hakimi) I. İzzeddin Keykavus’un projeye dahil edilmemesine nasıl bir açıklama yapacaklar bekliyorum.

Konya dışında meftun Selçuklu Sultanları sanırım Selçuklu Hanedanından değiller, proje Türkiye Selçuklu Hanedanı projesi ise eğer buna tüm Sultanların dahil edilmesi gerekmez mi? 

Nerden baksan tutarsızlık, şehrin Kültür hayatına yapılan katkıları, verilen emekleri elbette görmemezlikten gelmiyorum ancak şehre turist çekmek kültürel programlarla olmuyor, bu programlarda ancak şehir halkına hitap edebilir, kendimiz çalar, kendimiz oynarız.

Hemen yanı başımızda, Kayseri’de “Kültür Yolu” örneği var, buna benzer bir çalışma neden yapılmaz. Bu projeleri düşünenler, hazırlayanlar, uygulayanlar, senin benim gibi bir insan, uzaydan gelmediler ki, ha sen ne yaptın diye sorarsanız bu konuda müsterihim, bu projenin benzerinin Sivas’a uyarlanabilirliğini, kağıt üzerinde her şeyin dört dörtlük olduğunu ancak sahada uygulama aşamasında bir çok eksikliğin olduğunu defalarca çeşitli ortamlarda dile getirdim, dilim döndüğünce söyledim. Ancak muhalif! olduğumuzdan sanırım sesimizi pekte duyan olmadı. 

Şunu da es geçmeden belirtmekte fayda var, Sivas Cumhuriyet Üniversitesinde kampüs alanı içerisinde, Albert Gabriel’in çizmiş olduğu harita esas alınarak 13. YY. ait Sivas Sur ve Kapılarının, tarihi eserlerinin görsellerinin yer aldığı bir alan inşa edildi, ilgilileri ziyaret edebilir, 13. YY Sivas’ını minyatür olarak inceleyebilirler…

Bu şehre dair daha iyiyi istemek için eleştiri yapmak hakkımsa, gördüğüm olumlu şeyleri yazmanında hakkım olduğu düşüncesindeyim. 

Konular uzun ve yazacak zaman çok, ancak yukarıda dediğim gibi biz asıl konumuza dönelim, “Türkiye Selçukluları Hanedanı” projesinde Sivas neden yok?

Ne yalan söyleyim, haberi okuyunca yazmasam çatlardım, ihtimal ki; bir sonraki yazı tatil dönüşüne kalır, görüşmek umudu ile…

 

o_karahan@hotmail.com


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —