Kemal Sarıkartal


RESSAM SARAÇOĞLU  CUMHURİYET ŞEHRİ SIVAS'TA


Ressam Menşure Yalçın Saraçoğlu,4 eylül Sivas kongresinin 105 yıldönümü başlangıcında, ressam Dr Feza Köylüoğlu ile Sivas'ta. 

Menşure öğretmenin yaşamında tabloların ve resimlerin özel bir yeri vardır. Bakışları Gökyüzü'ne uzanır,fırçası göğü okşar. Tuvalindeki renklerde Güneşin ve Ayışığının bakışları,bakanın içini ısıtır. Fırçasından büyülü nakışlar dökülür. 

Ressam Saraçoğlu yaptığı resimlerde Dünyamı yaşıyorum diyebiliyor. Parmakları onlarca tuvale can verdi, paleti renk renk, bazende siyah beyaz. Ruhunda gizlenen yaşayamadıklarını resmetti dileyebiliyoruz. 

Saraçoğlu gezdiği sokakları resmeden iyi bir gözlemci. Her resmi bir senaryo. Kara tren ler, Gar lar, Sivas peyzajları, eski Sivas evleri, Doğa, madımak satan analar, portreler galerisi, daha neler neler. Sergiyi gezerken, tabloları izlerken derin bir sessizlikte rüyalar alemine dalıp,içiniz ısınarak düş bahçelerinde gezebiliyorsunuz.

Ressam Saraçoğlu yaptığı özverili çalışmalarla başarılara imza atmıştır. Bıraktığı eserler kendisi gibi resim idealleri doğrultusunda yürüyen gençlere örnek teşkil etmesidir. 

Saraçoğlu'nun eserlerinin geliri kimsesiz,yoksul insanlara ve öğrencilere burs olarak verilmekte dir. Menşure öğretmen yaşamı boyunca hep merhametli olmuştur. Herkese karşılıksız sevgi vermeye çalıştı.Kendisini insanlık adına görevlendirilmiş gibi gördü. 

Sergide Sivas Postası gazetesinden arkadaşım Günsel Ekenel ile karşılaştım. Duygularıyla Cumhuriyeti yeşerten eğitimci düşünür ve şiirleriyle ruhumuza enerji katan şair.
İzmir Sivas'lılar vakfının gönüllü hizmet elçisi. Gençlere ışık olan, yol gösteren bir anne bir öğretmen. 

Sivas Belediyesi Kent Konseyi başkanı, Tarihçi, Yazar Ahmet Necip Günaydın hocama saygılar sunarım. Sivas'ımızın önemli bir değeri Menşure Yalçın Saraçoğlu ressamımızı, Cumhuriyetimizim temelinin atıldığı Kentimizde halkımızla buluşturduğu için. 

Sergiyi şair Günsel Ekenel hocamla beraber  gezdim bir resim kolleksiyoneri olarak mest oldum, sanatla, renklerle sevgiyle kal saygı değer hocam Saraçoğlu. 

Kemal SARIKARTAL 
03 Eylül 2024 
Sivas- Menşure Yalçın Saraçoğlu sergisi. 

YAZARLAR