Günsel Ekenel


İNCELİKLİ ŞEYLER


Dostlara, çocuklara en güzel armağan kitaptır.
Sivas kongresinin bu yıl kutlama etkinlikleri için yine memlekete gitmek kısmet oldu. Sevgili arkadaşım bana bir kitap hediye etti, bu ince davranışından ötürü teşekkür ediyorum, hediyeleşmenin kültürümüzdeki kıymetini hepimiz biliriz, bir dal papatya bile dünyalar değerindedir, hatta bir çift güzel söz bile, gönül almak için yeter de artar bile…Bir çocuğun başını okşamak bile hediye olarak kabul gören bir kültürde büyüdük bizler, ne mutlu…

İki birbiriden çok farklı kitabı  tanıtmak istiyorum bu yazımda, ikisi de  çok özel anlamı olan kitaplar.

İlki ;
Sivas Şairleri
Vehbi Cem Aşkun
Kâmil Matbaası 1948
Fiyatı 300 kuruş

Şair Şemsettin Sivasî ile başlıyor ilk ve şair Vecdi ile sona eriyor, 29 şairden örnekler, hayatları ve yorumlar var. Sözlük kısmı okurken kolaylık sağlıyor çünkü dilleri divan dili, Arap ve Fars diliyle yazılmış. 
Örnek olarak 1510 / 1600 doğumlu şairlerin eserleri olunca bu normal bir durum, meraklısı ve erbabı için ise hazine değerinde…Türk kültürünün nesilden nesile aktarılması ve dilimizdeki gelişme ve yeniliklerin tanımlanması açısından, kıymet bilecek ellere emanet edilecek güzellikte bir eser.
Bir kaç örnek vermek için rastgele sizin için bir sayfa açıp ekliyorum.
“ Tapma dünyaya beğim kendine edinme çaput
Tarımar olur, bozulur misli beyti ankebut “
Suzi

“ Bağdan gitti bülbüî nâlan,
Çemenin benzi uçtu geldi hazan “
Noman Sabit

Diğer kitap” İncelikli Şeyler “
Hiç bir yerde bulamadığım için üzüldüğüm bu kitabı sevgili bir öğrencim bulup, bana armağan etti, ona da teşekkür ediyorum. Ancak şu an ülkemizde satışta.

Özellikle paylaşmak istememin nedenine gelince ; yazısız olduğu için çok enteresan bir kitap, tamamen sizin hayaliniz ve yaratıcı gücünüze kalmış. Elbette dünya görüşünüz ve kişilik özelliklerinizi  de yansıtan bir serüven ve siz özgürce bir öykü yaratıyorsunuz.

Ben eğitim amaçlı kullanıyorum ve çok büyük yarar görüyorum. Çocukların o mahcup, emin değilim ama halleri ve gülümsemeleri dünyanın bütün ülkelerinde savaşları bir anda bitirecek gibi hissettiriyor bana…

İlerleyen günlerde o kadar ilgi çekici geldi ki herkese ve artık evime gelen konuklarımla bu kitabı eğlenceli hale getirmeye başladık, inanılmaz sonuçlar aldık.

Çünkü ;
Küçücük bir ayrıntının  bile dünyayı değiştirmeye yettiğini anladık birlikte…

İsviçreli yazar Germano Zullo ile illüstratör Albertine’den, hayatta keşfedilmeyi bekleyen küçük ayrıntılar üzerine emek verdikleri bir eser.

2011 Sorcières Ödülü’nün yanı sıra 
2012 New York Times En iyi Resimli Kitap Ödülü 
2014 São Paulo Büyük Ödülü’ne değer görülen özel bir kitap.

İncelikli Şeyler, ucu açık metni ve kendine özgü minimal resimleriyle her yaştan kitapseverin ilgisini cezbedecek evrensel bir öykü anlatıyor. 

Kamyonun arkasındaki tüm kuşları gökyüzüne salan bir adam, en köşede ufacık, utangaç bir kuş görür. Bu ufak, siyah kuşun uçup arkadaşlarının peşine takılmak gibi bir niyeti yoktur. Çünkü bazı günler farklıdır. Bu günleri farklı kılansa ayrıntılardır ve biri bile dünyayı değiştirmeye yeter…

Şiirsel dili ve çarpıcı resimleriyle okurlarını küçük ayrıntıların yarattığı cömert bir evrene davet eden İncelikli Şeyler, ayrıntıların insanın dünyaya bakışını ne kadar değiştirebileceğini gözler önüne seriyor.

Ciltli baskısıyla özel bir koleksiyon kitabı olan İncelikli Şeyler, akıp giden hayatta, insana mutluluk veren küçük anlara dokunuyor diyor tanıtım yazısında.

Büyük, küçük herkes severek ve heyecanla bu eğlenceli kitaba ilgi gösteriyor.

Her iki kitabın da kütüphanemde bulunmasından dolayı çok mutluyum.
Kitap dostluğu da diğer dostluklar gibi çok değerli, şiir dostuğu da öyle.
Yine şiir dostlarıma bir şiir armağan ederek sevgilerimi gönderiyorum tüm okuyanlara..

BİZ KADINLAR

Bir kitabın sayfalarının arasından bakıyoruz artık dünyaya
Oysa o ne kadar küçük, parmak uçlarımızdaydı
Biz ise bir kum tanesi bile değildik,
Bir pencerenin arkasından bakıyoruz artık sokağımıza
Oysa o hep konuşuyor gibi bizimle
Biz sadece dinliyoruz... 
Biz el ele verirsek, siz ve ben
El ele verirse biz
Kocaman oluruz…
Bütün kitapları okur
Bütün çiçekleri sular
Bütün çocukları sarıp sarmalarız,
Pembe bir fili özgür bırakır
Bir öykünün kahramanları oluveririz
Belki de cennete çeviririz dünyayı...

G/EKENEL

YAZARLAR