YALNIZCA KANUNLARA KARŞI DEĞİL, KENDİ YÖNERGELERİNE KARŞI DA USULSÜZLER!

YALNIZCA KANUNLARA KARŞI DEĞİL, KENDİ YÖNERGELERİNE KARŞI DA USULSÜZLER!

Mehtap Çifçi’nin önüne geçilebilirdi. Bulunabilecek onlarca adayı rekabet dışı bırakmak da elbette bir kaşiflik yeteneğidir. Kaşif Taner Çiftçi’nin bu keşfini keşfetmekte bizlere nasip olmuştur.

Değerli Okuyucularımız,  Sivas Cumhuriyet Üniversitesinde Haftanın Usulsüzlüğü köşemizde bu hafta yine sizlerleyiz.

Hatırlayacağınız üzere geçen haftalarda, Ümit Burnunu keşfeden Portekizli Kaşif Bartolomeu Dias ile Alim Yıldız’ın kaşif danışmanı Taner Çifçi’yi karşılaştırmıştık. İki kaşifimizin yeteneklerini ve benzerliklerini kıyaslarken, sonraki haftalarda bu yetenekleri detaylandıracağımızı da belirtmiştik. Bu hafta bunlardan birini ele yapıp, diğer konuların detaylarını önümüzdeki haftalara bırakacağız.

Bildiğiniz üzere Taner Çifçi, 2016 yılından itibaren Rektör Alim Yıldız’ın danışmanlığını yapmaktadır. Taner Çifçi’nin eşi Mehtap Çifçi ise, 2018 yılında Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunda öğretim görevlisi olarak üniversiteye adım atmış ve 2024 yılının ilk atamaları ile Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümüne Dr. Öğretim Üyesi olarak atanmıştır. 

29.12.2023 tarihinde ilana çıkılan 124 Öğretim Üyesi Alımında “Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümüne Dr. Öğretim Üyesi” kadrosu için ilgili alım şartı “Eğitim programları ve öğretim alanında doktora yapmış olup, SSCI kapsamındaki dergilerde yayımlanmış makalesi bulunmak.” şeklindedir. Bu alıma ilişkin “SSCI kapsamındaki dergilerde yayımlanmış makalesi bulunmak” şartı haliyle bizlerin de dikkatini çekmiş bulunmaktadır. Neticede, Taner ÇİFÇİ’nin eşi Mehtap Çifçi, bu şartı 2023 yılında henüz daha yeni elde etmiş ve yayın-bildirilerinin az oluşu sebebiyle, rakiplerine karşı bu şartın kullanılmasının menfaatine olabileceği düşünülmüş olabilir. Yine dikkatimizden kaçmayan diğer bir husus, kalan 123 akademik personel alımının hiçbirinde bu şarttan bahsedilmemiş olmasıdır.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Üyeliği Kadrolarına Başvurma, Yükseltilme ve Atanma Yönergesinde, Doktor Öğretim Üyeliğine ilk atamada zorunlu koşullar; “Adayın hazırladığı lisansüstü tez konusuyla ilgili en az 1 makale yayımlanmış olmak” , “Ek1’deki Akademik Faaliyet Puan Tablosunda A1, A3 kapsamındaki dergilerde yayınlanmış en az 1 makale VEYA A4, A5 kapsamındaki dergilerde yayınlanmış en az 2 makalesi olmak” , “EK-1 Akademik Faaliyet Puan Tablosu’ndan toplamda en az 50 puan almış olmak” şeklindedir.

Mehtap Çifçi’nin atanmasında bahsi geçen SSCI kapsamındaki dergilerde makalesi bulunmak şartı, A1 kapsamındaki dergilerde yayınlanmış makalesi bulunmak koşulunu sağlamaktadır. Bu açıdan bakıldığında usulüne uygun gibi gözükse de, A1-A3 kapsamında yayınlanmış bir makalesi olmayan, yalnız buna rağmen A4-A5 kapsamında yayınlanmış 2’den fazla makalesi olan adaylar, “SSCI kapsamındaki dergilerde makalesi bulunmak” şartı sebebiyle Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Atama Yönergesine aykırı şekilde rekabet dışı bırakılmıştır.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Atama Yönergesinin başlık metninde, “Bu Yönerge ile Sivas Cumhuriyet Üniversitesinde akademik birimlerin kadro gereksinimlerinin adil ve ölçülebilir bir değerlendirme ile karşılanması, akademik personelin bilimsel gelişiminin teşvik edilmesi ve öğretim üyeliğine başvuruda bilimsel rekabetin özendirilmesi amaçlanmıştır.” ifadesi geçmektedir. 

Anlaşılacağı üzere, Mehtap Çifçi atamasında bahsi geçen durum, adil ve ölçülebilir değerlendirmeye tam bir muhalefet ve bilimsel rekabeti ortadan kaldırmaya teşebbüs oluşturmaktadır.

Basitçe ilgili alım şartı, “Eğitim programları ve öğretim alanında doktora yapmış olmak” şeklinde tek bir cümle ile de tanımlanabilir ve başvuran adayların yönetmeliğe göre elde edeceği puan sıralaması sonucu değerlendirmesi yapılabilirdi. Yalnız bu durumda, belki de SSCI kapsamındaki dergilerde yayınlanmış makalesi olmayan, yalnız “A4, A5 kapsamındaki dergilerde yayınlanmış en az 2 makalesi olmak” şartını fazlasıyla sağlayan bir aday, puan olarak Mehtap Çifçi’nin önüne geçebilirdi. Bu durumda bulunabilecek onlarca adayı rekabet dışı bırakmak da elbette bir kaşiflik yeteneğidir. Kaşif Taner Çiftçi’nin bu keşfini keşfetmekte bizlere nasip olmuştur.

Değerli Okuyucularımız, göreceğiniz üzere Sivas Cumhuriyet Üniversitesi yönetimi, yalnızca kanunlara karşı değil, kendi yönergelerine karşı da usulsüzlük yapabilmektedir. Alim Yıldız ve yönetimini, usulsüzlüklerine her gün bir yenisini ekleyebilme potansiyeli münasebetiyle cümbür cemaat alkışlamak gerekir. 

Haftanın cevaplanmayan ve cevaplanamayan sorular köşesinde bu hafta üniversite yönetimine aşağıdaki soruları sormaktayız.

Taner Çifçi’nin eşi Mehtap Çifçi’nin Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümüne Dr. Öğretim Üyesi olarak atanması ilanına, kaç kişi başvurmuştur? Bu alımda rekabet sağlanabilmiş midir?

İlgili alım için “SSCI kapsamındaki dergilerde yayımlanmış makalesi bulunmak” şartı, kim tarafından konulmuştur?

Rektör Danışmanı Taner Çifçi’nin eşi Mehtap Çifçi’nin atamasında bir etkisi var mıdır? Var ise nedir?

Taner Çifçi, eşi Mehtap Çifçi’nin ataması ile ilgilenen jüri üyelerini ziyaret etmiş midir? Veyahut telefonla aramış mıdır?

İlgili atama kapsamındaki “SSCI kapsamındaki dergilerde yayımlanmış makalesi bulunmak” şartının Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Yönergesine aykırılığı neticesinde ilgili konu mahkemeye taşınabilir mi? 

Değerli Okuyucularımız, önümüzdeki haftalarda Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Yönetimi usulsüzlükleri ile tekrar aranızda olacağız.

Görüşmek dileğiyle, esen kalınız.