İlimizde kış şartları nedeniyle birçok kurumun sezonu kapatmasına rağmen Vakıflar Bölge Müdürlüğü denetiminde olan Şems-i Sivasi Türbesindeki restorasyon çalışmaları aralıksız sürdürülüyor. Çatı onarımı tamamlanan türbenin duvarlarındaki çalışmalar devam ederken, önümüzdeki yıl Mayıs ayı sonuna kadar çalışmaların tamamlanarak ziyarete açılması bekleniyor.
Tarihi Meydan Camii’nin bahçesinde bulunan Şems-i Sivasi Türbesi’ndeki çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Geçtiğimiz aylarda başlatılan çalışmalar sonucunda başlangıçta türbenin çatısının onarımına başlanmıştı.
Kış mevsimi nedeniyle öncelik verilen çatı onarımının ardından türbe etrafındaki çalışmalar kış mevsimi gelmesine rağmen aralıksız olarak devam ediyor. Restorasyon çalışmasının tamamlanmasıyla birlikte Şems-i Sivasi türbesinin dört cephesi de açılmış olarak ziyaretçilere sunulacak.
İlimizdeki birçok kurumun kış mevsimi gelmesi nedeniyle çalışmalarını durdurmasına rağmen Sivas Vakıflar Bölge Müdürlüğü denetiminde yapılan restorasyon çalışmalarının devam ettirilmesi kamuoyu tarafından da takdirle karşılandı.
Şems-i Sivasi Türbesi’nin restorasyon Projesi Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından hazırlanırken, 25 Mayıs 2013 tarihinde Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından da onaylanmıştı.
Soğuk kış günlerine rağmen çalışmaları devam ettirilen tarihi tescilli türbedeki çalışmalar Tuna İnşaat tarafından yapılırken, 30 Mayıs 2014 tarihine kadar bitirilmesi planlanıyor. Ayrıca türbedeki çalışmalar kapsamında engelli vatandaşlarımız da unutulmadı.
Konu hakkında daha önce gazetemize açıklamalarda bulunan Vakıflar Bölge Müdürü Ali Veral, Meydan Camisi`nin avlusunda bulunan bu türbenin giriş kapısı üzerindeki kitabesindeki ebcet hesabına göre h.1009 (1600-1601) yıllarında yapıldığı anlaşıldığını kaydetmişti.
Türbede Şeyh Şemseddin Sivasi ve Şeyh Kara Şemseddin Ahmet Efendi bulunduğunu kaydeden Veral, “XVII. yüzyıl başlarında yenilenen türbe 9.00 x 5.30 m. ölçüsünde olup, kubbe ile örtülüdür. Bu kubbenin iki yanına da birer tonozlu bölüm eklenmiştir. Kubbe dıştan sekizgen kasnaklı olup, üzeri basık piramidal kiremitli bir çatı ile örtülmüştür. Tonozların üzerine rastlayan bölümler ise dıştan kırma çatı şeklindedir” dedi.