TURKUAZ BİTTİ ÜRGÜP BATTI

TURKUAZ BİTTİ ÜRGÜP BATTI

Sivas Belediyesi?nin prestij Projesi?ne Sivas İdare Mahkemesi?nden tokat? Geçtiğimiz yıldan itibaren eski sanayi ile ilgili mahkemeden çıkamayan Belediye hakkında geçtiğimiz ay sonunda verilen kararla eski sanayi bölgesinde uygulanmak istenen Kentsel Dönü

Sivas Belediyesi’nin prestij Projesi’ne Sivas İdare Mahkemesi’nden tokat… Geçtiğimiz yıldan itibaren eski sanayi ile ilgili mahkemeden çıkamayan Belediye hakkında geçtiğimiz ay sonunda verilen kararla eski sanayi bölgesinde uygulanmak istenen Kentsel Dönüşüm Projesi’nin iptal edildiği ortaya çıktı. Bu süreçten sonra esnafın ruhsat talebinde kentsel dönüşümü bahane olarak gösteremeyecek olan Sivas Belediyesi’nin alınan bu mahkeme kararının ardından nasıl bir yol izleyeceği merakla bekleniyor.

Sivas Belediyesi geçtiğimiz yıllardan beridir eski sanayide sürdürdüğü mücadeleyi devam ettirmek isterken, yine Sivas İdare Mahkemesi’nin kararıyla sarsıldı. Bilindiği gibi uzun süredir eski sanayi esnafı ile Belediye arasındaki anlaşmazlık devam ediyordu. Belediye yetkililerinin hiçbir konuda uzlaşma maksadıyla geri adım atmamasının karşısında eski sanayi esnafı da yargı yoluyla mücadelesini sürdürüyor.

Geçtiğimiz günlerde Sivas İdare Mahkemesi tarafından 2013/1232 sayılı kararıyla birlikte eski sanayi bölgesindeki bazı esnaflar eski sanayi bölgesinde faaliyet gösterdiklerini uzun süredir defalarca Sivas Belediyesi’ne ruhsat talebinde bulunduklarını ancak kentsel dönüşüm nedeniyle reddedildiği gerekçesiyle Sivas İdare Mahkemesi’ni başvuruda bulundular.

Mahkeme verdiği kararda davalı İdare’nin ilgili kararlarla söz konusu sanayi alanının kentsel dönüşüm alanı içerisinde kaldığı ve bu nedenle de iş yeri ruhsatı verilmediğinin savunulduğunu kaydetti.

Ancak Sivas İdare Mahkemesi 25.09.2013 tarih ve E:2012/1213, K:2013/811 sayılı kararlarıyla eski sanayi sitesi hakkında alınan kentsel dönüşüm kararının iptaline karar verildiğinden dolayı dava konusu ret işleminin dayanaksız kaldığının görüldüğünü ifade etti.

Bu durumda dava konusu iş yeri açma ve çalışma ruhsatı talebinin reddine gerekçe olarak savunulan kentsel dönüşüm kararının yukarıda sözü edilen Mahkememiz kararıyla iptal edilmiş olması, ayrıca çalışma hak ve hürriyetinin Anayasayla güvence altına alınan temel haklardan olduğu dikkate alındığında, davalı belediyece sınırları zamanı belli olmayan, yalnızca ileride yapılması düşünülen planlama çalışmalarını belirten belediye meclis kararı gerekçe gösterilerek davacı isteminin reddinde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna ulaşıldığı belirtildi.

Sivas İdare Mahkemesi’nin bu kararıyla birlikte eski sanayi bölgesinde uygulanmak istenen Kentsel Dönüşüm Projesi’nin iptal olduğu ortaya çıkarken, Belediye’nin prestij projesi olarak gösterilen Turkuaz Projesi de suya düşmüş oldu.

Eski sanayi ile geçtiğimiz yıldan beri devam eden bu çözümsüzlük sürmeye devam ederken, mahkeme kararlarının birçoğunun Sivas Belediyesi aleyhinde olduğu gerçeği de ortaya çıkmış oluyor. Bu süreçten sonra Sivas Belediyesi yetkililerinin nasıl bir yol izleyeceği ise merakla bekleniyor.