TÜRKİYE EMEKLİLER PARTİSİ ÇAĞDAŞ TÜRKİYE İÇİN

TÜRKİYE EMEKLİLER PARTİSİ ÇAĞDAŞ TÜRKİYE İÇİN

BÖLÜM 1
HEDEF VE İLKELERİMİZ

Emperyalizme karşı ulusal başkaldırının öncüsü olan Kuvayi Milliye, Müdafaai Hukuk Cemiyetinin oluşumuna dayanarak oldu. Müdafaai Hukuk ise İşgal altındaki Anadolu’da yerel kimlikten ulusal kimliğe ve ulusal dayanışmaya ulaşmayı, gücünü ulusal iradeye dayandırmayı hedef aldı.

Türkiye Emekliler Partisi, Bu soylu, ilkeli ve onurlu temelde oluşan ilkelerin ışığında Türkiye siyasetinde yerini alacak;

Türkiye Emekliler Partisi; Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ilke ve devrimleri doğrultusunda, faaliyet gösteren bir siyasi partidir.

Atatürk ilke ve devrimleri üzerine inşa edilen, hukukun üstünlüğünü, kuvvetler ayrılığını, eşitliği, özgürlüğü, emeği, toplumsal barışı ve refahı, hakça bölüşümü, sürdürülebilir ekonomik kalkınmayı ve muasır medeniyet seviyesini hedefleyen çağdaş, “Cumhuriyetçi” bir partidir.

TEP, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Türkiye Cumhuriyeti’nin taraf olduğu diğer uluslararası sözleşmeler çerçevesinde faaliyet göstermek üzere kurulmuştur.

Hedefi; Emperyalizme karşı ulusal başkaldırının öncüsü olan, 4 Eylül 1919 Sivas Kongresinde birleştirilen Anadolu ve Rumeli Müdafaai Hukuk Cemiyeti’nin kurtuluş ve kuruluş felsefesini ve Kuvayi Milliye anlayışını yeniden egemen kılarak, “Yarınlar hepimizin!” anlayışıyla, ulusumuzla birlikte çağdaşlaşma yolunda geleceğimizi geri almaktır.

TEP, bütün kurum ve kurallarıyla özgürlükçü demokrasiyi, hukukun üstünlüğünü ve rekabetçi piyasa ekonomisini tesis ederek, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının kendilerini manevi huzur, maddi refah ve iç ve dış ve bölgemizde barış içinde özgürce geliştirmelerini ve toplumsal kalkınmayı sağlayacak kamu düzeninin ve yönetiminin gerçekleşmesini amaçlar:

TEP, 21. Yüzyılın ikinci çeyreğine girerken. Türkiye siyaset sahnesinde yerini alıyor.

TEP, Türkiye’nin geleceğine damgasını vurmak ve Türkiye halkını yirmi birinci yüzyılda dünyanın en ileri toplumlarından biri haline getirmek iddiasındadır.

DÜNYA VE TÜRKİYE;

Dünyada bir dönem kapanmıştır. Dünyayı iki hasım blok arasında kilitleyen soğuk savaş dönemi artık sona ermiştir. Şimdi dünyadaki bütün ülkeler ve toplumlar için çok büyük şanslar ve aynı ölçüde de büyük tehdit ve riskler içeren bir dünya vardır.

Küreselleşme bir yandan evrensel hak ve özgürlükleri tüm dünya toplumlarına yaygınlaştırmakta, diğer yandan da yaşam biçimlerine ve zihniyetlere getirdiği standardizasyon ile kimlik bazında tepkilere yol açmaktadır.

Uluslararası ilişkilerde geçmişin yerleşik kalıplarının ortadan kalkması, ülkeler yeni bir göreli özerklik alanı açarken, aynı anda güçlü ülkelerin değerleri üzerindeki tahakküm potansiyelini’ de arttırmaktadır.

Türkiye’nin bu yeni Yüzyıl’a dünyanın güçlü ülkelerinden biri olarak girme şansı vardır. Ancak Türkiye’nin varlığı tehdit altındadır ve ülkemiz parçalanma riskini taşımaktadır.

TÜRKİYE'NİN YENİ SİYASİ HAREKETİ;

TEP, bu gerçeklerin bilincinde olarak ortaya çıkan, Türkiye'nin yeni siyasi hareketidir.

TEP, Türkiye'nin bağımsızlığını, egemenliğini ve toprak bütünlüğünü korumak, ulus egemenliğini ve demokrasiyi güçlendirmek, insan haklarını ve temel özgürlükleri savunmak, ekonomik kalkınmayı ve refahı sağlamak için mücadele edecektir.

Türkiye Emekliler Partisi, bu gerçeklerin bilincinde olarak ortaya çıkan, Türkiye’nin yeni siyasi hareketidir.

Tam bağımsızlık tutkumuzun; halkın iradesine, yurttaşların özgürlüğüne ve modernleşmeye dayalı çağdaş bir toplum olma iddiamızın kaynaklarıdır.

PROGRAMIN DEVAMI;

TEP' nin programı, bu giriş metninin ötesinde, aşağıdaki başlıklar altında detaylı bir şekilde ele alınacaktır:

Temel İlkeler
Siyasi Hedefler
Ekonomik Politikalar
Sosyal Politikalar
Eğitim Politikaları
Dış Politika
Çevre Politikaları
Kültür ve Sanat Politikaları
Gençlik ve Spor Politikaları
Kadın Politikaları
Engelli Politikaları
Tarım ve Hayvancılık Politikaları
Sağlık Politikaları
Adalet Politikaları
Yerel Yönetimler Politikaları

YENİ BİR TÜRKİYE YAPILANMALI 
Dünyanın yeni bir toplumsal dönüşüm çağına adım attığı 1980 li yıllarda Türkiye ciddi siyasal bocalamalar içinde çalkalanıyordu. Siyasi yapı tabiileşemiyor, demokratik kurumlarımız çözüm üretmekten uzak, tersine mevcut kurumlar bir bir yozlaşıyordu.

Böylesi bir durumda ülkemiz yeniden olağanüstü bir döneme girdi. Bu dönemde ekonomik yaşamın yeniden düzenlenmesi yolunda bazı radikal kararlar alındı ve ekonominin Liberyalılaşması çabalarına geçildi.

Demokratik alt yapısız bu deney bile, özellikle ekonomik yaşamda çok önemli ve olumlu sonuçlar verdi. İnsanımızın birikimlerinin serbest rekabet ortamında Batı ülkeleri ile yarışabildiği görüldü. İhracat ve sanayileşmede belli sıçramalar sağlandı. Dış dünyada saygınlığımız arttı. Ancak bu gelişmeleri sürdürebilecek demokratik gelişme ve kurumsallaşma ne yazık ki gerçekleşemedi. Toplumun istekleri politikanın ve bürokrasinin verdiğinin çok ilerisine geçti. Bu durum, toplumda yeni sürtüşme ve gerilemeler yarattı. Yasama, yargı ve yürütme erki toplumu dünyanın gelişimine taşıyamadı.

Dünyanın en genç nüfusuna sahip, üretim becerisi ve ülkenin arzusu çok yüksek, dış dünyayla iletişim ve etkileşimi çok güçlü bir toplum çok daha “iyisine layık” tır.

Türkiye, dünya çapındaki değişime ayak uydurma sorunuyla karşı karşıya. Dünya tarım toplumundan sanayi toplumuna geçerken buna ayak uyduramadık. Ancak Cumhuriyet’le çağdaş uygarlığa ulaşmanın umudunu yitirdik. Şu anda son iki yüz yılda olduğu gibi yüreğimiz ağzımızda. Bilgi çağı trenine atlamak umudu ile bu treni kaçırmak kaygısını aynı anda yaşıyoruz. Umudumuzu besleyen güç kaynaklarımız olduğu gibi, kaygılarımızı arttıran ağır sorunlarımız var.

Toplumumuz, çağdaş ve demokratik bir yönetimin önünde açacağı yolda hızla ilerleyeceğine içtenlikle inanıyor.

TEP, toplumun geniş demokrasi ortamında barış ve beraberlik içinde, eşit ve adil şartlarda yarışabileceğine ve çağı yakalayacağına inananların hareketidir.

TEP, tarihimizin ve toplumumuzun her türlü olumlu birikimini arkasına alarak; çeşitli kimliklerden oluşan bir çiçek bahçesi gibi gördüğü halkımızı, iç barış, uyum ve uzlaşma içinde bir arada tutarak ve yurttaşlarımızın bilgi ve beceri düzeyini sürekli yükselterek ülkemizi nice yüzyıllarla buluşturmak amacındadır.

Partimiz ülkede öncelikli olarak adaleti, hukuku sağlamak, kuvvetler ayrılığına önem göstermek, insan haklarına (Basın, yayın ve düşünce özgürlüğüne) gereken önemi vermek, anayasanın ilk dört maddesi kesinlikle değiştirilemez. Siyasi parti, sendika ve dernekler yasasını yeniden çağdaş, özgürlükçü hale getirmek, çağdaş, laik bir eğitimi oluşturmak ve korunmasını sağlamak, emekliye, çalışana, çiftçiye ve köylüye daha onurlu bir yaşam sağlamak, yaşlı, bakıma muhtaç emeklileri huzurevlerinde en iyi sağlıklı koşullarda ücretsiz bakımını sağlamak, özellikle su, ısınmanın yaşamsal bir hak olduğunu ve ücretsiz olacağını, kirasını veremeyen vatandaşın devlet olarak buna katkı sunmak, doğayı ve çevreyi, hayvan haklarını korumak, orman yakan ve yaktıranlara en ağır cezanın verilmesini sağlamak, çalışma barışını, engelli vatandaşın haklarını savunmak ve onlara kamu kurum ve kuruluşlarda istihdamı sağlamak ve çalışanı korumak başlıca ilkelerimizdir…

ÜÇ TEMEL ÖZGÜRLÜK 
Türkiye Emekliler Partisi toplumun üç temel özgürlüğe dayanarak gerçekleşebileceğine inanır.

Bu özgürlüklerin birincisi: “İnsanın düşüncelerini ifade etme özgürlüğü” dür. İfade özgürlüğü, gerçeklerin hiç bir kişi ya da grubun tekelinde olmadığı anlamına gelir. Düşüncelerin özgürce açıklanabilmesi ve özgürce örgütlenebilmesi, insanları hoşgörülü kılar, birbirine saygı duymayı öğretir, toplumda suskunluk ve baskının yarattığı sertleşmeyi, kutuplaşma ve bölmeyi engeller. Özgürlük aynı zamanda bireylerin karşılıklı birbirlerinin hakkına saygılı olmalarıdır.

İkincisi: İnsanın temel doğal hakkı, inanç dünyasını kısıtlamadan yaşayabilmesi anlamına gelen din ve vicdan özgürlüğüdür. İnanç farklılıklarından toplumun gönüllü birlik ve beraberliğine giden yol vicdan özgürlüğünden geçer. Din ve vicdan özgürlüğünün kamu düzenine yansıması, devletin toplumlar arasındaki inançlar arasında hiç bir ayırım yapmaması, onlar arasında tarafsız kalması anlamına gelen laikliktir. Laikliğin temel gereği din ve vicdan özgürlüğü ise; din ve vicdan özgürlüğünün tek güvencesi devletin laik olmasıdır.

Üçüncüsü: Büyük hak ise girişim özgürlüğüdür. Maddi zenginliklerin kökeninde, insanların yeniliğin içerdiği risk alma arzusu ve iradesi yatar. İnisiyatif alma özgürlüğü yaratıcılığı besler. İnsanın yaratıcı enerjisi toplumsal dinamizmin, ekonomik refahın ve teknolojik gelişmenin motorudur. Girişim özgürlüğü, devletin ekonomiye müdahalesinin en düşük düzeyde tutulmasını gerektirir. Devlet ancak inşanın iş kurma ve mülk sahibi olma arzusunu desteklemeli ve daha çok çalışıp daha çok üretmesinin karşılığını almasını sağlayacak rekabet ve fırsat eşitliği ortamını sağlamalıdır.

TEP, sorunlarımızın tümünü özgür ve demokratik bir tartışma ortamında çözülebileceğine inanır. Baskı, şiddet ve terör sorunların çözümünde araç olarak kullanılamaz. Bu bağlamda etnik ayrımcılık ve teokratik devlet düzeni kurma istekleri ancak barış ortamında, tartışma ve hoş görüyle etkisizleştirebilir.

Türkiye Cumhuriyeti Hükümetlerinin imzaladığı İnsan Hakları Evrensel bildirgesi, Paris Şartı gibi antlaşmalar. Türkiye Emekliler Partisi’nin titizlikle uyacağı belgelerdir.

TEP Hukukun üstünlüğüne inanır. Toplumsal yaşamımızda, hukukun üstünlüğü ilkesinin ancak şeffaf, sivil ve demokratik bir hakem devlet tarafından sağlanacağına inanır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kuruluş esaslarını belirleyen, Anayasanın değiştirilemez hükümlerinin tartışmaya açılamayacağını kayıtsız şartsız kabul eder.

TEP Üzerinde yaşadığımız toprakların binlerce yıllık geçmişine, tarih ve milli kültür mirasına gurur ve onurla sahip çıkar. “Yurtta barış, dünyada barış” ilkesi doğrultusunda onurlu ve ulusal çıkarlarımızı gözeten bir anlayış ile hareket etmek; bölgesel sorunların çözümünde anahtar rol oynayan, ülkemizin dünyadaki etkinliğini artıran bir dış politika oluşturmak, buna ilaveten bölgemizde de barış diyerek; bölge barışının dünya barışına katkı sunacağına inanmak “Anavatan, Yavruvatan, Mavivatan, Gökvatan bir bütündür, parçalanamaz!” ilkesini savunmak. Vatan için can veren şehitlerimizin yakınlarına ve gazilerimize hak ettikleri değeri vermek, haklarını korumak ve geliştirmek,

TEP Ulusal egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olduğu gerçeğinden hareketle, millet iradesinin tek belirleyici güç olduğuna inanmak ve bu yönde siyaset yapmak,

TEP Hukukun üstünlüğüne inanır. Toplumsal yaşamımızda, hukukun üstünlüğü ilkesinin ancak şeffaf, sivil ve demokratik bir hakem devlet tarafından sağlanacağına inanır.

TEP Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kuruluş esaslarını belirleyen, Anayasanın değiştirilemez hükümlerinin tartışmaya açılamayacağını kayıtsız şartsız kabul eder.

TEP Üzerinde yaşadığımız toprakların binlerce yıllık geçmişine, tarih ve milli kültür mirasına gurur ve onurla sahip çıkmak,

TEP Başta cinsiyetçi ayrımcılık olmak üzere her türden ayrımcılığa karşı çıkmak, mücadele etmek, kadın haklarını her alanda koşulsuz korumak ve savunmak,

TEP Toplumun en önemli görevinin çocukları korumak ve yetiştirmek gerçeğinden hareket ederek, evrensel çocuk hakları doğrultusunda politikalar geliştirmek,

TEP Çağdaş ve bilimsel eğitim politikalarının, geleceğimizin teminatı gençliğin yetişmesinde en önemli unsur olduğunu bilmek; genç kuşakların, yaşamın her alanında başarılı olabilmeleri için gerekli politika ve düzenlemeleri hayata geçirmek,

TEP Gelişmenin ve kalkınmanın bilim, teknoloji ve inovasyon ile gerçekleşeceğini bilmek ve buna uygun sürdürülebilir ekonomi ve kalkınma stratejileri uygulamak,

a- Liyakat ilkesini kamu yönetiminin merkezine alma ilkesi olmazsa olmazlarındandır.

b- Devletin planlayıcı rolünü artırmak. Katılımcı ve şeffaf bir yerel yönetim anlayışı geliştirmeyi savunur.

c- idari, mali ve akademik özerkliğini sağlamak, Gençlerin karşısına çıkan fiziksel, ekonomik, toplumsal ve dijital engelleri, internet ortamındaki sansür ve yasakları kaldırma ilkesini sağlar.

d- Bilim, kültür, sanat ve spora hak ettiği değeri vermek, Dezavantajlı bireyler ve sosyal gruplar için devletin sosyal hizmet veren kurumlarını güçlendirmeyi sağlar

e- Gezegeni ve ekosistemi korumak, Küresel iklim değişikliğiyle mücadelede aktif rol üstlenmek ve yenilenebilir enerji kaynaklarına öncelik tanır.

f- Öngörülemeyen koşullar (pandemi, deprem, kaza vb.) karşısında yurttaşlarını güvencesiz bırakmayacak sosyal politikalar geliştirerek uygulamaya koyar.

g- Girişim özgürlüğünü savunur. Üretkenlik ve verimliliğin ancak rekabetçi ve dışa açık piyasa koşullarında gerçekleşeceğini kabul eder. Devletin rolünü ise piyasa kuralları içinde makro politikalarla ekonomiye yön vermekle olur.

TEP Dayanışmacıdır. Toplumumuzun yardımlaşma ve dayanışma geleneklerinin güçlenmesini, insanların dostluk, kardeşlik ve dayanışma duyguları ile birbirine bağlanmasını toplumsal birliğin temeli sayar.

TEP Laikliği toplumda var olan değişik inanç ve inançlardan kaynaklanan yaşam tarzı taleplerine eşit davranan bir hakemlik ilkesi olarak tanımlar ve bu anlayışı din ve vicdan özgürlüğünün garantisi olarak görür.

Her türlü değişimin ve değişim projesinin toplumsal değerlerden kopmadan bir süreklilik gerçekleştirmesi anlamında muhafazakârdır.

TEP Çevrecidir. Çevreyi tüm toplumsal etkinliklerin sağlıklı gelişmesi için öncelikle kabul edilmesi gereken yaşamsal bir hayat olarak görür. Çevrenin korunmasını ve zenginleşmesini amaç edinir.

TEP Çağdaştır. Çağdaşlığı, tarih, kültür ve gelenekler mozaiğimizi zenginlik kabul eden ve yeniliğe açık, kültürel birikimimizi bütün dünyanın yararına açan ve dünyanın birikimlerini paylaşmayı amaçlayan bir anlayış olarak tanımlar.

TEP Kamu yaşamında şeffaflığı ilke edinmiştir. Parti içi tüm mevki ve organlar ile yerel ve genel seçimlerdeki adaylarını bütün üyelerinin katıldığı doğrudan seçim mekanizması ile saptamayı ilke olarak benimser. Adayların bütün seçmenlerin katılımına açık ön seçimler ile belirlenmesini hedefler. Yasaların imkân verdiği ölçüde, parti içi kararların ve seçimlerin saydamlık esasına göre yapılmasını ön görür. Partinin tüm çalışmaları ve mali hesapları üyelerin denetimine açıktır.

TEP Güçlü bir Türkiye idealini hedefler. Bu idealin, iktisadi, toplumsal, kültürel ve siyasi alanlarda ve dış politikada, özgürlükçü, yenilikçi, çağın koşulları ile uyumlu ve cesur bir atılım programı ile gerçekleşeceğine inanır.
TEP Hoşgörüyü ilke edilmiştir. Bütün toplumsal kesimlerin ve kültürel grupların barış içinde yan yana yaşayabilmesi ve çeşitliliğin birlikteliğini sağlamak için çalışır.

Parti çalışmalarında ve işleyişte parti içi demokrasinin en geniş anlamda gerçekleşmesini vazgeçilmez bir çalışma ilkesi sayar. Her üye ve örgüt görüşlerini serbestçe açıklar, parti yönetimini eleştiri hakkını herhangi bir kısıtlama olmaksızın özgürce kullanır.

TEP Uzlaşmacıdır. Herkesi anlamaya çalışır, herkesle diyalog geliştirir, ortak noktaları öne çıkarmaya özen gösterir ve böylelikle açıklığı, görüşmeyi, uzlaşmayı ve işbirliğini esas alan bir politik kültürün oluşmasına katkıda bulunur.

TEP Emeklilerin sosyoekonomik koşulları göz önünde tutularak, en kısa sürede rahat yaşamaları için ekonomik koşulları gelişmiş ülkelerdeki seviyeye getirilecek, ülkemizin kalkınma düzeyinde en yüksek ücret emeklilerimize verilmesini ilke edinir. Asgari ücret çizelgesi kaldırılarak yerine yoksulluk sınırı üzeri ücret ödenmesine inanır.

DEVAM EDECEK: