İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan, ilimizde sayıları gün geçtikçe azalan konakları gezerek, şehrimize kazandırılması noktasında bir takım çalışmalar yapmayı planladıklarını kaydetti.
Geçmişin zengin kültür birikimini günümüze kadar taşıyan eski yapıları, Vali Zübeyir Kemelek?in talimatları ile hayata bir kez daha kazandırmak istediklerini ifade eden Genel Sekreter Ayhan, ?Bu konaklar günümüzün şekilsiz, biçimsiz yapılarından çok farklıdır. Zamana meydan okur gibi günümüze dek ayakta kalmayı başarmış mimari üslubu ile de herkese hayran bırakan eserlerdir. Vali Zübeyir Kemelek de kültür mirasımız olan bu konaklarımızı gelecek kuşaklara taşımak için sahiplenilmesi gerektiğini vurgulamış bizlere de bu yönde talimat vermiştir. Açık hava müzesi olan Sivas?ın tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerini korumak ve bunları gelecek nesillere aktarmak bizlerin görevidir.? dedi.
Akdeğirmen, Sularbaşı, Gökçebostan, Kaleardı, Gökmedrese, Bezirci gibi Sivas?ın eski mahallelerinde 50?yi geçmeyen az sayıda konak bulunduğunu belirten Genel Sekreterimiz Ayhan, ?Bu konakların bir kısmı onarıldı ve kullanılmaktadır. Ancak pek çok tescilli konak sahipleri tarafından maddi imkansızlık gibi sorunlar nedeniyle restore edilememekte ve böylece de ahşap mimari yavaş yavaş yok olmaktadır. İdare olarak amacımız ilimizin sivil mimarisini ayakta tutmak için bir takım girişimlerde bulunarak hem konak sahiplerini memnun etmek hem de konaklara hayat vererek ilimize kazandırmaktır.? dedi.
Sivas?ın zengin bir tarihi geçmişe sahip olduğunu ve sivil mimari örneklerinin turizm açısından önem teşkil ettiğini vurgulayan Genel Sekreter Salih Ayhan, ?İdaremiz bünyesinde taşınmaz kültür varlıklarının korunması, onarılması ve uygulamaların denetlenmesi noktasında faaliyet gösteren Koruma Uygulama Denetim Bürosu uzmanlarımız ile birlikte il merkezinde birkaç konakta incelemelerde bulunduk. Elde kalan son yapıları gezerken tahrip olduklarını üzülerek gördüm. Sahip çıkmak ve gelecek nesillere taşımak için bu eşsiz yapıların bazılarını İdaremizin imkanları doğrultusunda satın alarak şehrin kültürel hayatına kazandırmayı planlıyoruz. Bu konuda çok istekliyiz ve konak sahiplerinden de duyarlılık bekliyoruz.? diye konuştu.
İlimizdeki sivil mimari örneklerinin, kurumların, sivil toplum örgütlerinin, şirketlerin sahiplenmesi halinde yaşatılabileceğini vurgulayan Genel Sekreter Ayhan, ?Bu yapıları derneklerimiz, vakıflarımız ve sendika gibi sivil toplum kuruluşlarımız hizmet binası olarak kullanabilir. Özel sektör ise şirket binası, sanat galerisi, pansiyon, restaurant, kitapevi ve benzeri şekilde değerlendirebilir.? şeklinde konuştu.