Bayram tatilinde, şehir merkezinde yaşanan trafik sorununu tatile ve bayram iznine gelenlere bağlamak geleceği görmemektir.
Sivas Trafiğinin En Büyük Sorunu: Plansız Şehirleşme ve Yoğunluk.
Şahsi düşüncem odur ki, Sivas'ın trafik sorununun temelinde, 80’li yılların başı itibari ile şehrin tarihi dokusuna uygun olarak geliştirilemeyen ulaşım ihtiyaçları ve buna uyum sağlayamayan altyapı eksikliğidir. Irmakların üzerinin kapanması en büyük handikaptır, ki en azından ırmakların kenarında yoğun bir yapılaşma olamayacağı için şehir merkezde yoğunlaşmaz mecburiyet karşısında şehir etrafa dağılmak zorunda kalırdı.
Son yıllarda artan araç sayısı ile birlikte plansız ve programsız büyümenin neticesinde dar yollar, yetersiz alternatif güzergahlar, mesai çıkışlarında yaşanan yoğunluklar, yeni yapılan binalara gerek kapalı gerekse açık otopark şartının uygulanmaması, Sivas gibi bir şehri trafik çilesinin içine itmiştir.
Korkarım ki, yeni gelişen bölgelerde de ileriyi görmeden yapılan yatırımlar gelecekte de buralarda olası benzer sorunlarla karşıla bileceğimizin göstergesidir.
Alternatifsiz, tekelleşmiş bir şehir içi ulaşım sistemi ve Türkiye’nin en pahalı şehir içi ulaşımına sahip bir şehirde (kısa mesafe, yüksek ücret) insanları toplu taşımaya nasıl yönlendireceksiniz ki? Bu da özel araç kullanımının artmasına sebep olmakta ve neticede daracık yolların, caddelerin trafik yükünün daha da artmasına sebep olmaktadır.
Sürücüleri alternatif yolları kullanmaya teşvik etmek için çeşitli projeler geliştirilebilir ki bu en azından okullarda ders başlama ve mesai başlangıcı 07:00 – 08:00 ve mesai çıkışı olan 17:00 – 19:00 arasında ki trafik yoğunluğunu bir nebze azaltabilir. Mesai saatleri için bir alternatif geliştirilebilir.
Kurallara uymayan sürücüler, Kavşaklarda dönüş yapmayı bilmeyen sürücüler, Dörtlüleri yakınca yolun kendisinin olduğunu zanneden sürücüler, Otopark kullanmayı bilmeyen sürücüler, Yasak alanlara park etmeyi alışkanlık haline getiren sürücüler, Sağdan, soldan makas atarak trafiği tehlikeye atan sürücüler, Alternatif yolları kullanmayı bilmeyen sürücüler, Sinyal vermeden sağa sola dönen sürücüler, Hız kurallarına uymayarak trafikte canavar kesilen sürücüler, Öğrenci servis sürücülerinin kendilerini öncelikli araç zannetmesi…
Sorunu sadece biz araç sürücülerine yıkmak biraz abesle iştigaldir ancak trafiğin en önemli unsuru sürücü faktörüdür, cezaların ve yaptırımların artması belki insanları kurallara uymaya mecbur bırakacaktır ancak bu yoğunluğun çözümü noktasında bir etken olmayacaktır.
Danişmendgazi Mahallesi, Tuzlugöl Mahallesi ve Fatih Mahallesi arasında, Kuzey Çevre yolunun yapımını beklemek yerine Belediye alternatif bir bağlantı yolu geliştirip (Hayri Sığırcı Caddesi ile Plevne Caddesi uygun bölge ve güzergahlarla birbirine bağlanabilir) bir an önce yapımına başlasa en azından bu mahallelerde yaşayanlar bir alt caddeyi daha az kullanacaklardır.
Numune Hastanesi kavşağında yaşanan sorun sürücülerin alternatif yolları kullanmayıp tek bir cadde üzerinde yoğunlaşmasından kaynaklanıyor ise bunun böyle olacağını bilerek o yolun 30 metre genişliğinde yapılması sağlanabilirdi.
Kamu ve özel hastanelerin şehrin güneyinde aynı hat üzerinde olması da bir başka yoğunluk sebebidir ki, en azından şehrin kuzey bölgesinde hastane yapılması veya poliklinikler açılması sürücülerin hastane yollarını daha az kullanmasına sebep olacaktır.
Bir diğer hususta; Numune Hastanesi otoparkının verimli kullanılabilmesi için çözümler üretilmeli, gerekirse birkaç personel görevlendirerek otoparkı kullanmayı bilmeyen sürücülere “otoparka giriş çıkış dersi, otoparka araç park etme dersi, otopark içinde bir başka aracın giriş çıkışına engel olmama, trafik tabelalarını okuma ve orda yazanlara uygulama eğitimleri” ayaküstü verilmeli ki en azından otopark içinde dahi bir düzen sağlanmalıdır.
Sonuç olarak; Trafik, Sivas’ın Büyümesinin Önündeki En Büyük Engel. Sivas’ın ekonomik ve sosyal gelişimi için trafik sorununun çözülmesi şart. Bunun içinde Valilik, Belediye ve Üniversiteler birlikte iş birliği ile vatandaşları da bu işe dahil ederek plan ve projeler geliştirerek bunların bir an önce uygulanmaya koyulması gerekmekte.
okarahan@gmail.com