Tarih: 26.07.2024 20:30

SİVAS'TA İNCE HESAP KUYUMCULUK

Facebook Twitter Linked-in

Temmuz ayı geldiğinde yurt dışından gelenlerin çok olması da etkili olduğundan her geçen gün genel olarak aklımıza gelebilecek her şeyin fiyatı arttığı gibi altın piyasasında da artış görülüyor.

24 saat canlı yayın yapan güncel anlık fiyat açıklayan site (https:canlialtinfiyatları.com) fiyatları ile sarraf ve kuyumcular derneği altın fiyat listesi yılın başından itibaren birebir aynı olmasına rağmen yılın yedinci ayında (temmuz) birdenbire değişebiliyor.

Özellikle hediyelik olması sebebiyle 14 ayar gram altının fiyatının % 35’ e yakın artış gösterdiğine (işçilik hariç) şahit olunuyor. Bu durumdan haliyle tüketici olumsuz etkileniyor.

İnternet’te Sivas, Kayseri, Tokat, Malatya illerinin sarraf ve kuyumcular odalarının 24 saatlik canlı ekran akışına girip bakıldığında her gün dernek ekranında ve kuyumcu ekranlarında aynı olan fakat o gün farklılık arz eden 14 ayar altının gram fiyatının dört ilde de aşağı yukarı birbirine yakın olduğu görülüyor. Yani Sivas’ta 1820.- TL, Kayseri’de 1830.- TL, Tokat’ta 1821.- TL., Malatya’da 1818.-TL. (rakamların küsürleri de var).

Bu husus işin erbabı, bilen kişilere sorulduğunda bir hata yapıldığı, tüketicilerin mağdur edildiği belirtiliyor. Ancak Sivas Sarraf ve Kuyumcular Derneği başkanı bu durumda şaşılacak bir şey olmadığını serbest piyasa uygulaması olduğundan isteyenin istediği gibi satabileceğini ifade etmektedir.

20.07.2024 tarihinde yaşanmış olan bir alışveriş olayını paylaşarak altın piyasasından bir örnek vermek istiyoruz.

Hediye amaçlı 14 ayar altın cartiyer (kelepçeli bileklik, bilezik) satın alınıyor.

Sivas Sarraf ve Kuyumcular Derneği fiyat listesine göre o gün 14 ayar altının gram fiyatı internette dernek ekranında ve kuyumcu ekranlarında 2450.- TL. (işçilik ikramımız olsun denilerek işçilik hariç olarak yardımcı olunduğu belirtiliyor.) olarak görünmekte.

Her zaman birebir aynı olan canlı yayın fiyatları ile kuyumcular odası ekran fiyatları aynı olmasına rağmen Temmuz 2024’te neden ani bir artış söz konusudur acaba?

Bu durum esnafa güven duygusu açısından nasıl izah edilebilir?

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —