SİVAS HALA YER BULAMADI

SİVAS HALA YER BULAMADI

2010 yılında Türkiye?de 17 ilde uygulanacağı açıklanan ve Sivas?ın da sonradan dahil edildiği Lojistik Köy Projesi?nde ilimizde bir türlü yer bulunamıyor. Lojistik Merkez kurulacak diğer iller incelendiğinde Sivas hariç hepsinde çalışmalara uzun zaman önc

16 İLDE ÇALIŞMALAR BAŞLADI SİVAS HALA YER BULAMADI

2010 yılında Türkiye’de 17 ilde uygulanacağı açıklanan ve Sivas’ın da sonradan dahil edildiği Lojistik Köy Projesi’nde ilimizde bir türlü yer bulunamıyor. Lojistik Merkez kurulacak diğer iller incelendiğinde Sivas hariç hepsinde çalışmalara uzun zaman önce başlandığı ve hatta kimi illerde çalışmaların tamamlandığı görülüyor. İlimizde ise yaklaşık 4 yıldır yer arayış devam ediyor. Bunun yanı sıra ilimize yapılan Bölge Hastanesi ve Adliye Sarayı için de yıllarca yer aranmıştı. Hatta Bölge Hastanesi’ne yer bulunamamasının ardından bu yatırım Kayseri’ye kaydırılarak, bunun yerine ise ilimize Eğitim ve Araştırma Hastanesi yapılması için çalışmalara başlanmıştı.

17 lojistik köyün 7`sinde bina inşaatları bitti veya birinci etabı tamamlandı. 3`ünde inşaat devam ediyor. Sivas ise hala yer aramaya devam ediyor…

17 lojistik merkezi, 5 ayrı yük merkezinde çalışmalar ilerliyor. Bazılarında birinci etap tamamlandı, faaliyet başladı. Bazıları henüz kamulaştırma aşamasında, bazıları ihaleye çıkıyor. Lojistik merkezlerinde yıllık 30 milyon tona yakın yük taşıma kapasitesi kazandıracak bu merkezlerden bazılarının büyüklüğü 2 milyon metrekareye yakın.

Merkezlerin 2020`ye kadar tamamlanması planlanıyor. 2023`te 500 milyar dolarlık ihracatı bu merkezler taşıyacak. Samsun, Halkalı, Uşak’taki merkezler işletmeye açıldı. Denizli, İzmit, Eskişehir ve Kayseri’de ilk etaplar tamamlandı. Türkiye’nin en büyük yerleşim yerine sahip olan Sivas’ta ise yaklaşık 4 yıldır hala yer bulunamadı.

Türkiye genelinde kurulması planlanan Lojistik Köy Projeleri verileri incelendiğinde Sivas haricinde tüm illerde çalışmaların başladığı görülüyor. Sivas haricindeki iller incelendiğinde çalışmaların en geride olduğu il olarak Kahramanmaraş gözüküyor. Orada bile yer bulunmuş ve kamulaştırma çalışmalarına başlanmış durumda…

Diğer illere bakıldığında ise kimilerinin tamamlanarak hizmete girdiğinde kimilerinin ilk etaplarının tamamlandığı, bu haliyle hizmete başlayarak 2. Etap çalışmalarının devam ettiği gözüküyor.

Ancak tüm bu illerin aksine Türkiye’nin yüzölçümü bakımından en büyük 2. İli yerleşim yeri bakımından da ilk sırada yer alan Sivas’ta yaklaşık 4 yıldır yer bulunamadı. Geçtiğimiz aylarda görüştüğümüz Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Mehmet Habip Soluk, yer arayışlarının devam ettiğini belirtmişti.

Hükümetin planladığı lojistik köylerde son durum nedir, işler ne aşamadadır? Bu konuda TCDD`nin en yeni bilgileri şöyle:

  1. Sivas Lojistik Köy Projesi: Merkezden başta seramik olmak üzere, kömür, demir cevheri, işlenmiş demir, inşaat malzemesi, gübre, hurda, askeri ve idari malzeme, travers taşıması yapılacak. Sektöre 1 milyon ton taşıma kapasitesi, 500 bin metrekare alan kazandırılacak. YER TESPİTİ ÇALIŞMALARI SÜRDÜRÜLÜYOR.
  2. Balıkesir Lojistik Merkezi: Bina, lojistik sahası işleri devam ediyor. İhata, peron, rampa dolguları ve arıtma tesisi işleri tamamlandı. Altyapı, depo, vagon bakım atölye binası, lojistik hizmet binası yapım çalışmaları sürdürülüyor. 2013 sonunda işletmeye açılması planlanıyor.
  3. Bilecik (Bozüyük) Lojistik Merkezi: Ocak 2012`de ihalesi yapıldı. Kamulaştırma ve inşaat çalışmalarına başlandı. Bozuyük OSB’ye de hizmet verecek. 400 bin metrekarelik alana sahip olacak.
  4. Erzurum (Palandöken) Lojistik Merkezi: Lojistik Merkezi Müdürlüğü Hizmet Binası yapımı tamamlandı. Alt ve üst yapı yapım işi ihalesine çıkıldı, inşaat çalışmalarına başlandı.
  5. Eskişehir (Hasanbey) Lojistik Merkezi: Söz konusu lojistik merkez tamamlandığında sektöre 1,4 milyon ton taşıma kapasitesi sağlanacak.  2.etap inşaat çalışmaları sürdürülüyor.
  6. Konya (Kayacık) Lojistik Merkezi: Kayacık mevkiinde kurulması çalışmalarına başlandı. 1 milyon metrekarelik lojistik alan sağlanacak. Kamulaştırma çalışmaları sürdürülüyor. Uygulama projeleri alım işi için ihaleyi kazanan firmaya yer teslimi yapıldı.
  7. Mardin (GAP) Lojistik Merkezi: Mülkiyet sınırlarının tespiti, kamulaştırma çalışmaları sürdürülüyor.
  8. İstanbul (Halkalı) Lojistik Merkezi: Halkalı Lojistik Merkezi işleri tamamlandı. İhtiyaç durumuna göre yapım işlerine devam edilecek.
  9. İstanbul (Yeşilbayır) Lojistik Merkezi: Ispartakule Lojistik Merkezi oluşturma çalışmaları sırasında karşılaşılan arazi problemleri nedeniyle; Yeşilbayır/Hadımköy’de yapılması için çalışmalara başlandı. Arazinin tarım arazisi vasfından çıkartılması için çalışmalar sürdürülüyor.
  10. İzmit (Köseköy) Lojistik Merkezi: Sektöre 2 milyon ton taşıma kapasitesi sağlanacak. 1. etap çalışması tamamlandı, 2. Etap kamulaştırma ve imar çalışmaları sürdürülüyor.
  11. Kahramanmaraş (Türkoğlu) Lojistik Merkezi: Fizibilite çalışmaları bitti, kamulaştırma çalışmalarına başlandı, uygulama projeleri TCDD tarafından 9 Mart`ta teslim alınacak.
  12. Kars Lojistik Merkezi: Çalışmalara başlandı. Kars’ın 13 Km doğusunda Kars-Tiflis ve Kars–Iğdır demiryolu projelerinin kesişim noktasında bulunan Mezra durağında kuruluyor.
  13. Kayseri (Boğazköprü) Lojistik Merkezi: Kuruluş çalışmalarına başlandı. 2007-2010 arasında 5,6 milyon lira harcama yapıldı. 1. etap inşaat işleri tamamlandı, 2. etap kamulaştırma ve imar çalışmaları sürdürülüyor.
  14. Samsun (Gelemen) Lojistik Merkezi; 1. etabı 2007`de hizmete açılmıştı. 2008`de 854.584 ton, 2009`da 765.803 ton, 2010`da 741.309 ton ve 2011 yılında 597.528 ton yük akışı gerçekleşti. Ek imalatlara devam ediliyor.
  15. Uşak Lojistik Merkezi: 140 bin metrekare alan üzerinde kurulacak. İnşaat işleri tamamlandı.
  16. Mersin (Yenice) Lojistik Merkezi; Sektöre 896 bin ton taşıma kapasitesi 398 bin metrekare alan sağlanacak. 226 bin metrekare alan kamulaştırıldı. 09 Ocak`ta ihalesine çıkıldı.
  17. Denizli (Kaklık) Lojistik Merkezi: 120 bin metrekare alana kuruluyor. 90 bin metrekare TCDD arazisine ilaveten 30 bin metrekare alanın kamulaştırılması yapıldı.  2. Etap ihale çalışmaları tamamlandı, inşaat çalışmaları sürdürülüyor.