Tarih: 13.03.2014 18:24

ŞEHRE RENK ŞART!

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye genelinde birçok il kendi tarih ve kültürlerini yansıtan heykellerle şehre renk kattığı dikkat çekerken, ilimizin bu konuda sınıfta kaldığı görülüyor. Eskiden günümüze kadar her dönem için ayrı bir önem taşıyan ilimizin bulvar, kavşak, park ve meydanlarında ilimizin tanıtımına yönelik heykellere yer verilmesi bekleniyor. Cumhuriyet Üniversitesi’nde heykel bölümü olduğu bilinirken, bu konuda şehre herhangi bir katkı sunmadığı belirtiliyor.

Tarih öncesi dönemden günümüze önemini hiçbir zaman yitirmeyen Sivas, bu önemini anlatabilecek heykel, seramik ve rölyeflerden yoksun durumda…

Pek çok kentte üç boyutlu sanat dalları ile meydanlara, parklara, önemli kavşak ve bulvarlara şehre özgü yapılan heykel, seramik ve rölyefler ne yazık ki Sivas’ta pek de göze çarpmıyor.

Meydan, park, mesire alanı, bulvar, kavşak gibi alanlarda görsel zenginlik ve kentin zengin dokusunu anlatan heykellere yer verilmesi bekleniyor. Özellikle şehir girişlerine kenti anlatan heykel ve seramiklerin yapılması şehri anlatması açısından da önem taşıyor.

NE TÜR HEYKELLER YAPILABİLİR?

Sivas’ta geçmişten günümüze ilimizi anlatan üç boyutlu objelere yer verilmesi bekleniyor. Kent merkezinde yapılan kazılar ve araştırmalarda elde edilen önemli eserler (İkiz Boğa Rhyton, Osman Bey Büstü gibi), Selçuklu ve Osmanlı döneminin simgeleri (Hayat Ağacı, Çift Başlı Kartal gibi), Cumhuriyet Kenti Sivas’ı anlatan kompozisyonlar (Atatürk ve Kongre Delegeleri, Harf İnkılabı), Sivas’ın adını Dünya’ya duyuran sanat, bilim, edebiyat, iş ve siyaset adamları (Aşık Veysel, Aşık Ruhsati, Nuri Demirağ, Muzaffer Sarısözen, Eflatun Cem Güney, Reşat Şemsettin Sirer, Sedat Veyis Örnek, Vehbi Cem Aşkun, Atilla İlhan, Sadık Özgür, Mustafa Aydoğdu….) Sivas’ın el sanatları (Halı, Ağızlık Kalem, Çarık, Çorap, Heybe, Kemik (boynuz) tarak, Bıçak…) Yöresel yemekler (Madımak, Köfte vs…) Hayvanlar (Kangal Köpeği, Yılanlı Çermik Balıkları, Sivas Güvercini…) ve daha pek çok öğe heykel, minyatür, seramik ya da rölyef yapılabileceği günü bekliyor.  

Diğer yandan ülkemizde çok sayıda il üç boyutlu eserlerle şehirlerine renk katıyor. Büyük şehirler başta olmak üzere Sivas’tan çok daha küçük yerlerde dahi bu çalışmaları görmek mümkün. Ankara, Edirne, İstanbul, Eskişehir gibi bazı şehirler ise heykel müzeleri ile sıkça ziyaretçi çekiyor.

CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ NEDEN YETERSİZ?

Cumhuriyet Üniversitesi bünyesinde açılan heykel bölümü ise ilk yıllardaki özverili çalışmalarını yansıtamazken kente de bir katkı sağlayamıyor.

Şehir-Üniversite bütünleşmesine destek vermesi beklenen bölümün kent merkezine pek bir artısı olmadığı görülüyor. Cumhuriyet Üniversitesi girişinde bulunan heykel ise Üniversite’nin adına yakışmayacak şekilde bir bütün oluşturulmaya çalışılmış. Ayrıca Atatürk heykeli Üniversite kampüsünde ve idari alanlarda pek görülmediği gibi Rektörlük önünü ise İkiz Boğa Ryhton’u süslüyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —