SCÜ’DE ADRESE TESLİM İHALELER

SCÜ’DE ADRESE TESLİM İHALELER

Cumhuriyette muhtemeldirki amirlere, siyasi temsilcilere, idarecilere göre normal işleyişin bir parçası olarak görünen adrese teslim muazzam bir ihale... Siyasi irade unutmayın siz kendiniz kaybediyorsunuz...

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesinde 2021 yılında Sterilizasyon Ünitesi Hidrojen Peroksit Gaz Plazma Sterilizatörü için Döngü Başı Hizmet Alımı ihalesi yapılıyor. 2021 yılında yapılan bu ihalede Hidrojen Peroksit cihazı için aranan teknik özelliklerde; cihazın daha önce demo maksadıyla dahi kullanılmamış olması, yeni ve orijinal ambalajlı olması isteniyor. 2 yıllık sözleşme kapsamında yıllık 1500 döngü yapılacağı belirtiliyor.


Aradan 2 yıl geçiyor ve ihaleyi alan firmanın cihazı, 2022-2023 yıllarındaki çalışmalar sonucu 3000 döngüye yaklaşıyor.
2024 yılına gelindiğinde ise idare tarafından aynı iş amacıyla yeni bir ihale hazırlanıyor. 2024 yılı ihalesinde  ise aranan teknik özellikler değiştiriliyor. Ne hikmetse değiştirilen maddeler, aynı cihazla devam edelim dercesine hazırlanıyor. Cihazın en fazla 5 yaşında olması, en fazla 3000 döngü yapmış olması gibi kriterler aranıyor. Ayrıca 2021 yılındaki ihalede şartnamenin 2.maddesinde bulunan cihazın güvenli sterilizasyon yapabildiğini belgelendirmesi şartı da kaldırılıyor. Tüm bu şartların 2021 yılında ihaleyi alan firma ile devam etmek adına yapıldığı yönünde ihbarlar mevcut.
2024 yılı şartnamesinde 5 yaş/3000 döngü istenmesinin gerekçesi idare tarafından rekabeti artırmak ve maliyeti düşürmek olarak açıklanabilir. Peki o halde; 2021 yılında neden rekabeti artırmayı ve maliyeti düşürmeyi hesap etmediniz? 2021 yılı ihalesinde kamu zararına mı sebebiyet verdiniz?
İhalede şaibe uyandıran bir başka husus, 2024 yılı ihalesinin 2 defa yapılmış olmasıdır.
İlk olarak, 26.03.2024 tarihli 2024/162761 ihale kayıt numarası ile  hazırlanan ihale ilanı idari şartnamesinde; Teknik Şartnameye Cevap, UTS/UBB kodları ve Validasyon ve Kalite Yönetim Belgesi  gibi kriterler istenilmiş görünüyor. 
26.03.2024 tarihli bu ihale Bütün Tekliflerin Aşırı Düşük Olarak Değerlendirilmesi nedeniyle  idare tarafından iptal edilmiş.
İptal edilen ihale sonrası, 11.06.2024 tarihli 2024/517705 ihale kayıt numarası ile hazırlanan yeni ihalenin idari şartnamesinde ise; önceki idari şartnamede istenen, Teknik Şartnameye Cevap ve Validasyon ve Kalite Yönetim Belgesi kriterleri kaldırılmış.
Merak ettiğimiz ve araştırdığımız; cevabını önümüzdeki günlerde sizlerle buluşturacağımız sorulardan bir tanesi, 26.03.2024 tarihli ihaleye kaç isteklinin katıldığıdır? Umarız bu ihaleye tek bir istekli katılmamıştır? Bilakis tek bir isteklinin katıldığı ve aşırı düşükten elendiği durum; “Biz sana daha fazla para verelim, teklifini yükselt de gel” demektir ve kamu zararına sebebiyet vermektir. Birden çok isteklinin teklif vermesi ve aşırı düşükten elenmeleri ise, “Bu kadar firma olarak siz yanlış hesaplama yapmış olamazsınız ama biz yaklaşık maliyeti size daha çok para vermek için yüksek hesapladık, gidin tekliflerinizi yükseltip gelin” demektir ve bu da kamu zararına sebebiyet vermektir.
Merak ettiğimiz sorulardan bir diğeri, Haziran ayında hazırlanan idari şartnamede, Mart ayındaki ihalede istenmiş bulunan Validasyon ve Kalite Yönetim Belgelerinin neden yer almadığıdır? Yoksa Mart ayındaki ihalenin asıl iptal sebebi, ihaleye katılan ve idarece de ihaleyi alması istenilen firmanın bu belgeleri sunamaması sebebiyle ihaleye aşırı düşük teklif vererek iptalini sağlaması mıdır?
Bir başka merak ettiğimiz konu, adrese teslim görünen bu ihalenin kuryesinin kim veya kimler olduğudur?
Sayıştay denetimlerine ve savcılık incelemelerine girmesi gereken bu şaibeli ihaleyi önümüzdeki günlerde daha detaylı şekilde inceleyecek ve edindiğimiz tüm bilgileri sizlerle buluşturacağız. Merak ettiğimiz tüm soruların cevaplarını arayacak, usulsüzlük ve yolsuzluklarla mücadeleye devam edeceğiz.


 

YAZACAKLARIMIZ…. 

HERŞEYDEN HABERİ OLMASI GEREKENLER KAFALARINI KUMA GÖMSELERDE BİZİM HABERİMİZ VAR VE MİLLETE BUNLARI ANLATMAYA SONUNA KADAR DEVAM EDECEĞİZ…

VARAN 1

13 B görevlendirme ile ilçelerden merkeze gelen akademik personeller HERŞEYDEN HABERİMİZ VAR… YAKINDA BU SATILARDA

VARAN 2

25 personelin işe alınıp 4 yıl sonra mahkeme kararıyla neden işten çıkarıldı HERŞEYDEN HABERİMİZ VAR… YAKINDA BU SATIRLARDA



Ohooo
18.07.2024 15:00:36
Demek ki aynı malzeme kaç kez, hiç steril edilmeden streil edilmiş gibi gösterilmiş

Cenk Yolalan
19.07.2024 22:34:57
Sadece ihalelelr değil, kadrolar da adrese teslim.

Cenk Yolalan
22.07.2024 01:03:41
sadece ihaleler değil yrni çıkan kadro ilanları da çok adrese teslim