Bu yıl içerisinde hizmete girmesi beklenen Eğitim ve Araştırma Hastanesi’yle birlikte ilimizde sağlık alanında büyük sıkıntıların yaşanacağı belirtiliyor. Söz konusu hastanenin yapımının ardından mevcut Numune Hastanesi ve Devlet Hastanesi bu binaya taşınacak. Bu iki hastanenin yatak kapasitesi toplam da 817 iken yeni hastanenin yatak kapasitesi sadece 600… Mevcut hastanelerin dahi Sivas’ta sağlık konusunda yetersiz olduğu ortadayken, yeni hastanenin hizmete girmesiyle birlikte bu sorunun daha da artacağı ifade ediliyor.
İnşaat çalışmaları devam eden ve bu yıl içerisinde tamamlanarak hizmete girmesi beklenen Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile birlikte ilimizin sağlık konusunda büyük sıkıntılar doğuracağını gösteriyor.
Bilindiği üzere ilimizde Cumhuriyet Üniversitesi ile birlikte Numune Hastanesi ve Devlet Hastanesi Sivas haklına sağlık konusunda hizmet veriyordu. Özellikle Numune Hastanesi ve Devlet Hastanesi’nde acil servisler başta olmak üzere polikliniklerde de yoğunluk nedeniyle sıkıntı yaratıyordu.
Erzincan Karayolu üzerinde ÇEDAŞ arkasında inşaat çalışmaları devam eden ve geçtiğimiz aylarda bir göçük yaşanan Eğitim Araştırma Hastanesi’nin tamamlanmasının ardından mevcut Numune Hastanesi ve Devlet Hastanesi buraya taşınacak.
Ancak şehrin genişlemesi adına olumlu bulunan bu projenin Sivas adına sağlık konusunda büyük sıkıntılar yaşatacağı kesin… Çünkü mevcut Numune Hastanesi’nin 504 ve Devlet Hastanesi ise 313 yatak kapasitesiyle hizmet vermesine rağmen yeterli olmadığı birçok platformda dile getiriliyor.
İki hastanenin toplam yatak kapasitesi 817 olurken, yeni yapılan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yatak kapasitesi sadece 600… Daha önce konuyla ilgili açıklama yapan yetkililer istenildiği takdirde yatak kapasitesinin 600’den maksimum 680’e çıkarılabileceğini belirtmişlerdi.
Söz konusu yapılan hastanenin kapasitesinin artırılması halinde dahi mevcut ihtiyacı karşılamadığı sonucu ortaya çıkıyor. Sivas sağlık alanındaki bu yatırım ile birlikte gelişme değil tam tersi gerileme göstermeye devam edeceği belirtiliyor.
Yatak kapasitesinin yeterli olmamasının yanı sıra doktoruyla hemşiresiyle birçok hastane personeli de açıkta kalmış olacak. Diğer illerden hasta çekmeye çalışılan Sivas’ta diğer illere hasta göndermeye devam edecek gibi görünüyor.
Diğer taraftan yeni yapılan hastanenin hizmet kalitesi ve geniş olanaklarının vatandaş açısından olumlu bulunduğu belirtilirken, yetersizliği nedeniyle eleştirilere neden oluyor.
Bilindiği gibi söz konusu Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yapımı için Türkiye’nin en geniş yerleşim yerine sahip olan ilimizde uzun süre yer arayışları olmuştu. Sonrasında ise ÇEDAŞ arkasındaki alanda karar kılınmıştı.
Söz konusu alandaki çalışmalarda zeminden su çıkması ve çürük olmasının ardından daha fazla maliyetle kazık çakma yöntemiyle mevcut alanda çalışmalarına başlanmıştı. Yine söz konusu hastane zeminiyle ilgili Bilirkişi raporu olduğu da biliniyor.
Edinilen bilgiye göre, 150 bin metrekare arsa alanına sahip olan hastane 104 bin 60 metrekare kapalı alanda hizmet verecek. Hastanede tek kişilik 137, çift kişilik 171 hasta odası bulunacak. Hastane, 106 yoğun bakım yatağı, 30 acil servis müşahede yatağı, 115 poliklinik odası, 12 yanık ünitesi yatağı, 20 kuvöz ve diğer sağlık birimlerindeki yataklarla toplamda 600 yatak kapasitesine sahip olacak.
Hastane, 507 araç kapasiteli açık, 163 araç kapasiteli kapalı otopark olmak üzere toplam 670 araç kapasiteli bir otoparka sahip olacak.