Enerji ithalatını azaltmak için bir numaralı alternatif olarak gösterilen kaya gazı Türkiye`de en çok Güneydoğu Anadolu Bölgesi?nde bulunurken, yetkililer tarafından hazırlanan haritada Sivas?ta yer aldı.
Türkiye geçen yıl 60.1 milyar dolara ulaşan enerji ithalatını azaltmak için kaya gazı varlığını bir şans olarak görürken, Türkiye genelinde Sivas Havzası ile birlikte, Trakya Havzası, Tuz Gölü Havzası ve Güneydoğu Havzası?nda kaya gazı bulunuyor.
Üst düzey enerji yetkililer, Türkiye`de yüksek rezervler olduğuna yönelik önemli emareler bulunduğunu kaydetti. Enerji devi Shell Güneydoğu`da sahip olduğu dört ruhsat kapsamında Diyarbakır bölgesinde kaya gazı aramalarını sürdürürken, Kanadalı-Türk ortaklığında bir grup Güneydoğu Anadolu`da, ABD`li Trans Atlantic Petroleum de Trakya`da arama planlıyor.
Üst düzey bir enerji yetkilisi, Türkiye`de önemli bir kaya gazı potansiyeli olduğunu vurgulayarak, "Kesin bir rezerv tahmini olmasa da ilk veriler 20 trilyon metreküplük bir rakamı gösteriyor" dedi. TPAO`dan bir yetkili ise, "Shell son derece ciddi. Burada sosyal hayattan çevre konularına kadar işbirliği için 200`ün üzerinde kontrat imzaladı" dedi.
Yetkili, Shell`in Güneydoğu`daki sahalarda üretime karar vermesi halinde ilk üretimin 2016`da gerçekleşebileceğini bildirdi. Shell mevcut anlaşmasına göre, çalışmalarda masraflar tamamen şirket tarafından karşılanacak ancak üretim durumunda yüzde 50`şer paylaşım olacak.
Geçtiğimiz günlerde konuyla alakalı bir açıklama yapan Enerji Bakanı Taner Yıldız, şunları kaydetmişti:
``Bugün ABD, Akdeniz Havzası ve Türkiye`nin kullandığı doğalgazı üçte bir fiyatına kullanırken, Uzak Doğu`da ise neredeyse Akdeniz Havzası`nın iki katı bir piyasa oluştu. Yani Japonya ile ABD`nin kullandığı doğalgazı arasındaki fiyat farkı zaman zaman 4 katına kadar çıktı. Bu ekonomileri, uluslararası ilişkileri ve uluslararası ticareti etkileyen bir faktördür. Bu yüzden Türkiye, bir yandan enerji kaynakları itibariyle dünyanın normalleşmesini beklerken diğer yandan Doğu ve Güney Doğu Anadolu ile Trakya`daki potansiyellerini değerlendirmeye çalışıyor. TPAO`nun, MTA`nın yaptığı sismiklerde, Konya, Ankara ve Kırşehir`de de kaya gazı ile ilgili bir takım bulgulara ulaştık. İç Anadolu`da da bu çalışmalarımız yoğunlaştırdık.``