Değerli Okuyucularımız Sivas Cumhuriyet Üniversitesinde Haftanın Usulsüzlüğü köşemizde bu hafta yine sizlerleyiz.
Son günlerde Karabük Üniversitesine ilişkin olarak medyada birçok haber ve usulsüzlüğe denk gelmekteyiz. Bizler de bu haftaki yazımızda bu usulsüzlüklere yönelik olarak Sivas Cumhuriyet Üniversitesi ile Karabük Üniversitesinin benzerliklerini konu alacak, usulsüzlüklerin halef-selef ilişkisini değerlendireceğiz.
2022 yılında Sayıştay, Karabük Üniversitesi için hazırlamış olduğu Düzenlilik Denetim Raporunda “Yabancı Öğrenci Sınav Ücretlerinin Yetkisiz Kişiler Tarafından Tahsil Edilmesi” hakkında bulgular elde etmiş ve bunu raporlamıştı.
Sayıştay, Karabük Üniversitesi için bahsettiği raporda “Yabancı Öğrenci Sınav düzenlemelerinin bazı firmalara bırakıldığı, sınav ücretlerinin bu firmalar tarafından toplandığı, firmaların hizmet karşılığı alacağı ücretin belirsiz olduğu, bazı üçüncü ülkelerle ücretsiz öğrenci kabulüne ilişkin anlaşmalar yapıldığı, bu anlaşmalar kapsamında aracı firmalardan maddi durumu yetersiz öğrencilere bağış yapılmasının taahhüt altına alındığı” hususlarına değinmiştir.
Sayıştay ilgili raporunda 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun 40’ıncı ve 72’inci maddelerine atıf yaparak;
“Herhangi bir gerçek veya tüzel kişi tarafından, kamu hizmetinin karşılığı olarak veya kamu hizmetleriyle ilişkilendirilerek bağış veya yardım toplanamayacağı, benzeri adlar altında tahsilat yapılamayacağı belirtilmektedir. Yine aynı kanunun 72’nci maddesinde ise “Kanunların veya Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin öngördüğü şekilde yetkili kılınmamış hiçbir gerçek veya tüzel kişi, kamu adına tahsilat veya ödeme yapamaz. Yetkisiz tahsilat veya ödeme yapılması, kamu hizmeti karşılığında veya kamu hizmetleriyle ilişkilendirilerek bağış veya yardım toplanması veya başka adlarla tahsilat veya ödeme yapılması hallerinde; söz konusu tutarlar, yetkisiz tahsilat veya ödeme yapılanlardan alınarak, ilgisine göre bütçeye gelir kaydedilir veya ilgililerine iade edilmek üzere emanet hesaplarına kaydedilir. Ayrıca, bunlar hakkında ilgili kanunları uyarınca adli ve idari yönden gerekli işlemler yapılır” ifadelerine yer vermiştir.
Görüleceği üzere, Karabük Üniversitesi 2022 yılında büyük bir usulsüzlüğe bulaşmış ve bu olayın sonuçları son günlerde farklı bir şekilde cereyan etmiştir. Karabük Üniversitesi ile ilgili gündem olan haberlerin geçmiş usulsüzlüklerin bir yansıması ve hesaplaşması olduğu aşikardır. Bu olaylar, usulsüzlüğe bulaşan kişilerin kendi iç hesaplaşmalarının kamuoyuna yansıyan birer tezahürüdür.
Tüm bu yaşananlar bizlere, Etienne de La Boetie’nin Gönüllü Kulluk Üzerine Söylev adlı eserindeki; “Kötüler kendi aralarında toplanınca bu bir komplo olur, yoksa bir arkadaş topluluğu değil. Birbirleriyle konuşmazlar, fakat birbirlerinden çekinirler. Dost değil suç ortaklarıdırlar.” ifadesini hatırlatmaktadır.
Değerli Okuyucularımız, Rektör Alim Yıldız döneminde Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Yönetiminin böyle bir usulsüzlüğü Karabük Üniversitesine nasıl kaptırdığına şaşırıyor olabilirsiniz. Şaşırmayınız. Çünkü kaptırmadılar.
Sayıştay, 2022 yılında Karabük Üniversitesi için hazırladığı rapordan daha önce 2019 yılında Sivas Cumhuriyet Üniversitesi için hazırlamış olduğu raporda; “Yurt Dışından Öğrenci Kabulüne Yönelik Faaliyetlerin Döner Sermaye İşletmesi Bünyesinde Gerçekleştirilmesi” konulu bulguya değinmişti.
Bu bulgu kapsamında Sayıştay tarafından “Eğitim-öğretim hizmetleri kapsamındaki yabancı uyruklu öğrenci kabul sınavına ait işlemler ile bu işlemleri gerçekleştirmeye yönelik harcamaların ve sınav ücreti gelirlerinin, Döner Sermaye İşletmesi birimlerinden biri olan Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi bünyesinde gerçekleştirildiği tespit edilmiştir.” ifadesine yer verilerek, alınan sınav ücretlerinin 04.11.1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğrenim Kanunu'nun “Gelir Kaynakları” başlıklı 55’inci maddesi gereğince döner sermayeye değil, devlete ait özel bütçe hesaplarına aktarılması gereken “harç ve ücretler” kapsamına girdiği belirtilmiştir.
Kısaca devletin bütçesine girmesi gereken sınav ücreti bedelleri, döner sermaye hesaplarına aktarılarak belirli kişilere ek ödeme olarak verilmiş ve dolayısıyla bu meblağlar devletin kasasından aşırılmıştır.
2019 yılında Sayıştay raporlarına konu olan bu usulsüzlüğün sorumlusu ise, 2016 yılından itibaren CÜSEM Müdürü olan ve aynı zamanda Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Genel Sekreter Vekili konumunda bulunan Doç.Dr.Enis Baha BİÇER’dir.
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi sadece yabancı öğrencilerin sınav ücretleri konusunda değil, “kamu hizmetleriyle ilişkilendirilerek bağış veya yardım toplama ve benzeri adlar altında tahsilat yaparak” 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun 40’ıncı maddesine muhalefet etme hususunda da Karabük Üniversitesinin önündedir.
Daha önce gazetemiz haberlerinde bahsetmiş olduğumuz kafe-kantin kiralamalarından da hatırlayacağınız üzere, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi üniversite yönetimi kira rayiç bedellerini resmi evraklarda minimum bedellerle göstermekte; asıl kira bedellerini ise, üniversite ile hiçbir organik bağı olmayan Cumhuriyet Üniversitesi Vakfı hesaplarına yatırılmak üzere burs ve bağış adı altında kiracı işletmelerden talep etmektedir.
Yani Değerli Okuyucumuz, farklı üniversitelerde yaşanan ve medyaya yansıyan usulsüzlükleri görüp, Alim Yıldız ve yönetiminin bu usulsüzlükleri bahsi geçen üniversitelere nasıl kaptırdığını düşünerek, sakın ola yeise düşmeyiniz. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi yönetimi, haftada en az bir usulsüzlüğe imza atarak; usulsüzlük rekorunu kaptırmamayı bizlere garanti ediyor.
Değerli Okuyucularımız, Haftanın Cevaplanmayan ve Cevaplanamayan Sorular Köşesinde Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Yönetimine aşağıdaki soruları yöneltiyoruz?
* CÜSEM Müdürü ve Genel Sekreter Vekili Enis Baha BİÇER, yabancı öğrencilerin sınav paralarına ilişkin olarak, döner sermayeden ek ödeme olarak dağıttığı paraları, kamu bütçesine geri iade etmiş midir?
* CÜSEM’deki yabancı öğrenci sınav ücreti gelirlerinin döner sermaye üzerinden pay edilerek, kamu bütçesine dahil edilmesine engel olan diğer kişi ve kişiler kimlerdir?
* CÜSEM Müdürü Enis Baha Biçer, böyle bir usulsüzlüğün sorumluluğunu taşımasına rağmen, Rektör Alim Yıldız tarafından neden Genel Sekreter Vekili yapılmıştır? Alim Yıldız’ın, Enis Baha BİÇER’den başka beklentileri mi vardır?
* Kafe ve Kantin Kiralamaları için Cumhuriyet Üniversitesi Vakfı’na burs ve bağış adı altında para talep eden Genel Sekreter Vekilleri hakkında 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun 40’ıncı maddesine muhalefet etmeleri sebebiyle inceleme başlatılacak mıdır?
* Kafe ve Kantin Kiralamaları için Cumhuriyet Üniversitesi Vakfı’na burs ve bağış adı altında yatırılan tutarların akibeti hakkında inceleme başlatılacak mıdır? Cumhuriyet Üniversitesi Vakfı ile Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Yöneticileri arasında nasıl bir ilişki vardır?
* Kafe ve Kantin kiralamaları için Cumhuriyet Üniversitesi Vakfı’na yapılan bağışların, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun 40’ıncı ve 72’inci maddelerine göre tahsilat yapan taraflardan alınarak, tekrar kamu bütçesine dahil edilmesi için gerekli işlemlerin başlatılmasına hazırlıklı mısınız?
* Bugün Karabük Üniversitesinde yaşanan çıkar çatışmasının bir benzeri, yıllar içerisinde Alim Yıldız ve kadrosu tarafından da yaşanacak mıdır?
Değerli Okuyucularımız; Einstein’in “Dünya kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.” sözünü, ilgili ve yetkililere hatırlatarak aranızdan ayrılıyoruz.
Önümüzdeki hafta tekrar görüşmek dileğiyle, esen kalınız.