Pınargözü köy halkı, Demir Export`un maden çalışmaları nedeniyle Pınargözü Köyü`nde arsenikli suyun aktığı gerekçesiyle sokağa çıktı. Kangal Dernekler Federasyonu (KDF), Pınargözü Köyü Derneği ve Bakırtepe Çevre Platformu tarafından ?Bizler topraklarımızın işçisi, suyumuzun bekçisi, yarınımızın güneşiyiz!? sloganıyla düzenlenen eylemde konuşan KDF başkanı İsmail Erdem "Demir Export bir yıldır bize zehirli su içirdi? dedi.
Pınargöze Köyü Derneği ve Kangal Dernekler Federasyonu, Pınargöze Köyü`nün suyunun köy yakınında maden işletmesi yapan Demir Export firması tarafından kesilmesini geçtiğimiz hafta protesto etti. Maden şantiyesi girişinde bir araya gelen köy halkı, "Demir Export`u uyarıyoruz. Suyumuzdan, sağlığımızdan, Pınargözü`müzden elini çek" yazılı pankart açtı, madenin çıkartıldığı alana yürüdü.
Burada basın açıklaması yapan Kangal Dernekler Federasyonu Başkanı İsmail Erdem, Demir Export A.Ş. tarafından topraklarının 50 yıldır işgal edildiğini belirtti. Var olan sularının sondaj yapımı sırasında kuruduğunu ifade eden Erdem, "Kurutulan bu derenin üzerinde dedelerimiz zamanında iki su değirmeni çalıştırıldığını biliyoruz. Üstelik adını da buradan alan köyümüzün suyu kuruduğu için köyümüzün ismi anlamsızlaştırılmış oldu. Artık Pınargözlüyüz derken içimiz yanıyor" dedi.
Demir Export firmasının sularını keserek canlarına kastettiğini ifade eden Erdem, şikâyetler sonrasında firmanın köye bağladığı suyun ise arsenik içerdiğini kaydetti. Firmanın köylülerden suyu sadece temizlik için kullandıklarına dair imza aldığını da belirten Erdem, sözlerini şöyle sürdürdü:
?Demir Export firması bir yıldır köylülerimize arsenikli su içirdi, şimdi ise Sosyal Sorumluluk Projesi adı altında bizleri zehirlediği suya arıtma kuruyor. Köylülerimiz `Suyunuzu keseriz` denilerek tehdit ediliyor.?
Kangal Kaymakamı, Sivas Valisi ve Orman ve Su İşleri Bakanı`nı göreve çağıran Erdem, bu olayın takipçisi olacaklarını ve bu olayın peşini bırakmayacaklarını söyledi. Basın açıklamasının ardından köylüler "bu su zehirli" diyerek suya taş attı.
Eyleme; Bakırtepe Çevre Platformu, PSAKD Sivas Şube Temsilciliği, çevre köy halkı ve muhtarları da destek verdi.