Tarih: 14.10.2024 09:13

“HUYLU HUYUNDAN VAZGEÇMEZ” - Atasözü

Facebook Twitter Linked-in

Değerli Okuyucularımız,

Sivas Cumhuriyet Üniversitesinde “Daha Yeni Başlıyoruz” başlıklı köşemizde bu hafta yine sizlerle birlikteyiz. Alim Yıldız dönemi usulsüzlüklerinin başat kadrosu tek tek dağılırken, bizler o kadrodan son kalan isimleri ve üniversitede hala daha devam eden bir takım usulsüzlükleri anlatmaya devam edeceğiz.

Değerli Okuyucularımız, bu haftaki yazımıza başlamadan önce sizlere Varvar Ali Paşa İsyanından bahsetmek istiyoruz.

Osmanlı Padişahı I.İbrahim'in, İpşir Mustafa Paşa'nın Sivas'taki eşi Perihan Hanım'ı kendisine istemesi ve İstanbul'a getirilmesini emretmesi üzerine; Sivas Beylerbeyi Varvar Ali Paşa, bu emre karşı çıkmış ve sultana karşı ayaklanmıştı. Varvar Ali Paşa, şatafat içerisinde bir hayat süren sultanın ahaliyi ezdiğini ve delibozuk kararlar aldığını söyleyerek, saraya karşı yürüyüşe geçmişti. Ne garabet bir olaydır ki; onun bu yürüyüşüne engel olan kişi, namusunu korumaya gayret ettiği İpşir Mustafa Paşa’nın ta kendisi olmuştur. Varvar Ali Paşa,  kellesini vermiştir de, daha sonraları Deyyusu Ekber olarak anılacak bu ademin namusunu teslim etmemiştir.

Değerli Okuyucumuz; yetimin, fakirin, fukaranın, şehit evladının, köydeki çiftçinin, madendeki işçinin ve dahi hepimizin vergisi ile oluşturulan kamu bütçesi, cümlemizin namusudur. Çalınması bir yana, boş yere harcanması ve heba edilmesi dahi o namusun çiğnenmesi anlamına gelir. Milletin alın terini, emeğini çiğneyenler; ona göz dikip bu yolda her türlü hileyi kendilerine hak görenler bilsinler ki, o yolda yürüyen sultan dahi olsa boynuna ilmek geçmiştir. Pekala bu haris kimselerin, bu fena işleri yaparken korkmazlıkları nedendir? Cevap; İpşir Mustafa Paşaların çokluğundandır. 

Ziyan olan vergisinin hesabını sormayan, konusunu açmaya dilinden korkan, gözünün önünde yenilen harama ses etmeyen nice İpşirler vardır da, Varvar Ali’lerin sayısı azdır.

Değerli Okuyucularımız, yukarıda yaptığımız hasbihal bir kenara dursun; biz sizlere Cumhuriyet Üniversitesindeki son Sayıştay raporundan biraz bahsedelim. Son yayınlanan 2023 yılı raporunda Sivas Cumhuriyet Üniversitesinde, daha önceki sayıştay raporlarında da bahsi geçen bir bulgu bir kez daha yer almıştır. “Doğrudan Temin Yöntemi ile Yapılan Alımlarda Mevzuatta Düzenlenen Bazı Hususlara Uyulmaması” başlığı altında yer alan bu bulguda;  “2023 yılı Eylül ayında, fakülte dekan odalarının tadilatına ilişkin yapılan toplam 338.425,00 TL tutarındaki doğrudan temin alımların, doğrudan temin sınırı olan 143.845,00 TL’yi aşması nedeniyle kısımlara bölünerek yapıldığı değerlendirilmektedir.” ifadesine yer verilmiştir.

Açık ihale ile yapılsa, bir çok isteklinin ilanı göreceği ve rekabetçi şartlar altında teklif vereceği bu ve bunun gibi ihaleler doğrudan temin suretiyle parçalara bölünerek, idarecilerin tanıdığı firmalara verilmekte ve olması gerekenden çok daha yüksek bedellerle ihale edilmektedir. Bu tarz usulsüzlükleri yapan kişi ve kişilerin sığındıkları; “İşin aciliyeti vardı, bu sebeple bu şekilde yaptık” şeklindeki mazeretler cahil kandırmaktan başka bir şey değildir. Bilakis, makam odası gibi bir mahalin ne tür aciliyetinin olacağı tartışılmakla birlikte, kamuda önceden tespit edilemeyip aciliyete sebep olan bu tarz hususlarda görev ihmali kusuru değerlendirilmeli ve buna göre işlem tesis edilmelidir. Her ne olursa olsun, açık ihale ile yapılabilecek bir işin aciliyet arz etmesi durumunda uygulanacak usul, parçalara bölerek doğrudan teminle alımı gerçekleştirmek değildir. Kanun koyucu oluşabilecek her türlü ihtimali düşünerek, aciliyet arz eden durumlarda ilgili tüm koşul ve şartların zorunlu kılması sebebiyle pazarlık usulü ihale yönteminin kullanılabileceğini anlatmıştır.

2008 yılında Bayındırlık Müdürlüğünde görev yaparken, Vurgun58 isimli operasyonda tutuklanan ve mahkeme karşısına çıkan, daha sonraları Valilik bünyesinde çalışıp, Alim Yıldız döneminde ise Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’ne getirilerek Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanı yapılan Daire Başkanı Feridun YAYA’nın başkanlık yaptığı bu süreçte; 2021-2022-2023 yılı Sayıştay raporlarında aynı usulsüzlük göze batmaktadır. “İHTİYAÇLARIN PARASAL SINIRLARIN ALTINDA KALACAK ŞEKİLDE PARÇALARA BÖLÜNEREK DOĞRUDAN TEMİNLE KARŞILANMASI”. 

Feridun YAYA’nın görev yaptığı dönem içerisinde Sivas Cumhuriyet Üniversitesinde yapılan tüm doğrudan temin alımların incelenmesi, bu alımların hangi firmaların uhdesinde kaldığının araştırılması, doğrudan temin alımlara teklif veren firmaların adres ve konumlarının yakınlığı, doğrudan temin teklif mektuplarındaki imza ve el yazılarının aynı kişilere ait olup olmadığının tespiti, doğrudan temin alımlarının yapıldığı süreçlerde gerçekleşen telefon görüşmeleri gibi bir çok incelemenin yapılması elzem bir husustur. 28.11.2023 tarihinde gazetemizde yer alan, CUMHURİYETTE ÇANTACILIK başlıklı yazımızdan da hatırlayacağınız üzere bu usulsüzlük Alim Yıldız döneminde üniversitede yaygınlaşmış ve artık her yıl Sayıştay raporlarında da yer almaya başlamıştır. 

Göreve atanan yeni rektörümüz Prof.Dr.Ahmet ŞENGÖNÜL hocanın, üniversitedeki doğrudan temin alımların üzerine gitmesi, Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığına üniversitede yıllarca görev yapmış, adı hiçbir şaibeye karışmamış, tecrübeli ve yaş almış başka bir ismin geçirilmesi ivedi olarak önem arz etmektedir. 

Cumhuriyet Üniversitesi 2024 yılı Sayıştay Düzenlilik Raporlarında da yer alacak olan, “İHTİYAÇLARIN PARASAL SINIRLARIN ALTINDA KALACAK ŞEKİLDE PARÇALARA BÖLÜNEREK DOĞRUDAN TEMİNLE KARŞILANMASI” hususunun, önümüzdeki yıl son kez raporlarda yer alması ve bu usulsüzlüğün ortadan kalkması için Daire Başkanı Feridun YAYA’nın görevine son verilmesi artık zorunlu hale gelmiştir. Nitekim konuyla ilgili atalarımız, "Kişilik, uzun bir zaman diliminde oluştuğu için ani değişikliklere müsait değildir" minvalinden hareketle “HUYLU HUYUNDAN VAZGEÇMEZ” atasözünü söylemiştir.

Değerli Okuyucularımız, yazımız içeriğinde bahsettiğimiz Vurgun58 operasyonu ve Cumhuriyette Çantacılık başlıklı gazete haberleri ile, ilgili sayıştay raporlarının linklerini yazımız altına ekliyoruz.
Tüm yazdıklarımızın gerçekliğini bu linklerden sorgulayabilirsiniz.

Değerli Okuyucularımız, yazımız sonunda sizlerden Varvar Ali Paşa hikayesini tekrar okumanızı ve Vergi-Namus mukayesesini eli şakağında bir kez daha düşünmenizi rica ederiz. Tekrar görüşmek dileğiyle. Esen Kalınız.


https://www.hurriyet.com.tr/gundem/sivas-muftusu-gozaltinda-8953291
https://www.hurriyet.com.tr/gundem/vurgun-58-operasyonu-zanlilari-adliyede-8923146
https://www.sivaspostasi.com.tr/haber/feridun_yaya_ile_cumhuriyet_emin_ellerde-11070.html

https://www.sayistay.gov.tr/reports/download/DJYy3zOgwp-sivas-cumhuriyet-universitesi
https://www.sayistay.gov.tr/reports/download/14QOOPwQb3-sivas-cumhuriyet-universitesi

https://www.sayistay.gov.tr/reports/download/bmg0qz6Q0O-sivas-cumhuriyet-universitesi

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —