HIZLI TREN GELDİ, MÜZELER KAPANIYOR!

HIZLI TREN GELDİ, MÜZELER KAPANIYOR!

İsmet Yılmaz'ın siyasetten el çekmesi ile birlikte adeta başka bir siyasi partinin vekili, bakanı imiş gibi AK Parti'nin yeni siyasi isimleri tarafından yaptıkları yok ediliyor. Erdoğan'ın tasarruf sözüde hiçe sayılıyor

Müzeler şehri olması ile ön plana çıkarılmaya çalışılan Sivas’ta, müze kapatılıyor.

Sayın Cumhurbaşkanımızın, Sayın Ekonomi Bakanının kamuda başlattığı “Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi” yayınladıkları genelgeleri, yöneticiler tarafından Sivas’ta uygulanmıyor.

Milyonlarca lira harcanarak ortaya çıkarılan, Sivas’ta Müzeler Bölgesi olarak planlanan Rahmi Günay Caddesi’ndeki Sanayi Mektebi Müzesi’nin tekrar tadilata alınarak kütüphaneye dönüştürüleceği haberi infial yarattı. Bölgenin müzelerle zenginleşmesi ve hızlı tren ile gelenlerin bu alanı doyasıya gezmesi beklenirken, kitaba ulaşmanın bu kadar kolay olduğu dijital çağda yeni bir kütüphane açılması fikri şaşkınlığa neden oldu.

Eski Stadyum alanında ve Yeni Millet Bahçesinde çok sayıda uygun alan ve bina varken, Sanayi Mektebi Müzesi’nin kütüphaneye dönüştürülmesi fikri şimdiye kadar harcanan milyonlarca liranın çöpe gideceğini ortaya koydu. Tasarruf Tedbirlerini de hiçe sayan bu uygulamadan biran evvel dönülmesi bekleniyor.

Yeni bir tadilat için Sanayi Mektebi Müzesine harcanacak paranın Hamidiye Millet Bahçesinde âtıl durumda kalan “Nuri Demirağ Havacılık ve Gök Bilim Merkezi” nin faaliyete geçirilmesi beklenmekte.

 

ÖZEL HABER

Sultan II. Abdülhamid Han zamanında 1896’da yapımına başlanılan, 1902’de Vali Reşit Akif Paşa tarafından “Dâru’s-Sınâii’l-Hamîdî” olarak hizmete açılan ve açılış öncesi ise 1901 yılında birçok ilin katıldığı “Ulusal Ticaret Fuarı” düzenlenen tarihi bina aslına uygun şekilde hizmet vermeye başlamıştı.

Yetim öğrenciler (Dar’ül Eytam) için bir zamanlar yatılı olarak açılan “Hamidiye Sanat Mektebi”nde marangozluk, kunduracılık, terzilik, demircilik ve halı dokumacılığı bölümlerinde 1950’li yıllara kadar eğitim verilmiş, 1961 yılından itibaren ise tarihi yapı Yarı Açık Cezaevi olarak kullanılmaya başlanmış, buradaki mahkûmlar da halı tezgâhlarında Sivas halısı dokumaya başlamışlardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’da Projeye Destek Oldu

2020 yılında restorasyonuna başlanılan tarihî yapı, iç teşhir tanzimi de gerçekleştirilip 10 Temmuz 2021 tarihinde Sivas Sanayi Mektebi Müzesi olarak hizmet vermeye başlamıştı. Sivas Sanayi Mektebi Müzesi'nin açılışı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın katılımı ile gerçekleştirilmişti. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 2019 Yılı Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında hibe verdiği projeye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere İçişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı ile dönemin milletvekilleri de destek olmuştu.
Tarihî yapıda; konferans salonu, sergi alanı, müze satış mağazası, yarı açık ceza evi odası, sanayi mektebi odası, minyatür halı, kilim, bıçak, kemik tarak, ağızlık ile geleneksel müzik aletleri, gümüş, bakır gibi el sanatlarına yönelik birçok uygulama atölyesi de hayata geçirilmişti.

Tasarruf Tedbirlerini de Hiçe Saydılar

Tarihi binanın kütüphaneye dönüştürülecek olması “Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi” tedbirlerini de hiçe sayan bir uygulama olacak. Eski Stadyum ve Yeni Millet Bahçesinde çok sayıda uygun alan ve bina varken, Sanayi Mektebi Müzesi’nin dönüştürülmesi fikri milyonlarca liranın çöpe gideceğini ortaya koymakta.

Müzeler Bölgesi Olması Beklenirken Tarihine Uygun Biçimde Hizmet Veren Müze Kapatılıyor

Diğer yandan yüksek hızlı trenin kente gelmesi ile müze sayısında artış beklenirken aslına uygun şekilde restore edilen ve tarihine uygun biçimde hizmet veren binanın kütüphaneye dönüştürülmesi şaşkınlık yarattı.

Dijital Çağda Uygunsuz Bir Noktaya Kütüphane Planlanıyor

Kütüphaneye dönüştürülmesi planlanan binanın ise dijital dönemde ve uygun olmayan noktada ne şekilde bir hizmet vereceği tartışılıyor. Özellikle yeni yapılan Millet Bahçesi’nde birçok bina boş dururken ve Eski Stadyum alanında yapılabilecek birçok alan mevcutken neden böyle bir karar alındığı tartışılıyor.



Anahtar Kelimeler: HIZLI GELDİ MÜZELER KAPANIYOR!