Yeryüzünde düşünme yeteneği olan tek varlık insandır.
Yüce Yaratan, insanı en güzel şekilde yaratmış, akıl ve irade gibi üstün özelliklerle donatmıştır.
Bu akıl ve irade sayesinde insan doğru ile yanlışı ayırt etmekte ve ona göre hayatına yön verebilmektedir. İşte tam da bu noktada da insan, hayatın bir sınav yeri olduğu gerçeğini fark etmektedir ya da fark etmelidir.
Yüce Allah, sınavın bir parçası olarak kullarına değişik süre, imkân ve kabiliyetler vermekte; bazılarını acıyla, sabırla; bazılarını parayla, şükürle sınamakta ki sınav hak olsun, kesinlikle haksızlık yapılmasın ve sonuçta herkes hak ettiğini, hak ettiği şekilde alsın.
Anlayan insanlar için hayat başlı başına büyük bir sınav gerçekten de.
Sınavdan ibaret olan bu hayattan başarıyla çıkabilmek de elbette insanın kendi elinde ve sınavı geçebilmek için ipuçları da hayatın içinde.
İlkokuldan itibaren okuduğumuz bütün okul hayatı boyunca olduğu gibi okul sonrası işe giriş, işte yükselme, mesleğe göre branşlaşma sınavları da dâhil hayat içinde verdiğimiz mücadele de bir sınav…
Yaşantıda atılan her adım, her şey insan için bir sınav.
Herhangi bir okulu bitirmekle veya herhangi bir işe başlamakla sınavlar bitmiyor!..
Görülüyor ki hayat, sınavlar içinde geçen bir koşuşturmaca aslında.
Aldığımız her nefes, verdiğimiz her karar, attığımız her adım… hayat sınavında bir soruyu daha cevaplandırdığımızın birer göstergesi.
Ancak yanlışların doğruları götürdüğü sınavların aksine doğruların yanlışları götürdüğü bir sınav.
Boş bırakma imkânının olmadığı, ‘sınava girmiyorum’ deme şansımızın da bulunmadığı gerçek bir sınav.
Sınav süresi mi?
Bir ömür…
Sınavda her türlü kaynak serbest. Arzu edilirse tüm kaynaklarla sınava girilebilmekte.
Her türlü dokümanın serbest olması, karşımıza çıkacak soruların ne kadar zorlu olduğunu anlamamıza yeter de artar sanırım...
Yaşayarak, düşe kalka öğrendiğimiz ve olgunlaştığımız bir süreç içerisinde, dünya hayatının insan için bir sınav olduğunu ayetlerin ifadelerinden de anlıyoruz aslında.
“…Allâh'ın va'di gerçektir. Dünya hayatı sizi aldatmasın. O aldatıcı (şeytân) da sizi Allah hakkında (Onun) yumuşak davranmasına, mühlet vermesine güvendirerek) aldatmasın.”(Lokman, 31/33).
Sınavla ilgili korku, endişe, kaygı gibi duygularımız biraz da sınavı nasıl gördüğümüze, nasıl algıladığımıza bağlı. Çünkü hayatta kaldığımız sürece sınavımız devam ediyor.
Bu yüzden hayat sınavımız için kendimize sormamız gereken sorular da mutlaka olmalı:
*Acaba hayat sınavında sorulan soruları tam olarak anlayabiliyor muyuz ya da anlamak için uğraşıyor muyuz?
*Acaba hayat sınavımızın bitimine ne kadar kaldı?
*Acaba geri kalan süreçte yeterli geçer notu alabilecek miyiz?
*Dünya hayatımızdaki sınavın bir fırsat olduğunu düşünüyor muyuz?
Sınavdan ibaret olan bu hayatımızdan başarıyla çıkabilmek için zaman zaman soruları artırıp en başından bir daha, bir daha kendimize sormak ve cevaplarını gözden geçirmek gerek.
Çünkü hayat üç saatlik sınava sığmamakta ve hiç öğretmeden hazırlıklı olmadığımız zamanlarda da bilmediğimiz yerden bizi sınava tâbi tutmaktadır.
Ve hayat sınavının diğer sınavlardan en önemli farkı; her şeyi sınavda öğrendiğimiz gerçeğidir. Ancak sınav bittiğinde kendimizle yüzleşebilmekteyiz…
Mevlana ne güzel ifade etmiş, “Zor diyorsun. Zor olacak ki imtihan olsun.”
Hayat sınavından ders almamız, yanlışlardan dönmemiz, dönüşmemiz, iyileşebilmemiz ve daha doğru bir yaşantı sürdürebilmemiz için birçok fırsat da veriliyor aslında anlayana ve gerçekleri görebilene.
Sonucunu, geçip kaldığımızı bu dünyada öğrenemeyeceğimiz bir sınavda olduğumuz ve cevap anahtarının da rûz-i mahşerde olduğu unutmamamız gereken tek gerçektir.
Söylediklerinize dikkat edin; düşüncelere dönüşür.
Düşüncelerinize dikkat edin; duygularınıza dönüşür.
Duygularınıza dikkat edin; davranışlarınıza dönüşür.
Davranışınıza dikkat edin; alışkanlıklarınıza dönüşür.
Alışkanlıklarınıza dikkat edin; değerlerinize dönüşür.
Değerlerinize dikkat edin; karakterinize dönüşür.
Karakterinize dikkat edin; Kaderinize dönüşür.(M. Gandhı)
Yaşantımız süresince hayattaki sınav mücadelesi hiç eksik olmayacaktır. Bu nedenle edindiğimiz derslerden kendimizi geliştirmeye ve düzeltmeye devam etmeliyiz. Tüm sınavlarda başarılı olabilmek dileğimle, insan kalın, tok gözlü kalın, sağlıcakla kalın, hep mutlu kalın, sevgiyle kalın…
Metin Çağan