ECELLERİN YAZILDIĞI AY

ECELLERİN YAZILDIĞI AY

ECELLERİN YAZILDIĞI AY

Âişe radıyallahu anh?dan rivayetle:

Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem hiç bir ayda, şâban ayında tuttuğu oruçtan daha fazla oruç tutmazdı. Şâban ayının tamamını oruçlu geçirirdi.

Başka bir rivayette "Pek az bir kısmı hariç, şâban ayını baştan sona oruçlu geçirirdi" denilmektedir.[1]

Hz. Peygamber, ramazan dışındaki ayların belli günlerinde tuttuğu oruçları,  bazan harp-darp gibi sebepler yüzünden tutamıyordu. Onları en son şâban ayında telâfi ediyordu. Öte yandan şâban ayının da baştan-sona tamamını değil çoğunu oruçlu geçiriyordu. Araplar, bir ayın ekserini oruçlu geçiren için "Bütün ay oruç tuttu"; gecenin büyük kısmını namaz kılarak geçiren için de "Bütün gece ibadet etti" demek âdetinde idiler. Hz. Peygamber`in şâban ayında tuttuğu oruç için de bu anlamda "Hepsini oruçlu geçirirdi" denilmiştir. Zaten bazı rivayetlerde açıkça "az bir kısmı hariç, bütün şâbanı oruçlu geçirirdi" denilmektedir. Bu da şâban ayının çoğu günlerinde oruç tutardı demektir.

Resûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem, şâban ayında niçin fazla oruç tuttuğu konusunda, "Şâban, amellerin Allah`a arzedildiği aydır. Ben, oruçlu iken amelimin Allah`a arzedilmesini istiyorum." "Şâban, ecellerin yazıldığı bir aydır. Ben, oruçlu iken ecelimin tayin edilmiş olmasını istiyorum." "Şâban, insanların büyük kısmının ramazan ile recep ayları arasında ihmal ettikleri bir aydır. Ben onu ihyâ etmek istiyorum" gibi açıklamalarda da bulunmuştur.

Bütün bunlar dikkate alındığı zaman, Efendimiz`in şâban ayını çokça nâfile oruç tutarak değerlendirdiği; bu ayı oruç ibadetiyle değerlendirmenin uygun olacağı sonucuna varmak mümkündür.

Peygamber Efendimiz, en fazla şâban ayında nâfile oruç tutardı.

 Şâban ayının bazı özellikleri yanında, ramazan orucuna hazırlık için son fırsat olduğu da unutulmamalıdır.[2]

Selam ve dua ile?


[1] Buhârî, Savm 52; Müslim
[2] R.Sâlihîn, Pey. Hayat Ölçüleri,Erkam Y.C.5.S.491


Anahtar Kelimeler: 0