Tarih: 30.12.2013 17:40

DÜNYA ŞİRKETİ YAPAMADI DÜNYA KADAR ADAM ALDI

Facebook Twitter Linked-in

2009 seçimleriyle göreve gelen Doğan Ürgüp Başkanlığındaki Belediye yönetimi, geçtiğimiz seçimlerde verdiği sözü ne yazık ki tutamadı. ÖZBELSAN’ı Dünya şirketi yapmayı vadeden Ürgüp, geride kalan yaklaşık 5 yıllık süreçte işçi sayısını neredeyse iki katı oranında artırdı. Ancak tam aksi olarak ÖZBELSAN’ın iş gücü de aynı oranda azaldı. Diğer taraftan işçilere sendika hakkı verilmesi ulusal gündeme de düştü. Bugün Gazetesi Yazarı Sadettin Orhan, sendika hakkının Anayasal bir hak olduğunu vurguladı.

Mevcut Belediye yönetimi 2009 seçimleriyle birlikte göreve gelmesinin ardından Sivas Belediyesi’nin bağlı kuruluşu ÖZBELSAN A.Ş’yi Dünya şirketi yapma vaatleri vermişti. Doğan Ürgüp Başkanlığındaki Belediye yönetiminin ardından ilk birkaç yıl eski Belediye döneminden kalan işleri tamamlayan ÖZBELSAN gelinen noktada adeta iş yapamaz duruma geldi.

Geçtiğimiz aylarda gündeme getirdiğimiz üzere iki kez sermaye artırımı yapılan ÖZBELSAN A.Ş. adeta batmaktan kurtarıldı. Şirketin artık iş alamaz boyuta gelmesinin yanı sıra neredeyse iki katı oranında artış yapılan işçi sayıları da dikkat çekti.

2009 seçimlerinde binin üzerinde bir personel istihdam eden ve bununla birlikte birçok sektörde faal olarak çalışan ÖZBELSAN, gelinen noktada personel sayısının 2 binlere yaklaştığı görülüyor. Bununla birlikte mevcut Belediye Başkanı Ürgüp’ün önümüzdeki aylarda seçim öncesinde ÖZBELSAN A.Ş. bünyesinde 260 civarında daha yeni istihdam sağlayacağı öğrenildi.

Söz konusu şirkette yeni istihdam oluşturulması kamuoyu tarafından memnuniyetle karşılanırken, şirket olarak ÖZBELSAN A.Ş.’nin iş gücünün düşmesi ve artık neredeyse ihale alamaz boyuta gelmesi ise endişeyle karşılanıyor.

Diğer taraftan geçtiğimiz hafta mevcut Belediye Başkanı Ürgüp ÖZBELSAN personeliyle bir araya gelerek sendika hakkının verildiğini müjdeledi. Söz konusu sendika haberini 28 Aralık tarihli Bugün Gazetesi Yazarı Sadettin Orhan köşesine taşıdı.

Sendikal hakkın anayasal bir hak olduğuna dikkat çeken Sadettin Orhon köşesinde şu görüşlere ifade etti:

“Önceki gün yazılı basında "Sivas Belediyesi taşeron işçilerine sendika hakkı tanıdı" başlığıyla bir haber yer aldı. Aynı haber Sivas Belediyesinin resmi web sitesinde de yer almış. Öncelikle haberle ilgili bir yanlışı düzeltmek gerekiyor; taşeron işçilerinin sendika üyesi olma hakkı zaten var ve bu hak anayasal güvence altında. (Md. 51.) Ayrıca 2010 yılındaki referandumla kapsamı genişleyen bu haktan sadece asıl işveren işçileri değil alt işveren (taşeron) işçileri de yararlanabiliyor. Dolayısıyla herhangi bir belediyenin veya işverenin, taşeron işçilerine sendika üyesi olma hakkı tanıma veya tanımama gibi bir lüksü yok. 15 yaşını dolduran her çalışan, çalıştığı iş kolundaki dilediği sendikaya üye olabilir. Üyelik için hiçbir makam veya kişiden izin alınması da gerekmez. Taşeron işçisi veya diğer işçiler,

e-devlet şifreleriyle elektronik ortamda birkaç dakika içerisinde sendika üyesi olabilirler yine aynı yolla üyelikten çıkabilirler.

FİİLİ DURUM VAR

Şu halde, "Sivas Belediyesi`ndeki taşeron işçilerinin sendikaya üye olmaları hiçbir haber değeri taşımıyor mu" sorusu akla gelebilir. Evet, tabii ki haber değeri taşıyor. Ülkemizde kimi işverenler kendi çalışanlarının bile sendikaya üye olmalarını istemezlerken, İMİ Belediyesinde taşeron işçilerinin sendika üyesi olabilmesi önemli bir olay. Fakat olayın önemi bizatihi kendisinden değil, ülkemizin şartlarından kaynaklanıyor. Anormali normal gibi kabul edince, normal olanı gördüğümüzde anormal tepki veriyor hatta haber yapıyoruz. Biliyorum, son cümle normal` değil ama daha beliğ bir ifade bulamadım.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —