Tarih: 28.11.2023 19:15

CUMHURİYETTE ÇANTACILIK

Facebook Twitter Linked-in

Bu hafta sizlere Serengeti düzlüklerindeki sıradan bir günden sesleniyor olacağız. Serengeti düzlüklerinde değişen bir şey yok; yine sırtlanlar, timsahlar ve akbabalar var. Bu yırtıcılar kendilerinden daha büyük bir yırtıcı bölgelerine gelene kadar yakaladıkları ne varsa mideye indirmeye çalışıyor.

Bu hasbihalden sonra haftalık köşemize gelirsek, bu hafta sizlere GEMÜK KARDEŞLİĞİ’nden bahsediyor olacağız. 

Haftanın konuğu, sizlerin de artık görmekten sıkıldığı;  daha önce de gazetemizde bahsettiğimiz Vurgun58 operasyonundan da tanıdık olduğunuz Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanı Feridun YAYA ve onun bir diğer yakın arkadaşı Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığında görevli Sıhhi Tesisat Personeli Battal GEMÜK olacak.

Daire Başkanı Feridun YAYA, 4734 sayılı kanunun Doğrudan Temin Alımlarla ilgili 22.maddesinin i bendinde bulunan  “Bu maddeye göre yapılacak alımlarda, ihale komisyonu kurma ve 10 uncu maddede sayılan yeterlik kurallarını arama zorunluluğu bulunmaksızın, ihale yetkilisince görevlendirilecek kişi veya kişiler tarafından piyasada fiyat araştırması yapılarak ihtiyaçlar temin edilir.” maddesinden hareketle piyasa fiyat araştırmasını Sıhhi Tesisat Personeli Battal GEMÜK ile birlikte yapmaktadır. Sıhhi Tesisatçı Battal GEMÜK ve arkadaşları ise bu piyasa fiyat araştırmasına nedense hep Battal GEMÜK’ün ağabeyi Mesut GEMÜK’e ait inşaat firması ile başlamaktadır. Daire Başkanı Feridun YAYA ve Sıhhi Tesisatçı Battal GEMÜK, oluşturdukları “Üç teklif getir, ihaleyi götür” sistemi ile tek bir firma üzerinden teklif alarak; bu firmanın da kendi fiyatının üzerinde  ek iki teklif daha hazırlayıp sunması suretiyle kanun maddesinin gereğini usulsüz olarak yerine getirmektedir. Ayrıca Doğrudan Temin yöntemi ile ağabey Mesut GEMÜK’ün firmasından alınan mal ve hizmetlerin muayene kabul komisyonunda ise yine Sıhhi Tesisatçı Battal GEMÜK bulunmaktadır.

Burada farklı isteklilerin ihaleye katılabilmeleri ve rekabetin oluşması engellenmiş olduğundan, TCK Madde 235’de bulunan “Hileli davranışlarla ihaleye fesat karıştırma” suçuna dikkatinizi çekmekteyiz. İlgili madde :  “Gerekli yeterliğe veya koşullara sahip olan kişilerin ihaleye veya ihale sürecindeki işlemlere katılmalarını engellemek veya bu yeterliliğe sahip olmayan kişilerin katılmasını sağlamak, teklif edilen malları, istenen niteliklere sahip olduğu halde, sahip değilmiş gibi değerlendirme dışı bırakmak veya istenen niteliklere sahip olmadığı halde, sahipmiş gibi değerlendirmeye almak şeklinde tahdidi sayılan hareketler suçu meydana getirmektedir” şeklindedir.

Ayrıca, 4734 sayılı Kanunun 11 inci maddesinin birinci fıkrası uyarınca ihaleyi yapan idarelerin “ihale yetkilisi kişileri ile bu yetkiye sahip kurullarda görevli kişiler, ihaleyi yapan idarenin ihale konusu işle ilgili her türlü ihale işlemlerini hazırlamak, yürütmek, sonuçlandırmak ve onaylamakla görevli olanlar, (c) ve (d) bentlerinde belirtilen şahısların eşleri ve üçüncü dereceye kadar kan ve ikinci dereceye kadar kayın hısımları ile evlatlıkları ve evlat edinenler ve (c), (d) ve (e) bentlerinde belirtilenlerin ortakları ile şirketlerinin görev yaptıkları idarelerin ihalelerine katılamayacakları hükme bağlanmıştır”  maddesinden hareketle Daire Başkanı Feridun YAYA tarafından, muayene-kabul komisyonu üyeliği görevine getirilmiş olan Battal GEMÜK’ün ağabeyi Mesut GEMÜK’e ait firmanın bu ihalelere katılması ilgili kanuna göre mümkün değildir.

Bu hafta, cevaplanmayan ve cevaplanamayan sorular köşemizde ise yine Cumhuriyet Üniversitesi yönetimine konu hakkında sorularımızı yönelteceğiz.

Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanı olan Feridun YAYA’nın daire başkanlığı döneminde, dairesinde görevli Sıhhi Tesisatçı Battal GEMÜK’ün ağabeyi Mesut GEMÜK’e ait firma uhdesinde kaç doğrudan temin ihalesi kalmıştır. Bu doğrudan temin ihalelere kaç farklı firma katılmıştır?

Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığınca Doğrudan Temin Yöntemi ile alınan mal ve hizmetlerin kontrolü kimler tarafından yapılmaktadır? Battal GEMÜK, muayene ve kabul komisyonu üyeliğine ne zamana kadar devam edecektir?

Üniversitenizde taşınmaz kiralanmalarından tutun, doğrudan temin mal ve hizmet alımlarına kadar ÇANTACILIK (İHALE KOMİSYONCULUĞU) meslek mensupları kimlerdir?! Bu konuda üniversitede yeterli kadro oluştu ise YÖK’e başvurularak akademik bölüm açılacak mıdır?!

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Genel Sekreteri Enis Baha BİÇER’in şahsi evinin tadilatı Battal GEMÜK ve üniversite personelleri tarafından mı yapılmıştır?

Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanı Feridun YAYA, gazetemizde de defaatle bahsi geçen bu usulsüzlükler ile hataları bilerek ve isteyerek mi yapmaktadır? Yoksa herhangi bir sağlık sorunu mu vardır?
Haftalık yazımızı burada sonlandırmadan önce siz değerli okuyucularımıza da bir soru sormak isteriz.

Memlekette her birimizin ödediği vergiler ile oluşan kamu kaynağının; kul hakkı tanımaz, utanma arlanma bilmez gözü dönmüşler tarafından sömürülmesini, Serengeti düzlüklerinde güçlü bir yırtıcı tarafından parçalandıktan sonra sırtlanlar tarafından ele geçirilen bir antilopun uğradığı saldırıya benzetiyoruz.

Sizce haklı mıyız?

Ayazda, karda, kışta, kavurucu sıcakta, yıllarca çalışarak memleketi için üretmiş fakat bugün cebinde ekmek alabilecek parası bile olmayan köydeki Hasan amcanın, örgü örerek kazandığı parayı üniversitedeki torununa harçlık olarak göndermek isteyen Fatma teyzenin, çalıştığının karşılığını hiçbir zaman göremeyecek olsa dahi her gün kalkıp yine yeniden işinin başına giden bu memleket için üreten her bir ferdin, vatan için savaşıp şehadet şerbeti içen kahramanlarımızın emaneti olan evlatların ve bizden sonrakilerin de hakkı olan kamu kaynağının nerede ve kim olursa olsun bir takım kişiler tarafından sömürülmesine müsaade etmeyeceğiz. Değerli okuyucularımızdan tek talebimiz, lütfen etrafınıza bakınız. Neler olup bittiğini görünüz. 
 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —