Orman Bakanlığımız; neslini korumak için, (sözüm meclisten dışarı) yaban hayattaki ?AYI?larla karşılaşanlar için bir dizi tavsiye-kararlar açıkladı.
Buna göre; saldıran ayılarak karşı biber gazı kullanılması, karşılaşmanın muhtemel olduğu bölgelerde, FREE! Takılmalarını (yalnız başlarına gezmemelerini) önermekte?
Zaten ayı öldürmenin, cezasının 19 bin TL (eski para 19 milyar) olduğunu hatırlatarak, ya para, ya canın tercihini sunarak biber gazıyla sorunu halletmek tarafında.
Diğer taraftan vatandaşlar da, gittikçe artan ayı popülasyonundan ve saldırılarından şikayet etmekte?
Lakin; kişi başı milli geliri (adaletli dağıtılmasa da) 10 bin doları aşan ülkelerde, ?Tuzu Kuru? misali, sanki; insanların problemleri çözülmüşte, sıra, yaban hayattaki hayvanlara gelmiş modasının modern zamanların davranış biçimlerinden olduğunu da hatırlamak gerekli!
Acaba diyorum; kişilerin öykündüğü insanlar gibi davranma hissiyatına benzer, yönetenler de, yönetilenin kendini iyi hissetmesi için, öykündüğümüz ülkelerdeki, kendilerine de maliyet yüklemeyen bu tür davranışları hayata geçirmek mi istiyorlar?
Diyelim ki; vatandaş ayıyla karşılaştığı anda, biber gazıyla ayıyı etkisiz hale getiremedi, tabanca veya tüfekle işini halletti. Ayıdan paçayı kurtardı. Kanundan kurtaramayıp, 19 bin TL acı-zulüm ödedi. Veya; tam aksi, bibergazının menzilini ayarlamak için beklerken ayı vatandaşı katletti. O zaman 19 bin TL olan ayının fiyatı karşısında insanın bedeli ne olmalı?
Bu; şuan da mevzuatta olmayan bir durum gibi gözüküyor. Ayıları korumak için kararlar alınırken acaba; insan unutuldu mu? Yoksa ayının fiyatlandırılması yapılırken insana değer mi biçilemedi?
Ya da; mizahla mecazın arasındaki ilişkiyi, ayıyla insanın arasındaki ilişkiyle mi betimliyorlar?
Hayvanlar aleminden, insanlar alemine sert geçiş yaparak; yaban hayattaki, aslan-kaplan vb. hayvanlarla özdeşleştirilen insanın; ayı-tilki-eşek gibi canlılarla benzetilmesini haz etmediği olgusu üzerinden yazımızı sonlandıralım.
Kurnazlığa atfedilen; ?Tilki?nin akıllı hayvan olmasına rağmen, sersefil-aç bilaç vaziyetini görünce nimetin içinde doğan elma kurdu, tilkiyle akıl yönünden kıyaslanamazken tüm bunlar; çalma-çırpma-biriktirme gibi özelliklerin insanlarda oluştuğunu göstermektedir.
Bu sebeple; kurnazlıkla makam-mevki işgal edenleri ?Tilki?yle onların korumalarını ?AYI?yla özdeşleştirmek, en başından bu hayvanlara hakaret olur diyelim vesselam?
Ormanda parsel kavgası
Kışlık odun nafakası
Ormanda mangal sefası
Piknik yapma sevdası
Ormanda dolu hayvan
Yok mu bunları avlayan
Ormanda ayı avı
Ormanı yakar ayı
Avcı şaşırıp kalır
Hangi ayı avlanır?