ASKERİ ALANLAR SARMIŞ DÖRT BİR TARAFIMIZI!

ASKERİ ALANLAR SARMIŞ DÖRT BİR TARAFIMIZI!

Türkiye?nin en büyük 2. İli konumunda bulunan ancak merkezde sıkışmaktan kurtulamayan Sivas?ın hemen her tarafında askeri alanlar bulunuyor. Bilindiği gibi geçtiğimiz yılda 5. Eğitim Tugay Komutanlığı?nın şehrin içerisinde kaldığı gerekçesiyle taşınması g

Türkiye’nin en büyük 2. İli konumunda bulunan ancak merkezde sıkışmaktan kurtulamayan Sivas’ın hemen her tarafında askeri alanlar bulunuyor. Bilindiği gibi geçtiğimiz yılda 5. Eğitim Tugay Komutanlığı’nın şehrin içerisinde kaldığı gerekçesiyle taşınması gündeme gelmişti. Yatırımlara yer bulunamaması konusunda da yine aynı sıkıntı karşımıza çıkıyor. Önümüzdeki yerel seçimlerle birlikte Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın da desteğiyle şehir içerisinde kalan Askeri alanların şehir dışına taşınarak daha işlevsel kullanılması bekleniyor.

Askeri alanlar eskiden kentlerin dışında oluşturulan ancak kentlerin büyümesi ile birlikte zamanla kentin etrafını sararak kentlerin içeririnde kaldı. Birçok şehirde bu alanlar kentsel dönüşüm rezerv alanı, kentteki yeni yol ihtiyaçları, ya da hastane adliye gibi kamu binalarına arsa ihtiyacı nedeniyle yerel yönetime ya da ilgili bakanlığa devrediliyor.

Sivas’ta Türkiye de en çok kamu arazisine sahip bir kent olmanın dezavantajını yaşıyor. Bu kamu arsalarının özel sektöre ya da kent yararına tesis edilecek projelere tesis edilmemesi kentin fiziksel ve nitelik olarak büyümesindeki en büyük engel!

Sivas’ta hem başta Askeri alanları, Karayolları, Özel idare, DSİ ve Belediye olmak üzere birçok arazi mevcut. Bu arazilerin hali hazırda herhangi bir proje esnasında yatırımcı kuruma tahsis edilebilmesi çokta kolay değil. Kurumun en üst düzeyde yönetiminin onayının yanında, uzun soluklu siyasi takip ve yerel yönetimin yardım ve desteği de gerekiyor.  Sivas’ta bu hususlardaki zafiyet göz önüne alındığında kamu arsaları yıllardır neden Sivas’a kazandırılmadığı ortaya çıkıyor

SİVAS’TAKİ ASKERİ ALANLARDA KENTİN İÇİNİ VE ÇEVRESİNİ ADETA SARMALAMIŞ DURUMDA

Dikim evi, Kent Merkezdeki Jandarma Lojmanları, Orduevi, yeni hastane karşısındaki jandarma tesisi, Kümbetteki sahra depoları ve askeri lojmanlar, Yüceyurt üstündeki5. Piyade Eğitim Tugayı ve Temeltepe başta olmak on binlerce dönüm araziden Sivas hiçbir şekilde tasarruf edemiyor.

Uzun yıllar Adliye ve Bölge hastanesine yer arayan Sivas bu iki yatırımında yapılan yerlerin doğru olmadığı hala hâkim kanaat. Ayrıca Stadında eski askeri alan üzerine yapılması bu arazilerin Sivas için ne kadar önemli olduğunun göstergesi.

BAKAN YILMAZ SİVAS İÇİN BİR ŞANS

Devir işlemlerinde genelde zorlukların üst düzey bakanlık yetkililerinden ya da Bakan’ın bizzat kendisinden kaynaklandığı düşünülürse bu dönem Sivas için bir şans.  Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir Milli Savunma Bakanı çıkarak Sivas bu şansı iyi değerlendirerek bu arazilerin kente kazandırılması için büyük bir şans.

Önümüzdeki yerel seçimlerle birlikte Belediye’yi Ak Parti’nin almasıyla birlikte Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın da desteğiyle söz konusu askeri tesislerin Belediye’ye devrinin yapılarak daha işlevsel olarak kullanılabileceği belirtiliyor.