ACİL ALARM

ACİL ALARM

Her yere kuyular vuruldu yeraltı suları hoyratça kullanılıyor bunlar kuyu vurdum suyu ben buldum ukelalığıyla istediği şekilde israf ederek kullanmakta. Belediye, Özel İdare ve şehrin yöneticileri acilen bu konuya el atmalı…

Şehrin su sorununun ne kadar büyük yaşanacağı akademisyenler tarafından yapılan araştırmalarla gün yüzüne çıkarken Belediye ve Özel İdarenin bununla ilgili yaptığı veya yapacağı projelerin neler olduğu merak ediliyor. Eğer bu tip araştırmalar ortada iken her hangi bir A, B, C planları yoksa nasıl bir yol izleyecekler.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Eşen İç Anadolu bölgesindeki illerimiz Ankara, Konya, Kayseri, Eskişehir, Sivas, Kırıkkale, Aksaray ve Karaman’da yağışlarda yüzde 60 azalma olduğunu dile getirdi. Eşen, küresel iklim değişikliğine karşı önlem alarak spor müsabakaları dışında çok su harcanan yüzme havuzlarının yasaklanması gerektiğini dile getirdi.

Ankara, Konya, Kayseri, Eskişehir, Sivas, Kırıkkale, Aksaray, Karaman'da önümüzdeki yıllarda kuraklık bekleniyor. Uzmanlar da bu bölgelerde alınabilecek önlemleri tek tek sıralıyor. 

İKÇÜ Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Eşen Türkiye’nin son yılların en kurak kışını geçirdiğini ifade ederek su tasarrufu için uyarılarda bulundu. Eşen kıtlığın önüne geçilebilmesi için havuzların spor müsabakaları dışında kullanılmaması gerektiğini vurgulayarak “Önümüzdeki dönem pek iç açıcı değil. 3-5 yıl içinde spor müsabakaları haricinde yüzme havuzlarının, süs havuzlarının yasaklanabileceğini öngörüyorum ya da insanlara, hanelere bir su kotasının koyulma zorunluluğu doğabileceğini düşünüyorum. Önlemler almazsak ileride büyük bir su sıkıntısı yaşayacağız. Bu yıl sonbahar ve kışın başlangıcına kadar düşen yağmur oranlarına baktığımız zaman son 63 yılın en kurak dönemini yaşandığını görüyoruz" ifadelerini kullandı.

“EN FAZLA MARMARA VE İÇ ANADOLU BÖLGESİ’NDE AZALMA VAR” 

Türkiye'de kuraklığın şiddetli bir şekilde yaşanmaya başladığına dikkat çeken Prof. Dr. Eşen, "Türkiye'de kuraklığın oldukça şiddetli bir şekilde yaşanmaya başladığını görmekteyiz. 1990-2020 yılları arasında Ekim, Kasım, Aralık, Ocak dönemlerinde düşen yağmurun miktarıyla en son bu dönem düşen yağışın miktarı karşılaştırıldığı zaman yüzde 41'lik bir azalma meydana geldiğini görüyoruz. Bu oran bölgelere göre değişiklik gösteriyor. En fazla Marmara Bölgesi ve İç Anadolu Bölgesi'nde düşüşler olduğunu görmekteyiz. Örneğin, İç Anadolu Bölgesi ve Marmara Bölgesi'nde yüzde 55-60'a varan oranlarda bir yağış azalması söz konusu" dedi.

HAFİKTEN GELEN SU AZALIRSA SİVAS NE YAPACAK

Her yere kuyular vuruldu yeraltı suları hoyratça kullanılıyor bunlar kuyu vurdum suyu ben buldum ukelalığıyla istediği şekilde israf ederek kullanmakta. Belediye, Özel İdare ve şehrin yöneticileri acilen bu konuya el atmalı…

Bu yaz ayları gerçekten sıkıntılı geçecek.



Anahtar Kelimeler: ALARM