Sivas – Erzincan Kalkınma Koordinatörü Dr. Doğan Akar 2006 -2013 yılları arasında ilimizde Kalkınma Programı kapsamında 16 Milyon Dolarlık çalışmanın yapıldığını belirtti. Proje çalışmalarının Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca, Birleşmiş Milletler Türkiye Ofisi (UNDP/CO)’nin teknik desteği ile yürütüldüğünü belirten Doğan, 8 yılda ilimizde yapılan faaliyetleri gazetemizle paylaştı.
Sivas – Erzincan Kalkınma Projesi Koordinatörü Dr. Doğan Akar proje kapsamında ilimizde yapılan çalışmaları gazetemizle paylaştı.
Proje çalışmalarının Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca, Birleşmiş Milletler Türkiye Ofisi (UNDP/CO)’nin teknik desteği ile yürütüldüğünü belirten Doğan, finansın ise Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) ile Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) tarafından karşılandığını belirtti.
“Sivas-Erzincan Kalkınma Projesi” kapsamında 2006-2013 yılları arasında Sivas’ta birçok projenin hayata geçirildiğini belirten Sivas – Erzincan Kalkınma Projesi Koordinatörü Dr. Doğan Akar, IFAD yetkilileri tarafından Sivas-Erzincan Kalkınma Projesi’nin; IFAD tarafından sağlanan kredi ile 25 ülkede yürütülen projeler içerisinde; akılcı ve sürdürülebilir yatırımlar yapılan ilk proje olduğu belirtilerek bu faaliyetlerin model oluşturacak övgüye değer yatırımlar olduğu ifade edildiğini belirtti.
Proje Koordinatörü Dr. Akar Sivas’ta gerçekleştirilen çalışmaları şu şekilde sıraladı:
- 30 Milyon Dolar bütçesi olan proje kapsamında; personel ve araç giderleri hariç yaklaşık 16 Milyon Dolar kaynak Sivas İli’nde yapılan yatırımlar için harcanmıştır.
- Altyapı faaliyetleri bileşeninde; Yıldızeli ve Altınyayla ilçelerinde, mevcut durumda açık beton kanallarla salma sulama uygulanan alanlar iki katına çıkarılarak, 15 000 dekar alanda kapalı borulu-basınçlı sulama sistemleri inşa edilerek her iki proje alanında demonstrasyon çalışması kapsamında 7 er dekar alanda yarı bodur elma fidanı dikilerek çevrelerine ihata yapılmış ve bu alanları da kapsayan toplam 150 dekar alanda damla sulama çalışması gerçekleştirilmiştir. Toplam maliyeti yaklaşık 5.000.000 Dolara mal olan inşaatın tüm maliyeti proje bütçesinden karşılanmış ve hazırlanan fizibilite raporunda, bu proje ile Yıldızeli ve Altınyayla sulamalarında yıllık olarak 3,5 milyon TL gelir artışının sağlanacağı hesaplanmıştır.
- 16 köyde doğal arıtmalı kanalizasyon tesisi, 4 köyde arazi yolu, 3 köyde fırın, 149 köyde 250 set (250x4=1000 parça) hayvan içme suyu amaçlı olarak meralardaki su kaynakları üzerinde tesis edilen hayvan içmesuyu (sıvat) yapısı, 1 köyde içme suyu deposu ile il merkezinde 1 adet toprak tahlil laboratuarının kurulması yatırımları gerçekleştirildi. Toplam yatırım maliyeti 5 649 830 Dolar olan bu faaliyetlerin 5.228.000 doları proje bütçesinden hibe olarak karşılanmıştır.
- Süt sığırcılığı için seçilen bir köy ile arıcılık sektörü stratejik yatırım planı kapsamında seçilen 22 arıcıya yapılan pilot uygulamalar kapsamında 200.000 Dolar hibe desteği sağlanmıştır (suni tohumlama yapılması, silaj yapımı, buzağı başlangıç ve büyütme yemi temini, demonstrasyonların yapılması, alet ve ekipman temini, uygulamalı eğitim verilmesinin sağlanması, propolis ve polen tuzaklı kovan verilmesi gibi.)
Yine arıcılıkta 115 çiftçinin polen ve propolis üretimine başlamasını sağlamak ve 23 çiftçinin arı ürünlerinin üretim ve pazarlanmasını kolaylaştırmak üzere toplam 372.000 Dolar ekipman hibe desteği sağlanmıştır.
- 20,30 ve 40’ar başlıklı olmak üzere serbest duraklı modern yarı açık ahır inşa eden 69 çiftçiye 1.270.000 Dolar, ahırlarını rehabilite eden 33 çiftçiye 574.749 Dolar; süt toplama organizasyonu için Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’ne 341.798 Dolar, bir köyde yapılan pilot çalışma için ise 196.000 Dolar hibe desteği sağlanmıştır.
- Süt sığırcılığı stratejik yatırım planı kapsamında; ekim, dikim ve hasat işlemlerini kolaylaştırıp hayvan yemi üretiminde verimi artırmak, yem hazırlamasını sağlamak, hijyenik süt sağımı yapılmasını temin etmek ve pazarlamaya destek olmak üzere 338 çiftçiye de 1.947.158 Dolar alet-makine hibe desteği verilmiştir.
- Ayrıca, 6163 çiftçi ile bilinçlendirme amaçlı toplantılar yapılıp 437 çiftçi farklı illere uygulamalı eğitim gezisine götürülmüş ve 3600 çiftçi arazisinde (toplam 166 köyde 51 400 dekar arazide) demonstrasyon ve geliştirme faaliyetleri yapılmıştır. Bu faaliyetler için ise projeden 583.604 Dolar hibe desteği temin edilmiştir. Böylece proje başlangıcından bu güne kadar Sivas İli’nde toplam 113 756 çiftçiye hizmet götürmüştür.