Geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren yeni imar yasası ile birlikte yetkileri artırılan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün ilimizde ne iş yaptığı merak ediliyor. Zira, özellikle şehrin en işlek alanı olan İstasyon Caddesi’ndeki birçok işyerinin imara aykırı olduğu ve ruhsat verilemeyerek Belediye tarafından bu duruma göz yumulduğu biliniyor. İmar ve ruhsat konusunda yetkileri artırılan Çevre ve Şehircilik Sivas İl Müdürlüğü’nün söz konusu yerlerde gereken işlemi yapması gerektiği belirtiliyor.
Üzerinde uzun süre çalışılarak geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren yasa ile birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın şehir üzerindeki yetkileri artırılmıştı. Yeni imar kanunuyla birlikte ruhsat işlemlerinde Belediyelerin eli zayıflatılarak, rant tartışmaları sona erdirilecekti.
Ancak tüm bunlara rağmen Sivas Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün imar ve ruhsat kapmasında bu zamana kadar hiçbir işlem yapmadığı görülüyor.
Bununla birlikte ilimizin en işlek alanlarından olan İstasyon Caddesi üzerindeki birçok cafe ve işyerlerinin ruhsatının olmadığı biliniyor. İmara aykırı olan bu yerler dükkânlarını üst katında bulunan dairelerle birleştirerek hizmet vermeye devam ediyorlar.
Bu durumun imara aykırı olduğu belirtilirken Sivas Belediyesi’nin de söz konusu mekânlara ruhsat veremediği ve bu işyerlerinden çeşitli adlar altında bağış alındığı ve söz konusu aykırılığa göz yumulduğu belirtiliyor.
Şehrin birçok yerinde imara aykırılıkların olduğu biliniyor. Diğer taraftan İstasyon Caddesi’ndeki ruhsat verilemeyen imara aykırılık durumlarının ilimizin daha birçok noktasında da yaşandığı belirtiliyor.
Tüm bu usulsüzlüklerin ardından geçtiğimiz yıl yetkileri fazlasıyla artırılan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün ilimizde ne iş yaptığı merak ediliyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı uzun süredir üzerinde çalıştığı İmar Yasa Taslağı geçtiğimiz yıl itibariyle yürürlüğe girdi. Özel bir ekiple altı aydır kanun için çalıştıklarını söyleyen eski Bakan Erdoğan Bayraktar, yeni yasanın imarda kanayan birçok yaraya merhem olacağını ifade etti. Yeni düzenleme özellikle belediyelerin imar yetkilerini alması nedeniyle hayati olarak nitelendiriliyor.
Metrekare oyununa son: Daire satışlarında istenildiği gibi metrakere gösterme dönemi bitecek. Dairenin izdüşümünden, yalnızca duvarları çıkarak net metrekaresi belirlenecek.
Artık inisiyatif yok: Belediyeler yetkilerini aşan inisiyatif kullanarak emsali yükseltiyor. Artık imar ve iskan ruhsatlarında belediyelerin yetkisi kısıtlanacak.
Belediyelere neşter: İmar yönetmelikleri belediyelerin değil Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`nın kontrolünde olacak. Değişikliklerde de yetki bundan böyle bakanlıkta olacak. Ayrıca 5 yıl içinde kamulaştırılamayan arsalar da hak sahibine iade edilecek.
Ruhsat kolay denetim zor olacak
Daha önce çok zor ruhsat alındığını ancak binada keyfi değişikliklerin kolay olduğunu hatırlatan Bakan Bayraktar, "Sistem kökünden değişiyor. Belediye ruhsatı gereken zamanda vermezse bakanlık devreye girecek. Buna karşılık sürekli denetim yapacak bir mekanizma kurulacak" dedi. Yeni sistemde ruhsat kolay alınırken denetim zor aşılacak.