Mehmet BAŞKAN


Tünelin Hesabı Şaştı mı?


TÜNELİN HESABI ŞAŞTI MI ?

Bilirsiniz, meşhur Karadeniz fıkrası vardır. Temel ile Dursun,  ikiside Lazmüteahhit. Bir günortaklaşa bir tünel işi almışlar. Fakat süreleriçok kısıtlıdır ve işi zamanında nasıl bitireceklerini kara kara düşünürken Temel´in aklına müthiş bir fikir gelir.Der ki, ?ula Dursun, ben dağın bu yüzünden tüneli açmaya başlayum, sende öbür yüzünden başla, ikimiz ortada buluşurukdaa??  Dursun heyecanlanır ama biraz düşündükten sonra, ?doğru diyesun Temel, yalnızsağaabir sorum olacak, ya ortada buluşamazsak?? Bunun üzerine, Temel ? La! Düşündüğün şeye bak, iki tane tünelimiz olur,daaa? der.

Temel ile Dursun tüneli, tek parça yapabildiler mi, bilemem ama Sivas Belediyesinin yaptırdığı Mevlana tüneli zaten iki tüp olduğu için böyle bir sorun çıkmadı ama sanki başka bir sorun çıktı.

Mevlana tüneli,malumunuz tam bitmese de (aydınlatma, giriş, çıkış kaplamaları vs.), Kurban bayramında hizmete açıldı. Esasın da,birçok eksiğine rağmen, ulaşım açısından yerinde bir yatırım olduğunu düşündüğümü dürüstçe söylemeliyim.

Ancak geçtiğimiz günler de, Tünelin maliyeti ile ilgili Sivas Postası gazetesinde bir haber çıktı. ?Tünel de hesap şaştı mı??Diye. Bu konuda, ilgililerden bir cevap beklerken, Sayın Başkan SRT televizyonunda, yapım maliyeti ile ilgili tek kelime etmeden,karşı taarruza geçip  ??.bunlar art niyetli, bunlar dar görüşlü,  bunlar vizyonsuz, bunlar yapılan hizmeti karalıyorlar? deyince, benim kafam tamamen karıştı.

Doğal olarak sorulan sorunun cevabını araştırmaya başladık. Geçmişten bugüne, Tünel ile ilgili tüm gazete ve internet haberlerini, belediye faaliyet raporlarını inceledik. Bir gazete haberinde ve belediyenin resmi internet sitesinde bulunan 2016 yılı faaliyet raporunda 50 milyona mal olacağı bilgisinden başka bir şeye ulaşamadık. Belediyedeki arkadaşlarımıza sorduk. Kimse bir şey bilmiyor. Allah, Allah her ihalenin bilgisi var ama tünelin yok. Sizce de garip bir durum değil mi? Sonunda Kamu ihale kurumun sitesinden, sadece aşağıda ki bilgilere ulaşabildik.

Mevlana Tüneli yapımı;

KİK ihale No                   : 2015/114504

İhale Bedeli (sözleşme Bedeli)     : 43.858.058,58 TL (KDV hariç)

İşin Başlama Bitiş tarihi             : 09.12.2015- 10.06.2017

Yüklenici Firma                          : Özce İnşaat Sanayi ve Tic. Ltd. Şti.

 

Bir de 2017 yılı Fen işleri faaliyet raporunda, bir satırda 2017 yılında Tünel ikmal inşaatı ihale bedeli 41.922.122.-TL, gerçekleşme 49.468.103.-TL bilgisini görebildik.

Anlaşılan önce bir ihale yapmışlar, kanunen ilave edebilecekleri %30 maliyet artışına rağmen yani KDV dâhil 67.278.260 TL´yi ödemişler ama iş bitmemiş.Sonra hiçbir yerde ihale bilgisine ulaşamadığımız ( sadece faaliyet raporunda bir satırda gördüğümüz rakama göre)ikinci bir ihale daha yapılmış ve muhtemelen yine %30 kanuni ilave maliyet artışı ile KDV  dâhil 64.308.535.-TL ödenmiş olabilir.

Ayrıca, 197.000.- TL bedelli proje ve müşavirlik ihalesi, 536.400.-TL bedelli tünel girişi kompozit kaplama ihalesi ve 165.411.-TLbedelli tünel aydınlatma ihaleleri yapılmış. Bu ihale bedellerineKDV´lerini de ilave ettiğimizde toplam 1.060.596.-TL ödeme daha yapılmış görünüyor.

Bu rakamların içinde tünel yaklaşım yollarının kamulaştırma bedelleri ile Yolların yapımı,  asfalt ve kaldırım bedelleri yoktur.

Neticede, Toplam  ?132.647.391.-TL? para harcandığını tahmin edebiliriz. Sayın başkan tam rakamı açıklamadığı ve ortaya koymadığı için en olası durum budur.

En başta yazdığımız Laz Fıkrası gibi. 44 milyon lirayatünel yapacağım diye ortaya çık, tam üç katını harca (!) tünelin boyu mu uzadı, yoksa bizim bilemediğimiz bir şey mi var?Maazallah,Sayın başkanın kendi özel işi olsaydı, böyle bir hesap şaşmasında çoktan batmış olurdu, herhalde?

Not :  Bu yazı, yapılan tünelin gerekliliği veya gereksizliği yada  pahalılığı veya  ucuzluğu konu etmemiştir. Bunu vatandaş zaten değerlendirir. Ancak,  Sayın Başkan, burayı kaça mal ettiniz? Sorusunu sormak ve cevabını almakta, bütün Sivaslıların en doğal hakkıdır.

 

Mehmet BAŞKAN

Zekeriye GELIR,
22.09.2018 18:56:43
Bu tünelde hesabın tutmadığını çok güzel hesab etmissiniz yalnız sizde belediye Bşk gibi. Oradaki halkı hesaba katmamısınız tünelin yenidoğan tarafında yaklaşık 28 parsel altmış daire yıkılarak elli yıllık varlığımız sıfıra düşürülmüştür değişik enkaz bedelleri ile ayrıca mağdur edildik ve arsalarımiz yerinden alınıp 15_20_30_40 hisseli adalara atıldı yapılaşma yoğunluğu düşük olduğu için artırılmasını istedik artırmadılar mağdur olduk tünelin mevlana tarafı ise olduğu gibi muhafaza edildi tüneli görmek imkânı yok biz o insanlar mağdur edilsin istemiyoruz belediyenin farklı uygulaması için belirtiyoruz dışardan getirilen insanlara gardasim diye sarilanlar bizleri mağdur ettiler evimiz var iken kiraya çıktık bize hem gözünü hem kulağını tıkayan yerel yönetimi kınıyorum kendisi villa da otururken bizlerin elli yıla yakın oturduğumuz evimizi yıkarak mağdur etmekten memnun mu oturuyor o villa da allah dan hem bizim belde devletin milyonlarıni hesapsızca harcayan bu kişiden hakkımızı sormasını niyaz ediyor hakkımız hukukumuz zehri zıkkım olsun diliyorum

YAZARLAR