Kemal Dalgın


SİYASETİN UNSURLARI


1-hakikat

2-adalet

3-istişare

4-ehliyet

5-merhamet

bu unsurların salih amel dönüşmesi için faydalı toplumsal amel olması için umut ,uyum ve ufuk olması gerekir bunları taşımayan siyaset aktif insan yetiştiremez aktif insan oluşturmaz köle insan oluşturur. 

Giris kısmındaki yazımızda  Rah mani siyasetin unsurlarını salih amelin vasıflarını yazdım. Bu bölümde siyasetçiyi bilmek ,düşünmek doğruluktan bahsedeceğim buda bizi üç ilkeye götürüyor.Bu yazdıklarım kişiye misyon ,vizyon, asabiyet içinde olanlara da zenginlik kazandırır. Misyon hedef verir, vizyon süsü verir asabiyette soygunluk verir yani keseyi doldurur. Onun için Rab bani siyasetin rahmani Siyaseti insanı yeryüzünü idare etmeye hazırlar..Allah insana yeryüzünde halifelik tayin etmiştir.Yani siz idare edeceksiniz demiştir. Onun için Kur’an-ı Kerim de bir sistemin adını koymamış.Biraz önce de bahsettiğim gibi rabbani siyasetin beş unsuru yazmıştır.Bütün sistemlerde bu unsurlara uyulması istenmiştir. Buda insanı yeryüzünü idare etmeye hazırlar. Siyaset seyisten gelir  seyis at bakıcısıdır. siyasetçisi de yeryüzünün islahi için bakıcıdır.İnsanlar peygamber öğreticisinden bilgi öğrenmeyi  istemiştir. eğitenim bilgimi artır de   demiştir.Yüce Tanrı ne güzel öğretmendir. Düşünmek için bilgi veriyor gönderdiği ayetleri körükörüne düşünmeden anlamadan kabul etmenin işe yaramayacağını bildiriyor işte gelişmiş ülkeler aklını da eğitiminide geliştirenlerdir. 

Ama geri kalmış toplumlarda gelişmiş ülkelerin kölesi durumundadır.        

Toplum olarak şu dört N göz önünde tutulmalıdır 1.N) ne yapacağını bilmek o yapacağı işin mahiyeti ne olduğunu ne olacağını sorusuna yanıt verecektir.

2.N )niçin yapacağını iyi ölçüp biçmek yapılacak nesnenin yarari düşünülmelidir. 

3.N )Yapılacak şeyin nasıl yapılması  gerektiğinin yöntemini bilmek.

4.N )ne  ve yapacağını ya da söyleyeceğini bilmek işin zamanı iyi belirlemek bu dört N’ye göre hareket eden çalışan mutlaka istediğine ulaşır. Herkesin söylediği söze düşünmeden neye varacağını göz önünde bulundurmadan hemen kapılmaz bazı araştırmacılara hevesle sarıldıkları bir durumdan kaçınılmalıdır.

İyi araştırma yap karar ver.   Zümer 18 Onlar ki sözü can kulağıyla dinler ve onun en güzel tarafını, sevabı en çok olanını tatbik ederler. İşte bunlar, Allah'ın kendilerini doğru yola erdirdiği kimselerdir.  Arar araştırır anlar en güzeline uyar Biz dinlemeden karar veriyoruz dinlemeden araştırma yapmadan anlaşılmayacağını yararlanılmayacağını bilmiyoruz. Bir bilenin üstünde bir bilen vardır Allahta en iyi bilendir

Allah bilir siz bilemezsiniz ..

SELAMİ YILDIRIM
28.12.2023 12:54:40
Sayın Kemal Dalgın, Yazınızdan istifade ettim. “Rahmani siyaset” kavramının altını çizdim. Ayrıca bir yöneticinin yaptığı işi salih amele dönüştürecek tespit ettiğiniz ahlaki ilkeler de dikkate değer. Yine bir yöneticinin yönetirken işini hangi yöntemle yapması gerektiğini göstermeniz çok anlamlı. Tebrik eder, ilminize bereket dilerim. Selamlar

YAZARLAR