Yusuf Agâh


SEÇİMİN Ardından Birkaç Not!


Önemli bir seçimi artık geride bıraktık ve bu seçim sonuçlarının parti merkezleri ve başkanlarının iyi bir şekilde analiz edeceklerini düşünmekteyim.Eğer hataların ve kazanımların tesbitini iyi yapmaz sebep sonuç ilişkisini samimi olarak ortaya koymazlarsa bağlı bulundukları siyasal partinin kan kaybetmesini hızlandıracak ve bu önümüzdeki Belediye seçimlerine yansıyacaktır. AK Parti iktidarda bulunması yerelde yaptığı hizmetler milletvekillerinin duyarlılıkları,hassasiyetleri vatandaşa olan yaklaşımları oyların dağılımını etkilemiş ve ders çıkarılacak niteliktedir.

Her zaman söylediğim gibi Sivas seçmeninin çoğunluğu milletvekili adaylarını, siyaseten ortaya koydukları eylemleri,sıralamalarını ne kadarda beğenmesede yerelde ki rahatsızlıkları önemseyerek Başkanlık seçimi ile milletvekiliği seçimini ayrı tutmuştur.Bu sebeple Sayın Cumhurbaşkanımızın izlemiş olduğu siyasete, Suriye meselesi tutumu,fetö terör örgütüyle olan mücadelesi ve dış meselelere olan tavrı kendine duyulan sevgi ve güvenin tezahürü olarak sandığa yansımıştır.

Yerelde ortaya çıkan seçim sonucuna bakıldığı zaman Ak parti seçmeninin bir kısmı milletvekilliğinde partisine oy vermemiş fakat başkanlık seçiminde destekledikleri ve aynı zamanda bir kısmının ise MHP nin mecliste var olması gerektiğine inanarak milletvekilliği seçiminde tercihini o yönde kullandıklarını bazılarının da her iki partiyi desteklemediklerini görülmüştür.

Ak parti milletvekillerinin seçim çalışmalarında bir önceki seçimlere nazaran heyecandan uzak (Sayın Habib Soluk kamyonun direksiyonuna geçip istasyon caddesinde seçim turu atmıştı) hala hep aynı kesimle diyalog kurmaları kahvaltı proğramları,yayınlanan fotoğraflar vatandaş tarafından zaten bunlar siyasetten herzaman nemalanıyor hala bunlara neden açık olarak ayrıcalıklı davranılıyor eleştirilerini getirmiştir.

Örneğin bunların başında İlbeyli derneği gelmektedir zaten bu derneğin köylerinin ve şehirde yaşayanların büyük bir kısmının siyasal görüşleri ortadadır siyasi düşünceleri derneği tutumuyla alakalı değişken değildir .Bu yüzden önemli olanın başarısız oldukları belde ve köylerde daha çok çalışma gerekliliğidir. Samimiyet herzaman karşılığını bulur. Şahit olduğum diğer konu eski milletvekili Osman Kılıç´ın´ eğer hakkım varsa üzerinizde ?söylemiyle seçmenleri ve yakın bulduklarını arayarak seçim çalışması yaparak gayret göstermesidir. AK partiye oy toplamasıdır..Sayın Hilmi Bilgin´in seçim çalışmalarında hala görünmesi ise antipati yaratmıştır.Eski il başkanı olan sayın Ziya şahin´in milletvekili aday ı olamamasından sonra ortalarda görünmemesi ise kendisini eleştirenleri haklı çıkarmıştır.

MHP de ise Sayın Devlet Bahçeli´nin Yenikapı mitinğinden bu yana koymuş olduğu ortak tavır partisinin ve kendisinin daha iyi tanınmasına sempati duyulmasına sebep olmuştur. Cumhur ittifakı adı altınta seçimlere girmesi,seçimlere birkaç gün kalası televizyonlardaki açıklamaları ,anket şirketlerinin devamlı hdp gibi bir siyasi partinin seçim barajını aştığının söylenerek Devletini ve Milletini karşılıksız seven bir partinin MHP nin barajın altında kalacağını açıklamalarına duyduğu rahatsızlığı belirtmesi , "Cumhurbaşkanlığı seçimini Sayın Recep Tayyip Erdoğan kazanır. Neden kazanır? Gecesini gündüzüne katarak, bunu anlatmak için milletin huzurunda oldu. Bu emeğin bir karşılığı olması lazım. Millet bunu takdir eder. Her yeri dolaştı, anlattı, şu oldu, bu oldu. Milletimizin, ´Bir sistemin oturması açısından tecrübeli bir şahsın cumhurbaşkanlığı görevini üstlenmesinde yarar vardır´ diyerek, oy verecekleri kanaatindeyim." Açıklamasındaki samimiyet yine aynı zamanda Sayın Muharrem İnce´nin apolet açıklamasına karşılık ?´Afrin kahramanı, TSK´nın güzide bir komutanının apoletini sökebilecek bir cesareti de olmaz. Halkın huzuruna çıkıp şov yapmak başka, bisiklete binmek başka, bu başka bir şey´´söylemi ve fetö konusunda geçmişten bu güne kadarki ortaya koymuş olduğu tavır ve devamlı devletçi söylemleri oylarının var olan seviyelere gelmesine sebep olmuştur.Aday listesindeki sıralama farklı olsa idi iki milletvekili çıkarabilme ihtimalinin dahada yüksek olabileceği tüm adaylarının büyük çalışmalar yaptıklarını gördüğümüz kadarıyla ikinci adayı kazanma adına yüksek oy alınmasına rağmen az bir farkla elde edemediklerini seçim sonuçlarında gördük.

Çıkan sonuçlardan Sayın Cumhurbaşkanı ve Sayın Devlet Bahçeli´nin Cumhur İttifakına sadık kalarak ekilmek istenen nifak tohumlarına fırsat vermeyerek ve MHP nin aldığı oyların Cumhur İttifakına olan yansımasının yüzdesine baktığımız zaman tamamen desteğini görmekteyiz.

Bu iki partinin ittifakının önceki köşe yazılarımda belirtiğim gibi hem siyaset dili hem Türkiye açısından ve siyasal partileri açısından güzel kazanımlar ortaya koyduğunu samimi olarak birbirlerine olan destekledikleri sandığa yansıması olarak değerlendirmek gerekmektedir.Her iki parti başkanları söylemleri ve icraatlarının karşılığını almıştır. Sayın Cumhurbaşkanının manifestosunda bahsettiği konuları hemen icraata geçirmesi aşikardır. CHP ise herzamanki gibi yine bir milletvekili ile temsil hakkı kazanmış millet ittifakı olarak Sayın inceyi desteklemişlerdir.

Diğer partilerin in ise kendilerini çok farklı konumlandırmaları Sivas gerçeğine aykırı idi zaten .Bir şey söylemeye gerek yok herhalde . Bu yapılan seçim Vatanımıza ve Milletimize hayırlı olsun.Ülkemiz adına en çok kazanan demokrasi olmuştur...

YAZARLAR