Şentürk İyidoğan


NEYİMİZ DOĞRU NEYİMİZ YANLIŞ


Beni ister bir vatandaş, ister bir esnaf, isterseniz bir usta olarak sayabilirsiniz. Bazı anlayışları tartışmak önemsizdir çünkü kişiden kişiye değişkenlik gösteren anlayışlar üzerinde yapılan her tartışma mutlak sonuca varmayabilir. Göz ardı edilmemesi gereken ise şudur ki: Bazı görüş ve anlayışlar toplum ahlakı açısından tartışılmaz olmalı ve mutlak doğru kabul edilmelidir. Toplum demişken, ben de elbette ki  doğru ve yanlışlarımı vatanım, baba yurdum olan şehre bakarak anlarım. Bildiğim bu yanlışları ve yanlışlarla bağlantılı doğrularımı sizlere aktarmak istiyorum.

Her zaman "önce sağlık" deriz öyle değil mi? Peki sağlığımız nasıl gidiyor ilgilenen var mı? Yok gibi görünüyor. Doktorlarımız bir bir Sivas'ı terk ediyorlar. Alanında dünyanın en iyisi olsa bile neden ve nereye gideceğini asla sormuyoruz. Gidiş nedenlerini araştıracağımız yerde bizim gibi düşünüp düşünmediğine bakıyoruz. Eğer bizim gibi düşünüyorsa ona her türlü imkanı sağlıyoruz. Düşünmüyorsa şöyle diyoruz: "Nereye giderse gitsin." Memleketin düştüğü bu durumda hastalar bir bir alanında uzman doktor arayarak ölüyor. Basın bunu duyuramıyor. Tanıdığı olan muayene oluyor, tanıdığı olmayan ise ölüme mahkum ediliyor.

İstihdam...Devlet dairelerine kimlerin kimleri aldıklarını, liyakatsizliğin her tarafı sardığını cümle alem bilir. Herkesten vergi alınır ama malum partide bir torpilin yoksa ekmek bile çok görülür. Müslüman bir toplumuz ama bunların haram olduğu nedense kimsenin umurunda değil. İşin bir diğer acı tarafı da, işe giren kişi: "Ben bu işe giremem, bu benim hakkım değil. Başkasının hakkıyla ömrüm boyunca çocuklarıma haram yediremem çünkü ben Müslümanım." demiyor. Velhasıl bu konularda destan yazılabilir çünkü hakkıyla ekmek yiyenimiz kalmadı. Torpil, torpil, torpil. Her alana hakim.

Bir de tarım alanlarını bilinçsiz sulama ve sonrası... Memlekette cipslik patates ektirip gece-gündüz yeraltı sularını çekip tarlaları suluyorlar. Toprağı, suyu zehirliyorlar. Irmaklarda balık kalmadı, toprağın hali malum. Kimler patates cips tüketiyor, kimler faydalanıyor, ne kadar insan zehirlenip zarar görüyor? Bunun hesabının yapıldığını zannetmiyorum. Bazı yanlışları aklımız almıyor.

YAZARLAR