Sezai Kara


MURAT KALAYCIOĞLU ÜZERİNE…


MEYDAN TÜRKÜSÜ 
Duysun sesimizi 
Duysun dost düşman
Meydanlarda birlik
Olmaya geldik
                  
Hak verilmez alınır 
Diyenlerin 
Bu uğurda dönülmeze
Gidenlerin
     
Bizden önce can vermiş
Yiğitlerin 
Destanını tekrar etmeye 
Geldik 
   
El ele kol kola 
Omuz omuza
Özgürlüğün türküsünü 
Demeye geldik

Miting alanlarını dolduran kitlelerin coşarak,halay çekip oynayarak hep bir ağızdan söylediği “Meydan Türküsü” adlı eseri yazıp besteleyen bir kıymetlimizdir Murat KALAYCIOĞLU.
Şair,besteci,senaryo yazarı ve oyuncu.Gaziantep doğumlu.Orta Doğu Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendislik Fakültesi,Jeoloji Mühendisliği Bölümü mezunu olan Murat Kalaycıoğlu;kendi deyimiyle bir gün bile mezuniyetiyle ilgili bir iş yapmadı.
İki yıl şan dersi aldı.1976 yılında,sözlerini yazıp bestelediği “Yürüyoruz Dalgalar Gibi” adlı eseri ODTÜ Korosu tarafından seslendirildi.
1980 tarihinden itibaren yaşamını profesyonel şarkı sözü yazarı ve besteci olarak sürdürdü.
Edip Akbayram başta olmak üzere,Banu,Fatih Kısaparmak,Onur Akın,Soner Arıca,Ali Asker ve Yol’a Düş grubu gibi çok sayıda ses sanatçılarıları ve müzisyenler şarkılarını-bestelerini seslendirdiler.Ayrıca bazı şiir ve şarkı sözleri başka besteciler tarafından bestelendi.
TRT’nin,bazı çocuk programlarının  jenerik ve program müziklerini yaptı.
Çevre ve Orman Bakanlığına sözlerini  yazıp,bestesini yaptığı üç şarkı TRT Sanatçıları  tarafından seslendirildi.“Ormancıyız biz” adlı bestesi Orman Marşı olarak benimsendi.
Kalaycıoğlu,sinema alanında profesyonel olarak çalışmaya,senaryosunu Yılmaz Güney’in yazdığı ve Erden Kral’ın yönettiği “Bayram” adlı filmde oyuncu olarak başladı.Yeşilçam’da çeşitli yapımlarda görev aldı ve müzik kliplerinde oynadı.Çeşitli belgesellerde,reklam filmlerinde oyunculuk yaptı,müzik klipleri yönetti.TRT’de gösterime giren “Kısmet-Ya nasip” adlı filmin öyküsünü yazdı.
Erkan Yücel ile birlikte DAST Tiyatrosunun kuruluşunda yer aldı.Bu tiyatronun iki oyununda sahneye çıktı.Ankara Halk Oyuncuları (AHO) Tiyatrosunun çeşitli oyunlarının yönetmenliğini ve müziklerini yaptı.Ayrıca değişik oyunlar ve senaryolar kaleme aldı ve müziklerini yaptı.
MESAM ve SİNE-SEN üyesidir.
Sevgili dostum ve arkadaşı olmaktan gurur duyduğum Murat KALAYCIOĞLU’nu kısaca  tanıtmaya,özetlemeye çalıştım.
Yukarıda anlatmaya çalıştığım yetenek ve özelliklerinin yanında;karakteriyle,duruşuyla,yola yürüyüşüyle,hayata bakışıyla,hümanist kişiliğiyle,bilgelere yaraşır yapısıyla 
bende hep saygı uyandırmıştır Murat Kalaycıoğlu.
Bir sanatçının yaptıkları,söyledikleriyle yaşam biçimi arasında bir bağ,bir tutarlılık olmalıdır kanımca…İnsani değerleri öne çıkaran,dünyamızı daha bir yaşanılır kılmaya,güzelleştirmeye yönelik sözler eden,yapıtlarıyla örnek olan sanat-kültür insanlarının,özel yaşamlarında da örnek olmalarını düşünen bir kişiyim…                   Ben de,sanat(Resim) dünyasının içinde bulunan birisi olarak,sanat-kültür uğraşısı içinde olanları gözlemlediğimde,hümanist yaklaşımdan uzak,hoyrat,bencil,kendini bir şey sanan,pis egolu tipleri epeyce görüyorum ve bu hiç yakışık almıyor…fakat tecrübeyle şunu da öğrendim ki bu tipler içimizde hep olacaklar.
Ondandır ki,yapıtlarıyla-sanatlarıyla toplumun önüne güzel şeyler sunmaya çalışan kişilerin,kişiliklerinin de güzel olması gerekir düşüncesindeyim.
İşte onlardan,o güzel yürekli sanat-kültür insanı olanlardan bir kişiliktir sevgili dostum Murat Kalaycıoğlu.
Yazdığı şiirleri,şarkı sözlerini,bestelerini ilk benimle paylaşır ve ben hayranlıkla dinlerim yaptığı eserlerini…benim yaptığım son resimleri de ilk görenlerdendir can Arkadaşım Murat Kalaycıoğlu.
Murat,çok okuyan,araştırmacı bir kişiliğe sahip,uğraşı alanlarında çok birikimli,entelektüel bir kültür-sanat insanıdır…                                                       En büyük özelliklerinden biri de inanılmaz şiir hafızasıdır.Başkalarına ait şairlerin-ozanların yüzlerce şiiri hafızasında kayıtlıdır.Geçmişten günümüze bütün önemli şairleri ve kaydedeğer şiirleri ezberindedir.
Çok bilinen,dillerde dolaşan bazı eserleri;


Kibar gelin
Nice nice yıllara gülüm
Anlatamıyorum 
Bu gecede bir hal var
Darmadağın 
Korkuyorlar 
Ölürüm
Sensiz günlerim

DARMADAĞIN 
Sizler de bir buluttunuz 
Gökyüzünü unuttunuz 
Yağın karlar siz de yağın
Benim gibi darmadağın 
……..
Zaman yudum yudum bitmiş 
Benden bana kötülükmüş 
Yar diyorduk o da gitmiş 
Gitsin karlar sizler yağın                          Benim gibi darmadağın 
  ………
 Murat KALAYCIOĞLU’na sevgiyle…

 

YAZARLAR