Mehmet BAŞKAN


Mimarın-İmarı


 Belediyenin kişiye özel imar uygulamaları için defalarca yazdığımız bir kaç konuyu tekrar hatırlatmak  istiyorum.

Büyük otel önünde, çekme mesafeleri hiçe sayılarak  cafeler  yaptırılması , diğer otellerin ve öğrenci yurtlarının çatılarının  restaurant yaptırılması,  yeni imara açılan yerlerde kiminden % 60 kesinti yapılması, kiminden neredeyse hiç kesinti yapılmaması gibi kişiye özel imar uygulamalarını yazdık, yazıyoruz.

Ve hatta;

Jandarma Komutanlığının hemen önünde, yurt olarak işletilen bir bina ve düğün salonunun olduğu yerde,  İmar Revizyonu ile inşaat  emsal artışı yapılmıştır. Söz konusu yerde  bulunan  mevcut yurt-düğün salonu binası ve  yanı başındaki arsa, sanki ikisi de boş parselmiş gibi değerlendirilmiş,  bunun sonucunda,  düğün salonu ve yurdun bulunduğu arsaya isabet eden fazladan emsal,  aynı kişilerin yan parselde yaptıkları yeni binaya  ilave edilerek kullandırılmıştır.  Özetle 4 kat  12  daire yapılacak yere, 12 kat  24 daire yaptırılmıştır. Bu  dahiyane fikirleri bulan ve uygulayan belediye yetkililerini, proje mimarını  ve haritacısını ve arsa sahiplerini tebrik ederiz.  Kılıfına uydur sistemi ile, yasal hale getir. Aklınca yasal, ama helal mi? Ancak yine de elbet bir gün  yüce mahkemelerimizin ve savcılarımızın  bu konuları gündeme alacağını, adalet adına ümit etmekteyiz.

 Ve hatta;

Belediye  meclis üyeliğinden ihraç edilen ve FETÖ´ den yargılanan muhteremin şirketi tarafından, Doğu kent bölgesinde  bir inşaat yapılmaktadır. İnşaat yapılan arazinin yarısı  bu kişilerin kendilerine ait  ve imarlı iken,  diğer yarısı  park alanında  olmasına rağmen  yine  İmar revizyonu  hokus-pokusu ile yandaki  yeşil alan  ile imarlı alan   birleştirilerek , 45 daire  sığacak yere  90 daire yapılmaktadır. Kılıfına uydur, yasal hale getir. Aklınca yasal ama helal mi?

Ve hatta;

İstasyon caddesinde eski emek apartmanı yerine yapılan binanın projesi, imar müdürünün kız kardeşi tarafından yapılmıştır. ilk  bakışta ne o yani,  kadın imar müdürünün kardeşi diye mesleğini yapmasın mı? denilebilir. ?Ancak o projeyi ben yapacaktım, elimden aldılar? diyen, başka bir belediyecinin sitemini duyunca, pastayı kurtlar kapmış, kediye bırakmamış, diyesi geliyor insanın.

 Ey başkan, ey bazı encümen ve meclis  üyeleri, ey başkanın yakın akrabaları,  bazı başkan yardımcıları,  gaflettesiniz uyanın. Arsa toplayanlarınız, yapı denetim şirketi sahibi olanlarınız,  dışarıya proje yapanlarınız, iş takipçiliği yapanlarınız, müteahhitlik yapanlarınız, bu  sözler size bir uyarıdır.

Bu işleri yasal kılıfa sokmak için, eşinin üstünden, yeğenlerinin üstünden, kızının üstünden gıkı çıkmayacak arkadaşının üstünden yapıyor olmanız, sizi haklı kılamaz. Biz yaptık, arkadan dolaştık, yandan kapattık, üstünü örttük;  ne derseniz deyin, bunların hepsi gerçektir ve gerçeklerin üstü kapatılamaz.

                               Mehmet  BAŞKAN

YAZARLAR