Yusuf Agâh


Medeniyetin Beş Atlısı


 ?´İndirdiğimiz apaçık delilleri ve hidayeti Kitap´ta açıklamamızdan sonra onları gizleyenler var ya, işte onlara hem Allah lânet eder, hem de bütün lânet etme konumunda olanlar lânet eder.Bakara 159 ?´

Hakkaniyet

Adalet

İstişare

Ehliyet ve Liyakat

Merhamet

Hayatın her alanında evde işyerinde sokakta uyguladığın zaman huzurlu olacağın ve toplumu huzura kavuşturacak , Kuran´ın, topluma sunduğu reçetesi.

Hakkı zaten biliyoruz ve aynı zamanda uygunluk, doğruluk dürüstlük.

İkincisi olan adalet, toplumun imanıdır. Bir şeyi yerli yerine koymadır. , hakkın gözetilmesi ve yerine getirilmesi anlamına gelir. Haklı ile haksızın ayırt edilmesi. ?Allah´tan korkun. Şüphesiz Allah yaptıklarınızdan haberdardır.(Haşr18)´´

?´Ve onlar işlerini aralarında toplanıp istişare ederler.(Şura38)´´

İşi ehline vermezsen kıyameti bekle,yok oluşu bekle anormalliği bekle.Layık olanı yerine koymadığınız ve dikenlere su verdiğiniz zaman ,zulüm etmiş olursunuz´´ Şüphe yok ki Allah size, emânetleri ehline vermenizi ve insanlar arasında hüküm verdiğiniz zaman adâletle hükmetmenizi emreder.Nisa(58)´´s

Ve bütün bunları yaparken merhametli ol.

Bütün bunları yaparkende üç T prensibini uygula

Teşebbüs

Tevazu

Tebessüm

Teşebbüs etmezsen bunların hiçbir anlamı kalmaz,hiç yaşamamış gibi yok olursun.Onun için toplumun faydasına olacak  güzel olan şeyleri uygulama gerekliliği.

Tevazulu davranmazsan kibirliyi kimse dinlemez.Ahlaki bir fazilet.(Tevazu kibir ve zilletin ortası denilmiştir.Buna göre ahlaki bakımdan kibrin kötü olduğu gibi,Tevazuu zillete,yani insani şahsiyete yakışmayacak şekilde küçülme ve riya noktasına götürmekte kötüdür.)

Kuran onun için peygamberimize güzel sözler ve tebessümle anlatmayı tavsiye etmiştir.

Dolayısı ile karşısındakini zorlamayacak isteğini artıracak şekilde aklını çalıştırmasına imkan sağlayacaksın. Kararı kendisinin vermesini sağlayacaksın.

Cenabı Allah akla yanlışı ayıklama , gerçeği bulma,´´aklını  birilerine kiraya vermeme´´, yetkisi ve özelliği vermiştir.Aklı bir vahiy olarak bedenimize yerleştirmiş Kuran´da olan vahiyleri de akıla emanet etmiştir.Aklı olmayanın dini olmaz sorumlu tutulamaz dolayısı ile Kuran´ın bütün ayetleri topluma sorumluluk yükler.Bu sorumluluğu tam idrak edene muttaki denmektedir.Muttaki takva sahibi ve sorumlu yapmaktır.Sorumlu olan kişiyi de bilgi ile donatmış ve onun için ilk gelen vahiy ? Oku´ emridir.´´Yüzlerinizi doğu ve batı yönüne döndürmeniz iyilik değildir. Fakat iyilik Allah´a, ahiret gününe, meleklere, kitaba ve peygamberlere iman eden, malını sevgisine rağmen; akrabaya, yetimlere, yoksullara, yolculara, dilencilere, kölelere ve esirlere veren, namazı dosdoğru kılan, zekatı veren, sözleştikleri zaman sözlerini yerine getiren, sıkıntıda, hastalıkta ve savaşta sabredenlerin durumudur. İşte sadıklar ve muttakiler onlardır.´´BAKARA 177.

 Batı medeniyetinde insan doğuştan suçlu sömürülecek soyulacak metadır aslında. Batı medeniyetinin temelleri yunan düşüncesi, roma hukuku, Yahudi, bizans ahlakıdır yukarda anlatılan islamı ve insani medeniyetle anlaşması kaynaşması mümkün değildir. Batı bize kutuplardan uzak kutuplardan soğuktur. Düşmanlığı dişlerinde gizli , bu gizliliği zamanımızda da  tamamen ortaya çıkmıştır.

yaşar rende
7.12.2016 09:52:54
Çok merak ediyorum sayın yazar yazmış olduğun konuları acaba araştırarak-mı yazıyorsun yoksa kulaktan dolma haberimi yapıyorsun.Şayet araştırmacı gazeteciysen SYDV Mütevelli heyetini bir araştır bakalım ?

YAZARLAR