Ahmet Kemal


MAMON´un Camisi AVM


Mamon : Aramice de para ya da para kazanma hırsı demektir. Orta çağda bir " TANRI" olarak betimlenip somutlaştırılmıştır. Kapitalizmin tapınma kampüsü olarak da adlandırdığımız AVM ye de sahip olduk... şükür (!) 2000 li yılların başında yaygınlaşan , belediyelerin siyasi PAYDAŞLARIYLA kent rantına en iyi lokomotif olan bu yapılar ; 10 yıllık popülerliğinin sonun da hoyratca sayılarının artmasıyla artık devirlerini tamamlamak üzeredir.

Bu heyyüla "DÜKKAN" ın futbol kamu oyunun "MABEDİMİZ " diye adlandırdığı stadyumla komşu olması tesadüf değil , diktatör Salazar´ın halkı uyutmak için bu oyunu destekleme politikasıyla iki yapı KARDEŞ olmuşlardır.

Asıl, stadyumla AVM nin ilişkisine gelelim. Senede 17 maç toplam 25,5 saat için 200 / 250 trilyonu "gömen " TOKİ eski stadyumun arsa/ arazisinin değeri karşılığına anlaşmıştır .

Şimdi , zurnanın zırt dediği yere gelelim . AVM sahipleri güçlü , etkili, yetkili ortaklarının ya da bir ortağın ( muhtemel ki pay sahipliği bu yaptırım gücü üzerine oluştu ) TOKİ nin eski stadyuma yapacağı AVM ile , lokasyonu sorunlu ve ölü doğan AVM lerinin yok olacağından eski stad yerine hizmetmiş gibi başbakana da söyleterek kent parkı yapılmasını planlamışlardır.

Şimdi ; Stadyumu yapan TOKİ taahhüt edilen yeri ya da parayı istemektedir. Ve Sivas bir değerini , bir kamu arazisini vererek anlaşacaktır.

Bir meslek ör.bşk.nın organizetörlüğünde ona öykünen paydaş ve paylaşmayı arzulayan iş adamları topluluğu bu yatırımla hem , geleneksel çarşı -pazar dengesini bozarken , akıllı fizibilitesi yapılmamış bu yapı organize edenin gizli ajandasını anlamamış ortaklar taifesi de kendi dengelerini bozmak durumunda kalmışlardır.

ŞEHRİN ORTAK AKLA ihtiyacı var iken ; İKİ BAŞKANIN ORTAKLIĞI ile hızlı tren hattı ve karayolu güzergahları değiştirilmektedir.

ÖZETLE ; Bu iki heyyula yapı adeta birbirinin kurdu olmuşlardır . Bunun üzerinden kamu bütcesi , halkın vergi ve su paralarıyla oluşan belediye bütçesi ve onlarca iş adamının birikimleri ziyan - heba edilmektedir .

Üretim ekonomisi yerine borca dayalı tüketim modelinin iflası yakındır.Allah gecinden versin!

 

YAZARLAR