Kemal Dalgın


Küreselleşme Üzerine Düşünceler


KÜRESELLEŞME ÜZERİNE DÜŞÜNCELER 1

        Küreselleşme,Ulusların , Batının ve ABD´nin soysal ,kültürel, ekonomik sistemi ile  kopyalanmasıdır.Ya da kopyalanmaya zorlanmasıdır.Küreselleşme; bir sömürü, bir sömürme projesidir.

       Küreselleşme ,hesap vermeyen siyasi,ekonomik,kültürel ,elit kitlenin dünyanın kaynaklarını serbestçe yönetme anlamına gelir.(Mc. Michel 2000). Küreselleşme, Avrupa kültürünün sömürgecilik ,taklit yoluyla yayılmasının  sonucudur.(Ritechiel 1996)

        Küreselleşme, milletlerin biyolojik psikolojik dünyasına sızmadır. (Robinson 2007). Küreselleşme ABD´nin ve AB´nin siyasal, toplumsal ,kültürel olarak yoksul ülkeler üzerinde siyasi ,iktisadi,askeri, ekonomik, hegomanyacı üstünlük kurmasıdır.. Eskiden buna emparyalizm denirdi.şimdilerde küreselleşme denilmekte.

          Küreselleşme,kültürel bir olgudur.Kültür; maddi, manevi yaşama tarzı olduğuna göre küreselleşme toplumların maddi, manevi değerlerini etkileme olayıdır.Küreselleşme değerlere mutlak egemenlik, devletlerin küçültülmesi, özelleştirmenin tamamlanması, beynelminel sermayenin sınırsız hareketidir. Küreselleşmenin görüntüsü ekonomi gibi olsada ,siyasi,kültürel, sosyal, teknolojik bir olgudur.

         Küreselleşme toplumların birbirine benzetilmesi ya da Amerikalaşma gibi bir değişim meydana getirmedir.Küreselleşme damak zevklerini aynileştirmektir.Aynileştirmeye doğru götürmedir.Pizza, Cola, Mcdonals ,kıyafetleri aynileştirilmektedir.Ayni şeyleri yenecek, aynı şeyler giyilecek, aynı filmler izlenecek, insanlar küresel robot haline getirilecektir,dönüştürülecektir.

         Küreselleşmede kültürler birbiri ile hibritleştirilmektedir. Bu da zıtlaşmayı ,çeşitlenmeyi,çatışmayı ,doğurmaktadır.Küreselleşme; yerel kültürleri, değerleri baskı altına almadır.  Bölücülük ,ayrımcılık, vefasızlık, olumsuz etkileridir. Küreselleşme, ulus devletlerini etkisizleştirmektedir.R. Robertson derki; Küreselleşme dünyanın tek dünya haline getirildiğini ulusal toplumların, çok kültürlülük haline dönüştürüldüğünü bildirmektedir.

           Küreselleşme özgüveni zedelemiştir. Milletini sevmeden dinine bağlılıktan uzaklaştırmıştır. Küreselleşme ile komşu devletler ,komşu aileler yalnızlaştırılmaktadır.Komşu komşuyu tanımamakta, birbirini sevmez hale getirilmiştir.Danışma dayanışmayı birlikte iş yapmayı imkansız hale getirmiştir.Küreselleşme kendine karşı geleni terörist ,kendi dışındaki güçlere karşı geleni mücahit diyerek teröriste adı veren olmuştur.

    Küreselleşme kültür emperyalizmini ABD,AB ülkeleri adına yaygınlaştırmadır.Küreselleşme yeni dünya düzeni logosu altında benimsetilme faaliyetidir.Küreselleşme ekonomik faaliyetler gibi gösterilse de bir ideolojik kültür medeniyet projesidir.Bu proje gerçek emperyalizmin hedeflerine uygun dünya devleti kurma ameliyesidir. Avrupa ekonomik topluluğu (AET) nasıl (AB)ye dönüştü tarihte şahidiz.

          Küreselleşme yeni bir olay değil. Yeni olan teknolojileri imkanları, vasıtaları kullanarak egemenliğini kabul ettirmedir.Asit gibi dinleri gelenekleri çözümlemelere parçalanmalara sebep olmaktadır. Dinin, milli kültürün ,milli egemenliğin,milli eğitimin alanını daraltmaktadır.Böylece insanların ulusların düşünmesini algılamasını engellemektedir.Küresel güçler insanları istedikleri şekilde düşündürülmeye yönlendirilmektedir.Müslümanlar üç asırdır yaşadıkları şok ile sağlıklı düşünememektedir.Kalp mühürleşmesi ile karşı karşıya kalmışlardır.

        Der Spigel dergisi ?küreselleşmeyi? emperyalizmin yeni imajı der. Emperyalizm ise :Bir kültürün ,bir ideolojinin,milletler üzerinde beynelminel hakimiyet kurması diye tarif edersek.Emperyalist kültürün Judo-Grek kültür ve ideolojisi olduğunu görürüz .Bu kültürün ?ideolojinin temelleri şunlardır.

1-Eski Yunan Düşüncesi

2-Eski Roma Hukuku

3-Yahudi, Hristiyan ahlakıdır.

         Yahudiliğin hedefine uygun, İbrani medeniyeti, devleti kurma projesinin yeni adı küreselleşmedir.Farklı ideoloji, kültür, siyaseti ortak bir zeminde birleştirmenin yeni adı küreselleşmedir(Globelleşmedir). Askeriyeyi (NATO) Ekonomiyi (İMF), Dünya bankasında,sporu UEFA,FİFA,ileride ulusal bayraklı formaların giyilmeyeceği ,istiklal marşlarının söylenmeyeceği organizasyonlara dönmesi muhtemeldir. Milletimizin istiklal marşının ruhu ile,millet iradesinin ruhunun örtüşmesi gittikçe azalmaktadır.Futbol ,spor musabakaları küreselleşmenin aşamalarından biridir. FİFA üye sayısı BM üye sayısından fazladır. Türkiyede ki futbol takımlarının hemen hemen hepsi borç batağındadır. Küresel güçlerin müdahale alanı haline getirilmiştir. Uluslar ülkelerindeki hukuki anlaşmazlıklara müdehale eder hale gelmişlerdir.Küreselleşme emperyalizmin yeni imajıdır.Halbuki ulus devletlerinde (Milli Devletlerde)

     -  Egemenlik mutlaktır.

     -  Egemenlik süreklidir.

      - Egemenlik bölünemez,devredilemez,bunların tersi ise bağımsızlığımız yok olmuş demektir. Her bağımsız devlet ,devletin sınırları içindeki insanlara nasıl davranacağının hukukunu adalet mekanizması belirler.Günümüzde ulus devletlerinin egemenlik alanları daraltılmış.Bankalar spor klüpleri TV yayınları v.s. ekonominin kültürün eğitimin sporun insan haklarının küreselleştiği dünyadan geçiyoruz.Eğitim insanı kültürlüyerek insanlaştırma süreci olması gerekirken küresel güçlere hizmet eden bireyler ya da zahmete katlanmayan idealist olmayan siyaseti yönlendiremeyen sorgulamayan,sorumluluk almayan ,misyonsuz,maksatsız,düşünmeyen bireyler yetiştirmektedir.

        Zamanın küresel gücü Çinlilere ,meyyal olan Türk kavimlerini uyaran bilgelere ihtiyaç var. Eğitimi ,öğretmeni küresel güçlerin bağımsızlığımıza varlığımıza ruhumuza saldırılarını ber taraf edecek nesiller yetiştirmek için yeniden programlanmalıdır.Milli dünya görüşü ,milli hayat tarzını özümsemiş,Erdemli, karakterli ,maksadı,çizgisi olan bireyler yetiştirmesi sağlanmalıdır.Geçmişini, hali hazırdaki durumunu ,geleceğini bilen topluluklar oluşturmalıyız. Tusunami gibi,geldiği ülkeleri parçalayan bölen küreselleşme karşısına üniversiteleri ,siyaseti ,meclisimizi ferasetin,basiretin ilmin bilginin kullanıldığı mekanlara tez elden dönüştürmeliyiz.

        Diyanet işleri başkanımız M. Görmezin bir hatırası ile bitirelim .Kazakistan diyanet  işleri başkanı diyanet işleri başkanımızı ziyarete gelince Başkanımız soruyor.FETÖ okulları Kazakistanda nasıl görülüyor diyor.? Kazakistan diyanet işleri başkanı diyorki;

1-)Çocuklarımızı ana-babalrından kopardılar.malum yapıya bağladılar.Aile bağlarından kopardılar .

2-)Kazakistanın ,gelişmesi varlığı bağımsızlığı için düşünce mefküre üretmiyorlar.

3-)Ümmet birliğini bozdular .Ümmet birliği diye bir gayeleri yok .

                                                             İşte size küreselleşmenin eğitim hedefleri !

(Gelecek yazımızda da aynı konuya devam edeceğiz.)

 

 

YAZARLAR