Yusuf Agâh


İŞ KUR ve TYP


Toplum Yararına Program (TYP) Nedir?

İşsizliğin yoğun olduğu dönemlerde veya yerlerde doğrudan veya yüklenici eli ile toplum yararına bir iş ya da hizmetin gerçekleştirilmesi yoluyla özellikle istihdamında zorluk çekilen işsizlerin çalışma alışkanlık ve disiplininden uzaklaşmalarını engelleyerek işgücü piyasasına uyumlarını gerçekleştirmek ve bunlara geçici gelir desteği sağlamak amacıyla İŞKUR tarafından uygulanan programlardır.

Evet Devletimizin düşünce olarak ortaya koyduğu güzel bir proje. Devletin toplumu düşünerek yürürlüğe koymuş olduğu bu proje ne kadar faydalı olabilmekte?

Bu proje kapsamında insanımıza sadece gelir temin ettirmek amaçlı olduğunu ve bu projenin yeterince proğramlı bir şekilde uygulandığını düşünmemekteyim.

Bu proje kapsamındaki çalıştırılan vatandaşlarımız tamam kura yöntemi ile belirlenmekte bunda sıkıntının olmadığını adil bir şekilde işe başladıklarını görmekteyiz.

Fakat bundan sonraki süreçte kurumların ne kadar kişiye ihtiyaç duydukları ve bu kişilerin toplum yararına, çalışma alışkanlığı kazanmaları adına, istihdam edilme şekillerinin ciddi ve titiz bir şekilde araştırılarak yerleştirilmedikleri görülmektedir.

Kamuda Kadrolu olarak çalışan personellerin tamamen görevlerini ihmal ederek bu insanların üzerine bıraktıkları görülmektedir.Bir iş yerine özellikle devlet kurumlarına ihtiyacından fazlasının gönderilerek yığılmaların olduğu, öğrenme ve uyumları adına, üretme adına bir fayda elde etmedikleri ortadadır.

Sivas´ta özel sektörde hizmet veren bazı firmalar ciddi şekilde kendilerine gönderilen bu arkadaşlara iş öğretmekte ve bu proje bitiminde kendi işyerlerinde istihdam edeceklerini söylemektedirler.

Bu projenin asıl amacı bu olmalıdır.Alındıkları süreden itibaren ne olursa olsun bir şeyler öğrenmeli kendilerini geliştirmeli üretime dayalı bir şeylerin içerisine dahil edilmelidirler.

Aldıkları maaşlar devletin ,milletin kesesinden çıkmaktadır.Bu maaşlarında ciddi olarak devlete bir getirisi olmalı.Yoksa ben maaşımı alıyım yatıyım sabahtan akşama kadar bir şey öğrenmeyeyim diye düşünürlerse ve bu düşünceye sevk edecek tutumda bulundurulursa yazık edilmiş olur.Bu projenin özel işletmelerde daha iyi hayat bulacağına inanıyorum.

YAZARLAR