Turan Metin


Hızlı Tren ve Şehrin Sırtındaki Ağır Yükler


Kimler diye sorsam verilecek cevabı Sivas halkı biliyoruz Sami Aydın ve Osman Yıldırım derler.

Sayın Cumhurbaşkanımız siz bulunduğunuz şehre yük olmayın şehre yük olanları görevden alacağım dediniz .

Evet sayın cumhurbaşkanım Sami Aydın da Osman Yıldırım´ın yükünü artık Sivas taşıyamıyor .Bunların yükü şehre ağır geliyor. Gelecek de Sivas´ta yaşayacak torunlarımız bile bunların şahsi menfaat beklentileri yüzünden magdur olacak.

 Sayın CUMHURBAŞKANIM bu yükleri Sivas´tan al. Niye mi diye sorarsanız. Bunu size en basitinden sadece hızlı tren ile ilgili yaşananları anlatarak, anlatmaya çalışıyorum düştüğümüz acı durumu size arz etmiş olurum.

Yüksek hızlı trenin sivas şehir merkezinden yani mevcut tren garının yanından uzaklaştırılmasının arka planı bu günlerde gelişen olay değil maalesef. Aynı odaklar 2006 yılında da iş başında idiler.Görevde idiler bu şahıslar Ticaret Odası Başkanlığında Tüdemsaşın taşınması ve arazilerinin imara açılması ile başlatıldı.

Bu amaçları TCDD ve Tüdemsaş ın bu konu ile ilgili heyeti tarafından olumsuz rapor verilmesi ile durmadılar ardından, TCDD ve Tüdemsaş lojmanlarının kullanımı lojman ve arazilerinin kullanılması amaçlandı.

 2007 yılında bu amaçları da Anıtlar Kurulu tarafımdan binaların tescillenmesi ile bu amacları da suya düştü.

Aynı zihniyet ne yaparız düşüncesi icerisinde iken 2009 belediye seçimlerinin kaybedilmesi ve belediyede yeni bir dönemin başlaması ile hızlı tren gündemi de o gün hızlı gelişti ve yer konusu bilirkişilerce uzmanlarınca şehrin karadan ve havadan taranması ile en uygun yerin mevcut tren garının yanına olacağı rapor edildi ve karar verildi.

Buna göre ihaleler yapıldı ve teknik ve idari bir çok insan buna zaman ayırdı kafa yordu ve devletin kaynaklarından maaş aldı ve bu güzergaha dayalı yol planı yapıldı.Viyadük köprü ve köprü ayakları yapıldı bir sürü insanın arazileri bu yol çalışması için kamulaştırıldı ve bunlara da devletin kasasından Beytülmal dan milyonlarca para ödendi.

Bu güzergah devam ederken tekrar Belediye Seçimleri ve belediyede tekrar görev değişikliği ile hızlı trenin yerinin değiştirilmesi alel acele gündeme geldi ve yerinin değiştirilmesi icin aynı insanlar faaliyetlerini hızlı bir şekilde sürdürdü.

Önce kuzey cevre yolu dendi inceleme yapıldı coğrafi şartlar gerekçesi ile bilirkişi buraya olumlu rapor vermedi ve karar mevcut trenin garını yanında kalması gerektiği belirlendi ama mevcut tren garı planları bozduğu için buradan hızlı trenin bir türlü götürülmesi gerekiyordu. Yandaş STK Başkanları buradan gitmeli diye her gün açıklama yaparak kamuoyu oluşturmaya calıştılar. Sonunda da isteklerini hayata geçirip hiç olmayacak yer olan üniversite içine mevcut ırmak kenarına milyonlarca gereksiz para harcayarak gereksiz yere zemin güçlendirmesi yapılmakta.

Daha da olumsuz olan üniversite gibi Türkiye´de kampüsü göz dolduran bir yeri mahvedilmesidir.

Burayı yok etmektir diğer bir olumsuzluk ise yılların üniversitesinde Sivas gibi tarım şehri olan bir ilin ziraat fakültesi yok üniversitenin ziraat fakültesi uygulama alanları düşünülen yer hızlı tren arazisine gittiği icin ziraat fakültesi de şu an kurulması sıkıntıya uğramaktadır.REKTÖR BEY bu konuda neden bir açıklama yapmaz o da başka bir muamma.Yağmur bekleyen muştulara gösterdiği ilgiyi neden Hızlı Tren Güzergahının ÜNİVERSİTE boyutuna göstermez.

Diğer taraftan üniversiteden şehir ikiye bölünecek ve devasa yığma duvarlar oluşacak.Adeta ÇİN SEDDİ gibi duvarlarla şehir görüntü kirliliğine boğulacaktır.Aklın yolu birdir. Yapılan yanlıştır ama yanlışta ısrar etmek bu ülke ekonomisine ve hızlı trenin ruhuna ve konumuna da zarar verecektir.Ayrıca planlanan güzergah eski güzergahtan cok aşırı pahalıya mal olduğu söylendiği icin gelin yanlışta ısrar etmeyin ve Sivas´ın kaderiyle oynamayın mevcut tren garının yanına örnekleri olduğu gibi yapılsın.

Ankara da İstanbul´da Eskişehirde Konya  da Türkiyede ve Dünyada olduğu gibi şehir merkezinde olsun.

 Sivas´ın kaderiyle Sivas´ın geleceği ile oynamayın.Ayrıca işin içinden çıkamayan hızlı trenin müteahitinin işi bırakması ve iflas edip gitmesi de yine yeni bir ihale sil baştan tekrar.

Yazıktır Sivasa?Bırakın mevcut tren garının yanına tren gelsin de herkes de asli görevi ile uğraşsın siyasi değil gelin Sivas´ı düşünelim?

Sonuç da şehrin gelecekteki kaderi bu iki Başkanın inisiyatifinden çıkarılmalı.

Bunlara destek olan siyasilere de buradan sesleniyorum;Yanlış yapıyorsunuz bunların şehre değil şahıslarının menfaatlerini yönelik taleplerine artık destek vermeyin.

Sivas halkı Hilmi Bilgin ile birliktelik oluşturan bu yapıya dur denilmesini sayın Bakan dan ve Vali bey den beklemektedir.

Ayrıca şehrin geleceği için önemli?

DEĞERLİ OKURLAR HAFTAYA YAZIMDA SAMİ AYDIN´IN BİR ÇOK SOSYAL DONATI OLAN ARSALARI NASIL KONUTA DÖNÜŞDÜRDÜĞÜNÜ BELGELERLE YAZACAGIM. Yapılan imar  VURGUNLARINI okuyacaksınız?

Sivas Postası Gazetesi sadece SİVAS´ta değil TÜRKİYE´nin dört bir tarafından takip edilen bir gazete. Sayın CUMHURBAŞKANIMIZA da gönderiliyor. Sayın CUMHURBAŞKANIMIZIN SİVAS´a ilgisini halk olarak biliyoruz. Belgelerle ortaya koyacağım konuları, önümüzdeki günlerde yazacağım?

Attila Hürkan
4.06.2017 14:17:19
Turan Bey, gerçekten çok güzel yazı ,inşaallah Sayın Erdoğan ´da müdahale eder bu duruma.Gelecek yazınızı da merakla bekliyoruz.Kaleminize sağlık.Sağlıcakla kalın.Attila Hürkan

YAZARLAR