Mehmet BAŞKAN


HAVET


1982 anayasası yerine, yeni anayasayı yapmak için yola çıkanlar, milleti bir anda,Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi (CHS)  değişikliği için EVET yadaHAYIR referandumu ile karşı karşıya getirmiş durumdalar.

Getirilmek istenen (CHS) sistemini,  şu sıralarda çok moda olan, anlatımla ifade edecek olursak,

?TEK ADAM, TEK PARTİ, TEK YARGIÇ, TEK İNANÇ, TEK DOĞRU VE TEK DÜŞÜNCE?şeklinde söyleyebiliriz.

Bu referandum, vicdanları daima rahatsız edecektir. Kendisi zaten yanlış olan bir seçime millet zorlanmaktadır. Bu zorlama duruma karşı,  ancak kendisi gibi zorlama bir kelime karşılık olabilir.

?HAVET? ( Anlamı, Ne Evet, Ne Hayır.)

 

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin (CHS) kabul edilmesini isteyenler,  şu ana kadar değişim gerekçelerini izah etmekte zorlanıyor veya anlatamıyorlar veya biz anlayamıyoruz.

?Devlette iki başlılık oluyor. Bu iyi bir şey değildir.? Diyorlar.

Evet, bu gerekçe doğrudur ve değiştirilmesi münasiptir. Zaten bu milletin geçmişindenbu güne kadar her şey değişmiş, ancak gelin kaynana çekişmesi aynı kalmıştır. Bu açıdan bakıldığında, artık bu iki başlılık düzeltilmelidir.

?Bürokrasi önümüzü kesiyor, hızlı iş yapamıyoruz.? Diyorlar.

On beş yıldır tek başına iktidar olanlar, bunu söylememelidir. Şimdi mi aklınıza geldi?Hadi diyelim ki, referandumdan sonrabürokrasiden bir şekilde yırttınız, peki millet ne olacak?

?Zaten mevcut parlamenter sistem çalışmıyor.? Diyorlar.

Evet, doğru. İktidar partisi ne isterse o oluyor. Bunu bilmeyen mi var? Muhalefet partilerinin ki, meclis kürsüsünde, yürek soğutmaktan öteye geçmiyor. Buna rağmen CHS´de ise milletvekilliği memuriyete dönüştürülüp,sayı 600 kişi yapılıyor. Allah, Allah! İlginç bir yaklaşım?

 

BİRAZ DA OLACAKLARA BAKALIM.

Bütçeyi, Meclise götürelim önlerine koyalım, kabul ederse etsinler, etmezlerse kendileri bilir, deniyor.

Biz kanun hükmünde kararnameleri çıkaralım,işimizi halledelim, atlılarla Üsküdar´dan geçelim, meclis ister kanunlaştırsın, ister kanunlaştırmasın, zamana bırakalım, deniyor.

Türkiye Cumhuriyetinde, bu güne kadarhangi siyasetçi,hatalarından  dolayıyadayolsuzluklardan dolayı yargılamış ki, bundan sonra yargılasın.Nasıl olsa hakimide, savcıyı da biz seçiyoruz, deniyor.

CHS için Türk tipi veya dünyada tek gibi yakıştırmaların yanı sıra, zaman zaman da belediyesistemi  örnek gösteriliyor. Sanki belediyelerde, çok iyi işleyen  demokratik bir sistem var.

Seçilen bir belediye başkanı, seçimden sonra ilk iş olarak, etrafına ilginç ilginç insanları toplayıp, kadrosunu oluşturuyor.

Nasıl oluyorsa, kısa süre sonra, hepsi birden kolektif şekilde zengin oluyor. Bir başkan, istediğini ihya ediyor, istemediğine de dünyayı dar ediyor. Doğal olarak, her zaman çoğunluk olunan belediye Meclisinde ise, her türlü kararı aldırıyor ve türlü işi yasal hale getirtiyor.

Ara da bir üç-dört tane müfettiş, belediyeyi söz de denetlemeye geliyor, evlere şenlik. Anlayacağınız, herkesin yaptığı, yanına kar kalıyor. Beş yıl sonra ise millet ister seçsin, ister seçmesin, sonrasına zaten gerek kalmıyor ve atı alan Üsküdar´ı çoktan geçmiş oluyor. Siz bunu mu getireceksiniz, sistem diye ?  Öyleyse bu referanduma verilecek cevap olarak, ?HAVET? çok yakışır.

Mehmet BAŞKAN

YAZARLAR