Yusuf Agah


GÖLGE ETME BAŞKA İHSAN İSTEMEZ !


İnsan karşılaştığı olayları, nesneleri  daha berrak bir şekilde analiz edebilmesi için farklı açılar geliştirmelidir. Bu durum içerisinde bulunduğu olayları  daha iyi gözlemleyebilmesi için çok önemli .
Bir kaç yıldır Sivas dışında yaşıyorum. Bedenen dışardayım fakat fikir düşünce ve gözlemlerimle Sivas ı yaşamaya devam ediyorum. Dışarda yaşamak bana kıyaslama ile daha farklı bakış açıları geliştirebilme zenginliği kazandırdı ,düşüncelerimin daha da gelişmesini sağladı.
İller sosyoekonomik gelişmişliğini ve bölgeler arasındaki gelişmişlik farklarının daha iyi analiz  edilebilmek için kıyaslama yöntemini kullanmaktadır. Göreceli olarak geri kalmış bölge veya yörelerin kalkındırılmasını  kısa, orta ve uzun vadede ilde gelişmeyi sağlayacak hedefleri ve amaçları belirlemek, bu amaçla izlenecek yolları göstermek olası sektörel büyüme eğilimlerini ve büyüklükleri saptamak, gelişmenin gerektirdiği kaynak ve alan tahsislerini yapmak, gelişmenin sosyoekonomik ve sosyokültürel sebepleri İyi belirlemek , Sivas ta olmayıp başka illerde olanları ekonomik ve sosyolojik durumu berrak bir şekilde görebilmektir.
Şehrin öncelikleri  nelerdir ?
Hastahanelerimiz acil ihtiyaçları nelerdir? 
Eğitim, genç  nüfusun talepleri istekleri şu anki durumları nelerdi?
İşveren ve işçilerin durumu nedir? 
Yatırımlar için devletten alınan paylar isabetli ve yerinde harcanıyor mu, bunların planlanması geliştirilmesi için kafa yoruluyor mu ?
Bu konuları iyi bilmek  iyi gözlemlemek gerekmektedir.
Maalesef ben umursanmadığı  planlanamadığı düşüncesindeyim. Şu an Sivas ın içerisindeki mevcut durum ben merkezli.
Hayattan yeteri kadarını alarak yaşayan mağrur insanlarla karşılaşıyoruz politikalarının ve aç gözlülüklerinin dengeyi nasıl bozduğuna şahit oluyoruz.
Benim istediğim olsun yoksa kimsenin olmasın mantığının zararlarnı yaşıyoruz..
Yıllardır şehir kültürü,şehrin ihtiyaçlarını belirleyebilme meseleleri beş on kişi ve aynı insanların düşünceleri üzerinden belirlenmekte bu alışkanlık şehrin gelişmesini sekteye uğratmaktadır.Bu beş on kişi her dönemin her şartların adamlarıdırlar herzaman birbirlerini kollayarak bürokrasiye empoze ederek iş görmektedirler. Yöneticiler Sivas’ın sadece bu insanlardan ibaret olduğunu zannetmemeleri gerekmektedir. Bunların derdi sadece kendi ve yakınlarının ikbalidir.
’’Bak denize ibret al. Denizin üstü çer çöp inci denizin dibinde’’
Muhammed İkbal 
Seçim döneminde her insanla bir araya gelebilen onlarla sohbet edip dertlerini dinleyenler her ne hikmetse seçimler bittikten sonra bıçak keser gibi ilişkileri tamamen koparmaktadırlar. Bu durum atanmışlar içinde geçerlidir. Makamlar size babanızdan miras değil. Çok önemli bir göreve talip oluyorsunuz.Vebalini iyi tartmak lazım. 
Nevş ü nemâ eyleyemez düşmiyecek hâke nebât. 
Mütevazı olanı rahmet-i Rahmân büyütür. 
(Bir tohum, toprağa düşmeyince asla büyüyüp gelişme gösteremez. Çünkü mütevazı olup başını yere indireni; Allahü Teâlâ'nın rahmeti büyütür.)
Yine ‘’Siyasetname’’ de devlet yönetimi ile alakalı önemli tavsiyeler varadır. 
‘Devlet, kolay kolay herkese nasip olmayacak büyük bir nimettir. Bu nimete sahip olan kimse, âhirette büyük bir külfetle de karşı karşıya olduğunu bilmelidir. Fırsat eldeyken devletin malını devlet için harcamalı, dünyalık yığmak yerine âhiret için hazırlık yapmalıdır. Kendisi son derece rahat yaşarken halkı yoksulluk çeken devlet adamını çetin bir hesabın beklediği çok açıktır. Hazret-i Ömer (r.a.) dahi bu azaptan korkuyorsa, diğerlerinin vay haline!’
Halk, iyileri hayırla anarken kötüleri nefretle yâd eder. Sevilen bir devlet adamı olmak varken, arkasından kin duyulan biri olmak akıllı kimsenin yapacağı iş değildir. Zira makam mevki geçicidir, kalıcı olan insanlık ve hayırseverliktir.
Bu güzide şehrimizin enerjisini boşa harcamayın bırakın o üç beş kişiyi bakın onlar kendi dünyalıklarının derdinde, reklam peşindeler ,dünyanın kendi etraflarında döndüğünü zannetmekteler. Bırakın bunların peşinden gitmeyi Halkın arasında olun dinleyin. Devlete yük olmayın, üzerindeki yükü hafifletin.
Selçuklu’dan Osmanlı’ya  Cumhuriyet döneminin en önemli kentlerinden olan ,Cumhuriyet’in temellerinin atıldığı, bu medeniyetlerden dolayı çok büyük bir kültür hazinesine sahip Sivas her şeyin en güzelini hak etmektedir.
İnsanımızı tüketmeyin!

Seçimler geliyor...Maskeler hazırmı... Şenlikler başlasın

YAZARLAR