Mehmet BAŞKAN


Fiyasko


Belediye Başkanı, geçtiğimiz yıl yeni otopark yönetmeliği ve otopark sorununun çözümü hakkında ? ?bundan böyle yeni yapılacak binalarda, nerede olursa olsun, o binanın altına ve hatta gerekirse zeminine, otopark yapılacaktır. Aksi halde ruhsat verilmeyecektir. Bu konuda geri adım atılmayacaktır.?mealinde konuşup, çok keskin ifadelerle, güya kararlılığını ortaya koymuş idi.

Biz de bunları not edip merakla beklemeye başladık.  Netice, maalesef fiyasko.

İstasyon Caddesi üzerinde, yüzü siyah camlı bina daha yeni yapıldı. Hem caddeye bakıyor, hem de arka sokağa. İki katta bodrumu var. Gelip geçerken kendi kendime, iki kat bodrum indiklerine göre otopark yapacaklar diye düşünüyordum, bir de ne göreyim?  Binanın önü afili cam cephe, arkası bizim köyde ki Ahmet Ağanın kerpiç evinden hallice, arka tarafı çirkin mi çirkin, kaçak görüntüsünde bir bina. Ortadakapalı otopark falan da yok. Meğerse belediye, yine paraya dayanamamış. Otopark iptal edilmiş, otopark bedeli alınmış. Ne olacak şimdi? O binanın önüne dört tane duba koyacaklar, mal indir, mal bindir platformu yapacaklar, binanın önüne park ettirmem kabadayılığı ile her gün,hır gür çıkacak. Hani otoparksız binaya izin verilmeyecekti? Ataların sözü yine doğru çıktı, ?büyük lokma ye, büyük konuşma ?.

Demirciler Ardı Mah.,Kayırcık Sokakta  bulunan duyarlı bir vatandaşımız, binasının önüne ücretli otopark yapılmasına karşı,belediyeyi dava etti ve kazandı. Çok komik, ama Belediye,otoparkçıya kiraladığı sokak ve caddeleri, otopark olarak imar planına işlenmeyi unutmuş. Teşbihte hata olmaz, yani ?minareyi kiralarken, kılıfını unutmuşlar.? Şu anda Sivas´ın bütün cadde ve sokaklarının, otopark ihalesi otomatik olarak düşmüş durumdadır. Sakın kimse para falan vermesin.

Aslında mevcut kanunlar,  belediyelerin bu sorunu çözme yöntemini de belirlemiş.Otopark yönetmeliği o kadar açık ki, ?Eğer bir bölge de, belediye fiilen otopark yaptırmayıp, yapılan binalardan otopark bedeli alıyorsa, bedelini aldığı otopark sayısı kadar o bölgede, bölge otoparkı yapmak zorundadır. Yapacağı bölge otoparkını da, o bölge hak sahiplerine bedelsiz kullandırır?, der. Yani belediyenin görev ve sorumluluklarını yerine getirmesi ile çözülebilecek bir sorun.

Vatandaşlarımızın, belediye başkanına,şu soruyu sormasını isterdik. Madem öyle,neden yapmıyorsunuz?

Çünkü, kamu kaynakları ile ikide bir makam araçları dahil bütün araçları yeniliyor, sürekli cadde ve sokak kaldırımlarını değiştiriyor, ihtiyaç mı, değil mi, diye sorgulamadan, desinler diye, battı çıktı yapıyor ve görsele hitap ediyorken, niye yapsınlar? Milletin parası buralara harcandığı için, sıra bölge otoparklarına gelemiyor ki. Zaten vatandaş da,konuyu bu açıdan irdeleyip, sorgulamıyor, bırak vatandaşı,muhalif parti yönetimlerinin, STK´ların bile sesi çıkmıyor. Öyleyse, niye yapsınlar ki?

Bir de ulaşımdan sorumlu bir Başkan Danışmanı vardı. Bu sıralar sesi soluğu çıkmıyor.?Ben altı ay içinde otopark ve ulaşım sorununu çözeceğim, söz veriyorum ? diye, beyanatlar veriyordu. İki yıl geçti, sonuç fiyasko. Bu danışmanın, danışmanlık işine derhal son verilmelidir. Bu memleketin sahte ve yalancı kabadayılarla işi yok.

Mevlana tüneline gelince, güya 2017´de hizmete girecek idi.

Daha birinci tüpün, ?ışığı göründü? merasimleri yapılıyor. Bağlantı yolları, kamulaştırmalar ve yol,ortada yok.

Tünelin ihale bedeli 50 milyon lira idi, duruma bakılırsa 70-80 milyonu bulacak. Yol için kamulaştırmaları ve imalatı düşünürsek, 40-50 milyon lira daha, toplamda tahminen130 milyon lira. Evde ki hesap, çarşıya uymayacak anlaşılan.

Buradan şu ders çıkarılmalı aslında.

Her Belediye Başkanı, dönemi içinde yapacağı işleri deklare etmeli ve dönemi içinde borçsuz harçsız bir şekilde, söz verdiği işleri tamamlamalıdır.

Seçim önü 20-30 projem var diye ortaya çıkıp,  hamamdaymış gibi,her kurnaya tas koymakla bu iş olmuyor.

Hani Kızılırmak projesi, hani yeni Belediye Binası, hani Buğday Pazarı, hani Sebze Hali , hani Şemsettin Sivasi meydanı, hani R. Tayyip Erdoğan Bulvarı, hani meşhur köprü v.s.

Aman! Daha elinizi bir şeye sürmeyin, 15 ay kalmış seçime. Başladıklarınızı bitirin yeter. Seçilirseniz onlara da başlarsınız. Seçilemezseniz, gelenleri zor durumda bırakıp, en azından milletin parasını çarçur etmemiş olursunuz.

Sivas Lisesi önündeki, otobüs durağının yanına garip ve çirkin bir büfe koydurmuşsunuz. Hayırdır? 

Yetkiniz ve hakkınız olmadığı halde vatandaşın yürüdüğü kaldırımıda mı, kiraya veriyorsunuz?

Yoksa koca büfeye seyyar satıcı muamelesi çekerek,işgaliye bedeli adı altında, hülle mi yapıyorsunuz? Bu tip yerleri hülle ile babadan oğula geçecek şekilde ona buna verme dönemleri bitmedi mi? Allah aşkına, 21. Yüzyıldayız,siz nerede kaldınız ve neyin kafasını yaşıyorsunuz, milletin yürüdüğü kaldırıma, koca büfeyi koyduruyorsunuz?

 

Mehmet BAŞKAN

Kadir şenol
4.01.2018 02:45:43
Benim anlayamaığım ihale bedelleri bir belirleniyor.sonrasında arttıkça artıyor.Sivas Kongre binası henüz bitip bitmediği belli değil,Yıldız Dağı kayak merkezi burasınında her yeri devamlı tadilata alınıyor şimdi siz zikrediyorsunuz buralar kaç TL yapılacak tı kaça mal edildi.Şahsımızın olsa en ucuz ve en karlı nasıl mal ederiz bunun araştırmasını yaparız devletin olunca bunun iki katı düşünmemiz lazım değilmi çünkü yetim hakkı devletimin milletimin parası.Bir açıklama yapsalar iyi olur bu projelere tam kaç lira harcandı biz hizmet yapılıyor diyoruz yoksa bir lirayken on liraya yüz liraya mı mal ediliyor

Doğruya Doğru
4.01.2018 09:59:43
daha doğru düzgün planlama yokki otoparka sıra gelsin, yol dosdoğru gidiyor birden sağa sola dönüyor niye ev yapılmış, yol dosdoğru gidiyor birden ikiye ayrılmış niye tam karşıda ev var, alt geçit yapıldı yayalar battı çıktı yaparak bozuk kaldırımda yürüyor, asvaltlarda sözüm ona seviyeleme yapıldı araba düşse bırak lastiği jantı çatlatacak rögarlar var, şehir merkezinde araç park edecek yer yok, dahada saymayayım

YAZARLAR