Burhan Bilget


ETNOĞRAFYA MÜZESİ


32 Vali ile  çalıştım bunların içersinde Celal Kayaca’n Ali Rıza Yaradanakul ,Bekir Öztürk ve Hasan Canpolat unutamadığım Valilerdir. 

Özellikle  Bekir Öztürk ve Hasan Canpolat ile ölmez  eserler bıraktık .Rahmetle andığım iki Kültür Bakanı Prof.Dr Ahmet Taner Kışlalı ve  Tevfik Koraltanın Kültür  müdürlüğünü yaparken Sivas’a Kültür Sarayı Ziyabey Kütüphanesi Aşık Veysel’in evinin müze olmasını Mihrali bey konağını ve Divriği’de dört Konak restore ettim. Sİvas Merkezde Çorapçı Hanı ve Kol Ağası konağını tamamladım. 

Bu arada Sivas kültür ve tabiat varlıkları koruma kurulu başkan yardımcısı olarakTokat ,Malatya,Yozgat ve bir sürede Erzincandaki eserleride bizim kurulumuzdan geçerek restore edildi. Gök medrese,  Çifte minareli medrese , Buruciye Medresesi ve Darrüşifanın restorasyonunda danışmandım . Bu sürelerde İstanbul üniversitesinden hocam Prof. Dr Metin Sözenide anmadan geçemeyeceğim büyük emekleri olduğunu belirtmem gerekir. Sivas Etnoğrafya sanatının en önemli merkezlerinden biridir Osmanlı Saray halıları denilince akla Hereke ve Sivas halıları gelir Şarkışla kiliminin önemini Yıldızeli havlu ve çoraplarını tüllücelerininde belirtmem gerekir. Sivas bıçaklarının ve kemik taraklarının çubuk ağızlıklarının  sanat ve gümüş işçiliğinin söylemem gerekir . Elbette Anadolu’da önemli halı merkezlerimiz vardır Uşak halıları 17-18. Yy da Holbein halıları olarakta ün yapmıştır Avrupa’nın  aşırı talepleri halı atölyelerinde yeterince karşılanmayınca batmıştır. Yine Ladik Bergama Bünyan Isparta halılarımızda ünlüdür. Burada halının değerini cm karedeki ilmek sayısına göre değerlendiriyoruz . Herkede bu 6x6 Sivas Halılarında 5x5 tir diğer illerdeki halılardan 3x3 veya 3x4 boyutlarındadır . Sivas’ın acilen Etnoğrafya müzesine  ihtiyacı var  halı ve kilimlerin gün yüzüne çıkarılmasını ve sergilenmesi gerekmektedir . Yoksa depolarda güvelenmeler başlayacak ve bu eserler çürüyecektir. Sivas’ın açıkların Anadolu önemli bir yeri vardır bir yazarımızın dediği gibi Sivas türküleri dinleyip de yüreği sızlamayan insan yoktur . UNESCO dünyada Aşık Veysel yılı ilan etmiştir.Ancak hala ortada ele avuca gelir bir planlama yok lütfen bu konuyu yetkililer ele alıp gerekli önemi göstermelidirler . Çünkü bu Sivas’ın adını ve TV de birkaç program dışında başka  bir şey göremedim bu konuda .Sivas tarihte çok önemli bir merkezdir Osmanlı döneminde eyalet merkezi selçuklular döneminde Konya’dan sonra önemli  bir kent olmuştur . Sivas Cumhuriyetinde  önemli bir kadim şehri olmuştur.

YAZARLAR