Yusuf Agâh


Sıkkın Dilekler Albümü


 

17. yüzyılda İstanbul´da yaşamış, içkiye düşkünlüğü ve hazır cevaplığıyla ünlü, hakkında birçok fıkra anlatılan, tanınmış bir halk tipi. İçki yasağı ve yasağa uymayanların şiddetle cezalandırıldığı bir devir olan IV. Murat zamanında Bekri Mustafa, bu yasağa sürekli karşı gelmiş, yeniçerilerle, kadılarla başı derde girmiş,günümüzde yaşamından kesitlerle ders vermek amaçlı hikayeleştirilerek konu edilen nevi şahsına münhasır bir şahsiyettir.

Bekri Mustafa, yoksul bir mahallede "Küçük Ayasofya Camii"nin önünden geçmektedir... O sırada musallada bir tabut vardır, fakat namazı kıldıracak imam ortalarda yoktur. Cemaatin, beklemekten canı sıkılır ve başında kavuğu, sırtında cübbesiyle oradan geçen Bekri Mustafa´yı "hoca" zannederek namazı kıldırmasını söylerler. "Yok, ben hoca değilim" dese de, dinlemezler ve zorla öne geçirirler. Bekri Mustafa namazı kıldırdıktan sonra tabutun örtüsünü açar ve ölünün kulağına bir şeyler fısıldar. Cemaat, ölüye ne söylediğini merak eder. Bekri Mustafa gülerek cevaplar: "Sen şimdi aramızdan ayrılıp ahirete gidiyorsun. Eğer orada, bu dünyanın ahvalini sana sorarlarsa, Bekri Mustafa Ayasofya´ya imam oldu dersin. Onlar durumu anlar..." dedim.Burda yine liyakat ve ehille alakalı bir hikayeyle karşılaşıyoruz.

Son seçimlerede AK Partinin oy kayıplarının başında yerelde siyaset yapanların çalışmalarından var olan hükümetin kaynaklarından Sivas´ın yeterince istifade edememesinden,hükümetin yürütmüş olduğu mücadeleden bi habermiş gibi davranmalarından kaynaklı olduğu aşikardır.

Var olan ve şehirde konuşulan bir takım rahatsızlıklar iyi tesbit edilip teşhis konmazsa bu yara gittikçe büyüyecektir.Bu konulardan bazılarını ise şu şekilde sıralayabiliriz. Kamuda uzun süreli müdürlük yapan müdür olarak atanan bazı kimselerin yeterince verimli olmadıkları ve bu olumsuzluklarını Ak Parti il yönetimini kullanarak kapatmaya çalıştıkları görülmekte buda tepkilere sebep olmaktadır.

Diğer bir konu restorasyonu yapılan tarihi binalarımıza harcanan çok yüksek meblalar ve şu andaki durumları dır ki bunların başında KONGRE BİNASI ve SAHİP ATA MEDRESESİ gelmektedir.Burda ki uygulamalara neden bir denetleyen yok mu da bunlara bu şekilde müsaade edilde devletin parası heba edildi denilmektedir.Yani çok para harcanarak binaların mahvedildiğine akıl sır ermemektedir. Diğer bir konu hastahanelerimizin durumu ve hasta yoğunluğu bazı bölümlerde doktorun az olması veya hiç olmaması vatandaşı bezdirmektedir. Diğer konu Cumhuriyet Üniversitesi Rektörlüğünün akademisyen ve personel üzerindeki yaptırımları yakın akraba eş dostun istihdam edilmesi liyakat esas alınmaması devamlı olumsuzların dile getirilerek basında konu edilmesi ve bunların telafi edilmesi konusunda çaba sarfedilmeyerek sorunları daha da derinleştiren bir yol izlemeleri.

Diğer bir konu Yıldız Dağı Kayak Merkezi ne bu güne kadar harcanan ve hala harcanmaya devam eden para ve oradaki binaların devamlı sıkıntı çıkarmaları örneğin rüzgarın ve karın yoğun olduğu bir yere kaplama cepheli binaların nasıl yapıldığı müsaade edildiği bu binaları kimlerin yaptığı ,bu binaların yapımına harcanan yüksek paranın, iki katı tamiratı için kullanılacağının belirtilmesidir.

Bir diğer konu hükümet ve devletin ciddi bir mücadele yürütmesine rağmen Sivas´ta yürütülen mücadele ve FETÖ terör ile ilişkilendirilen, zamanında olmakla övünen bazı firmaların toplumla dalga geçermiş gibi kahvaltı düzenlemeleri bu kahvaltılara katılanlarla birlikte facebook ve diğer sosyal medyada yayınladıkları fotoğraflar ve katılanlar hayret ibretle seyredilmektedir.

Sivas´a atanan ve devlet ve Cumhurbaşkanlığı´nı temsil eden Sayın Davut Gül´ün geldiği günden itibaren vatandaşı kucaklaması dinlemesi ve şehri bir adım ileriye taşıma gayreti halk tarfından takdir edimekte, şehre nefes aldırmakta fakat ona yardımcı olacak makamların gayret göstermemesi görülmektedir.

Bu köşe yazımın muhattabı yeni seçilen dışardan tanıdığımız kadarıyla genç,dinamik ,çalışkan becerikli Ak Parti İl Başkanı Sayın Hakan Aksu beyfendidir.Yeni atanmış olan ve yereldeki bazı sıkıntıları dile getirmemdeki amaç Sayın Aksu´nun teşhis ve tedbirleri ,liyakattan uzak kişilerin görevlerinin sona erdirilmesi bu kişiler pirim verilmemesi dir.

Gerekli olan tedbirleri almaz ise sıkıntıların belediye başkanlığı seçimlerine yansıyacağı gerçeğidir. Sorunlarla mücadele ederek gereğini yapacağına olan inancımızdır. Bizlere düşen olumsuzlukları dile getirmek ve giderilme noktasında yardımcı olmak, devletin itibarını kaynaklarını korumak heba ettirmemektir.

Yakın geçmişte var olan konuların üzerine gidilerek bu harcanan paraların ,sorulması hesaplarının kontrol edilmesi devletin ve Milletin hakkını muhafaza etmesini sağlamak amaçlı bu yapılanları izah etmemiz duyurmamız gerekliliğidir ki Bekri Mustafa gibileri Ayasofyaya imam olmasın.Gerçi Bekri Mustafa ?nın kendisi karekterli bir insanmış ki bulunduğu durumu kendisi bile hazmedememiş.Saygılarımla?

 

YAZARLAR