Murat Kalender


Cumhuriyetin Rantçıları III


CUMHURİYETİN RANTÇILARI 3
Ticaret, Siyaset ve Paylama

O da ne!
Cumhuriyet olmuş Ticaret...
Onlarca cafe, lokanta, market, yurt.

İşte Sivaslı, şehri anlayacak o yıllarca siyasi ve ticaret zihniyeti ile Kızılırmak´ın ötesi olarak adlandırılan 45 yıllık mazisiyle bilim yuvası olması yerine kişisel çıkar ve hırsların Cumhuriyeti olmuş üniversitemizi şehre katma değer katacak veya olan katkıyı azamiye çıkarmak için çaba sarfetmesi beklenen belki dediğimiz bir rektör ve gelinen durum.
2016 yılını unutmak mümkün değil.
Muhtemelen Yekbaş ve amiri olarak o yıl rektör olarak atanan Alim Yıldız´ın da unutmuş olması mümkün değildir...

Ama onların unuttuğu mesela bir önceki dönemin sonlanmasının sebepleri.
Peki be idi bu sebepler hatırlamak bazen iyi olur.

Mesela siyasi işleyişin iktidara uymaması,
Ticaretin ve akçeli işlerin döndüğü vakıfta ki sıkıntılar,
3. Dünya ülkesi hatta muz cumhuriyetinde görülebilecek kadar vahim duruma gelmiş ve tedaviden çok mikrop yuvası olarak nitelendirilen hastane,

Veya şehir ve kamuoyundan uzaklaşmış bir yapı haline gelmesi...
Belki de o çirkin iftiralarla itibarsızlaştırma yoluna gidip bugün baskı altına almaya çalıştığınız her eleştirenin bir kulp taktığı gazetemizde yayınlanan başörtüsü haberi.

Hani sizlerin ellerinizi ovuşturduğunuz.
Tabi bunların hepsi kime, neye veya zamana göre görecelidir...
Ancak ağzında ki o rant kelimesine bir açıklık getiremeyen Yekbaş ve amiri sıfatında ki rektör sayın Yıldız´a sorumu yeniliyorum...
1-
Yolsuzluk var dediğiniz vakıfta siz mi yolsuzluk yapıyorsunuz ki işlem yapmadınız ortaya atıp sünger çektiniz. Bu yolsuzlukla rant elde edilmiş midir? Eğer elde edilmişse üzerine gidilmemesi burada birileri rant peşinde olduğu için sessiz kalınma yoluna gidilmemiş midir.

2- Cafe, lokanta, yurt, market üssü haline getirilen günümüz Cumhuriyet Üniversitesinde ki bu gidişat şehir ile üniversite arasındaki köprüyü tamamen yıkmamış mıdır? Bu yapılaşmada ticari kazanç var mıdır, bu kazancı elde edenler neye kime göre belirlenmiştir? İlim ve bilim üzerine bir yapı olması gereken kurumunuzda bu şekilde ticari faaliyetlerin ön planda olması ile ticari kazanç elde edilmekte ise bu birilerinin rant elde etmesi anlamına gelmez mi?
3- Vakfın işlettiği öğrenci ve hasta/hasta yakınlarının ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olan kantinler halen vakıfta mıdır yok değilse nedeni ve kimlere hangi şartlarda devredilmiştir. Devralan kişi veya kişiler buradan kazanç elde etmekte midir.
4- Doğrudan temin nedir? Kurumunuz doğrudan teminle kimlere iş vermiş ve/veya aynı kişilere doğrudan teminle verilen işler var mıdır?
İlim ve bilim üzerine çalışması gereken bir kurumda bu kadar çok ticaret ve siyaset olunca elbette bir paylamada olacaktır.
İşte o paylamada dününde alkış tuttuğunuz yazılar yazdığınız gazetemiz bugünü de ise eleştiriye veya işinize gelmeyen sorular karşısında sanal deyip hakaretler ettiğiniz yani payladığınız gazetemiz olmakta...

Neyse istediğiniz kadar paylayın.
Gücünüz, koltuklarınız olabilir.
Dünde gücü ve koltukları olanlar vardı.

Dördüncü yazıda siyasi rantlar üzerine konuşalım.
Bu arada Yıldız Dağını da gezen Üniversite ile ilgili belgeler eşliğinde yazı kaleme alacağını dile getiren yazarımız Üzeyir Yiğit´i de merakla beklemekteyim....
Cevaplarınızı beklemekteyim görüşmek dileğiyle?
Murat Kalender

Nejat DEMİR
28.02.2019 10:12:10
Gücünü sadece kendisine emanet edilen Millete ait koltuk olandan ne millete ne de memlekete fayda olmaz. Gücünü Milletin koltuğundan alanlardan Zarardayız zararda.

Nejat DEMİR
1.03.2019 09:41:47
tepeden inme halkın istemediği aday da olsa reisimin hatrına zar zor oy vermek zorunda kalıyoruz ancak ne zamana kadar böyle gidecek zaman gösterecek, ak parti il yönetiminde 20 yıldır değişmeyen çöreklenmiş insanlar var malesef artık il yönetimi kendine çeki düzen vermelidir yoksa sivas halkı çekidüzen vermeyi bildirir

YAZARLAR