Yusuf Agah


BÖYLE GİDERSE!


Yıldız Dağı Kış sporları turizm merkezinin akıbeti de Hamidiye millet bahçesi veya Kış sporları Eğitim ve simülasyon merkezinin akıbeti ile aynımı olacak?
Yıldız dağı kış sporları ve turizm merkezi resmi açılışı 2015 yılında oldu.
O günden, günümüze kadar Yıldız dağına yapılan her yatırım, Sivas il Özel idaresi tarafından gerçekleştirildi.
Açıldığı tarihten itibaren Yıldız Dağı Kış sporları ve turizm merkezi Sivas il Özel idaresi şirketi olan Buruciye anonim şirketi tarafından işletilmektedir.
Şirket l Özel idaresi yatırımlarının dışında, kendi katkısı ile merkeze hiçbir yatırım yapmamak ile birlikte mevcut tesisleri de aktif edememiş dir.
Bunlar içerisinde maliyetleri çok yüksek olan iki tane kütük kafe, 1.500 metre uzunluğunda bir telesiyej, idari merkez binası, ve sayısız ekipman.
Açıldığı günden günümüze kadar sezon içerisindeki ufak tefek çalışmalar dışında sezonun erken açılması ve geç kapanmasına dönük kar imalatı yapamayan yapay karlama sistemi.
Bilinçli kullanılmadığı için yok olmaya yüz tutmuş iş makinaları
Konuya hakim olmadıkları için ilave ekipmanların ve yapıların, yanlış konuşlandırılması gibi vesaire birçok konu
Yıllardır yıldızdağı kış sporları turizm kayak merkezinin en rantabıl şekilde çalışması ülkemizin en iyi kayak merkezlerinden birisi olması için fikir ve görüşlerinizi hiç esirgemeden her ortamda her şekilde sunduk.
Fakat işin başındakiler, işlerine gelen kendi kafalarındaki kurgulara göre uygun olan düşüncelerin bazılarını aldılar, ama kayak merkezinin sürekli gelişmesi ve en rantabıl çalışması için, asıl almaları gerekenlerin bilgilerin hiçbirisini almadılar ve kullanmadılar
Bu konulardan en önemlisi de,  yıldız dağı kış sporları turizm merkezinde bütün pistlerde yapay karlama sistemi var, bunlardan 97 adet stick dediğimiz uzun direklerden oluşan ve uç kısımlarından kar püskürten mekanizmalar, ayrıca farklı çok daha fazla kar üreten 3 tane de fan diye tanımlanan diğer mekanizmalardan vardı.
Fan diye tanımlanan bu cihaz stik diye tanımladığımız diğer mekanizmadan 4-5 kat daha fazla kar üreten makinalardı.
Son yıllarda kar az yağması mevcut sistemin yetersiz kalması sebebi ile geçtiğimiz yıl  3 adet daha fan türü kar makinası takviye edildi.
Dünya da, son yıllardaki küresel ısınmaya bağlı olarak, kayak merkezlerinde kar sıkıntısı yaşanmaktadır ve sezon normal kar yağışının yeterli miktarda olduğu güne kadar kayak merkezlerini aktif etmek,
Yapay karlama sistemi ile kar üreterek mümkün olmaktadır.
Bu sıkıntıları ortadan kaldırmak, yapay karlama makinaları ve konusunda uzman, profesyonel dağ yönetimleri ve teknik personeller ile mümkündür.
Yapay kar yapabilmek ile ilgili bu problemleri çözümleye bilmek, hava sıcaklığı, coğrafik koşullar, kayak merkezindeki iklim verileri, rakım gibi faktörlere bağlıdır.
Bizim coğrafyamızda, yapay kar yapma makinelerinin olduğu kayak merkezlerinde sezon ortalama olarak Aralık ayının başında açılması mümkündür veya en geç Aralık ayının 10'u 15'i gibi bu işlerin halledilerek kayak merkezinin faaliyete geçmesi mümkündür.
Bu durum Yıldız dağında da mümkün müdür? 
Evet mümkündür. 
Fakat gerekli tedbirler alınmadığı için ve bazı imalatlar yerinde ve zamanında yapılmadığı için, işin özü ise, iş bilmezlikten dolayı gerçekleşmemektedir.
Bu kadar büyük bir yatırımın, bu kadar basit konular yüzünden atıl duruma düşürülmesi, araştırılması gereken bir konudur.
Maalesef ülkemizde bu gibi durumları denetleyebilecek bilgiye sahip kurum, kuruluş veya görevli kişiler bulunmamaktadır.
İş tamamen mahalli yöneticilerin yetkisindedir.
2 yıl önce il özel idare genel sekreterimizde birlikte otururken kayak merkezinde, ne kadar iyi tesislerimiz olursa olsun hiçbir anlam ifade etmediği, bir kayak merkezinin kayak merkezi olabilmesi için en önemli unsurun kar olduğunu, son yıllardaki küresel ısınmaya bağlı olarak karın geç ve  az yağdığını, kayak merkezi işletmeciliğinde en önemli marifet sezonu erken açıp geç kapatmak olduğunu bu sebeple kar makinesi takviyesi yapılması gerekliliğini söylemiştik.
Ve sayın il Özel idare genel sekreterimiz bunu yapabileceğimizi söylemişti.
Ve anında bu takviye kar makinalarının satın alınması için hemen harekete geçip yetkili firmalardan fiyat dahi almıştık.
Nihayetinde şirketin çalışma temposu ile bir yıl sonrada olsa, geçtiğimiz yıl bu makinelerden 3 tane daha alındı ve geçen sezon sonunda kayak merkezine kuruldu.
Tüm uyarılarımıza rağmen kendi kafalarındaki kurguya göre makinaları uygun olmayan iş görmeyecek noktalara koydular.
Tabiri caiz ise dağın Ekvator bölgesine ve en önemlisi yine bir tanesini kızak pisti olmak üzere kar makinelerini koydular.
Yıldız Dağı Kış sporları turizm merkezinde bulunan pistlerde alt istasyon ile orta istasyonu arasında 1-2 santigrat derece, üst istasyon ile alt istasyon arasında minimum 2 -3 santigrat derece sıcaklık farkı vardır. Bu durum rakımdan dolayı.
Kar yapabilmek için minumun  -4 santigrat derece hava koşulları gerekmektedir.
Basitçe bu durumu yorumlayacak olursak.
Buradan ne çıkarıyoruz hava -1 derecede iken aşağıda yapamadığınız kar ı yukarı istasyonda-4 derecede yapabileceğiniz anlamını ifade etmektedir.
Yani Buruciye aş yetkilileri, lunapark işletmecisi gibi, kızak pistinin kenarlarına kar makinelerini koymasa idiler, bir kayak merkezi işletmecisi gibi düşünerek zirvede bir yere veya kar çizgisi olan 1900 rakım üzerinde bir alana koymuş olsalardı, şu anda tonlarca kart üretmiş olacaktınız.
Kayak sezonunu da Aralık ayı başında açmışlardı.
Bu mudur Buruciye aş nın mantığı trilyonluk kayak merkezinde 1.  öncelik kızak pisti midir?
Bu durum Kış sporları turizm merkezi işletmecisinin, işlettiği dağ a bakış açısının en güzel örneğidir.
Yapay kar yapabilmek için, Kasım ayı başından bu tarafa en az 5-6 defa bir ya da ikişer günlük sıcaklık ve hava koşulları şartları oluşmuştur.
Fakat değerlendirilememiştir.
İnsan utanır ar eder milyon dolarlık Kayak merkezini açmak yerine buz pateni pistini ve kızak pisti açılarak kamuoyuna servis ediliyor.
İşletmecilik anlayışınız bu ise, birinci önceliğiniz bir kayak merkezinde buz pateni pisti ve kızak pisti ise, bırakın gidin devletin milletin parasına puluna yazık o güzelin tesisler heba oluyor.
Demek ki yukarıda boşuna söylememişiz lunapark işletmecisi gibi düşünüyorsunuz diye. Bir Kış sporları turizm merkezi işletmecisi gibi düşünemiyorsunuz ya da düşünmek istemiyorsunuz.
Şimdi de oturup kara kara düşünüyorsunuz ne olacak diye.
Göz boyamak için kameraları kapatıp, kızak pistini açıp insanları kayak merkezine davet ediyorsunuz, bunu yaparak dahi dağ a büyük zararlar veriyorsunuz.
Sırf kendinizi kurtarmak için.
O kadar amatör ve bilgisizsiniz ki, bir haftadır yıldız dağı kış sporları turizm merkezi, web sayfanızda
M1 yani teleski yi açık gösteriyorsunuz, bu mekanik tesisin sağ ve solundaki pistleri P1-P2 kapalı gösteriyorsunuz. Kargalar bile size gülüyor.
Vatandaş nereden kayarak aşağıya inecek?
Şimdi şirket yetkililerine sorsak, neden kar imalatı yapamadınız?
Sezonun neden diğer kayak merkezleri ile birlikte açamadınız? diye.
Havalar sıcak olduğu için kar üretemedik, doğal kar da yağmadı derler.
Siz treni Kasım ayında kaçırdınız.
İş bilmeyenden beklenen cevapta bu olurdu.
Gözüken o ki, Kış sporları turizm merkezini de gözden çıkarmışlar.
Ahmet'in şapkasını Mehmet’e giydiriyorlar Mehmet'in şapkasını da Ahmet'e.
Yerel basın ve kamuoyu bizi takip ediyor diye.
Apar topar kapatılan kış sporları eğitim, simülasyon merkezinin yerine yaptıkları restoran, basın yayın organlarında çokça tartışıldığı için, yeni tartışmalara mahal vermemek için, taşınma işleri çok fazla para tutmadı diyebilmek için, kayak simülasyon cihazının değişen halısının parasını, size 1 TL dahi harcatmayacağız, yeter ki siz bu cihazı talep edin dedikleri, GSİM ne ödettiler.
Ekonomik kriz var, tasarruf tedbirleri var, çok masraf ettiler suçlamasından kurtulmak için de ,meva restoran a yaptıkları ilave restoranın mobilyasını da ,henüz geçtiğimiz yıl çok büyük paralar harcanarak, yıldız dağı kış sporları turizm merkezinde yapılan Alya  restoranın masa sandalye ve koltuk takımlarının  bir kısmını meva restoran a indirerek yarattıkları kaosu asimile etmeye çalıştılar.
Cimer üzerinden içişleri Bakanlığı’na yaptığımız şikayetlere de aynı bu mantıkla cevap verdiler.
Çok önemli esas sorulara,çürüyen tesislere, kayıp proje ve proje paralarına açıklayıcı cevap vermek yerine, politik cevaplar ve rakamların abartılarak kamuoyunun yanıltıldığını, tüm olaylardan il özel idaresi ve Sivas valiliğinin sorumlu olduğunu yazmışlar.
Bu konuda,
Bizler, sizlerin GSİM ne, size 1 TL dahi harcatmayacağız yeter ki siz cihazı talep edin deyip sonrasında halı değişim ücreti ve kurulum ücretini, spor il müdürlüğüne ödettireceğinizi ve genişleteceğiniz restorana henüz geçtiğimiz yıl yapılan Kış sporları  turizm merkezindeki, Alya restoranın sandalye masa ve mobilyalarını meva restorandaki yeni yere taşıyacağınızı hesaba katmamıştık.
Abartmadık ülkemizin ekonomik açıdan sıkıntılı bir süreçten geçtiği bu dönemde devletin milletin parasını çarçur ettiniz ve devleti büyük zararlara soktunuz. Her zaman olduğu gibi.
Şu anda simülatör cihazını alanda, verende pişman. Bir kaç trol, dışında.
Dün sosyal medyada gördük eğitim merkezinin yok edilmesinde emeği olan gazeteci yazar merkezin yerine açılan restoranda raks etmiş.
Eh az emek vermedi tadını çıkarıp onurunu gururuna yaşasın. 
Meva restoranın işleri % 70 düşmüş belki ekonomik durumdan.
Kar yağdığında kayak merkezinde bulunan, büyük paralar harcanarak yapılan Alya restoranı ya hiç açmayacaksınız, ya da meva restoranı kışın kapatıp mobilyaları tekrar kayak merkezine ait olduğu taşıyarak Alya restoran ı açacaksınız. 
Bu durumdan bu anlaşılıyor.
Ya Meva restoranı, ya Alya restoranı yada, yıldız dağı kış sporları merkezini tamamen gözden mi çıkardınız?
Yazık.
Ve şehrimiz için büyük bir vizyon projesi olan güzelim yıldız dağı kış sporları turizm merkezinin bu günlerde hiç de hak etmediği şekilde basın yayın organlarında anılmasına, yıldız dağı Kış sporları turizm merkezi ile ilgili kötü bir imaj oluşmasına, Kış sporları turizm merkezinin geleceğini de riske etmenizi üzülerek izliyoruz.
Turizm acenta ları nı çağırıp olmayan hizmetinizi satmaya çalışıyorsunuz, bu davranışınız ile bu tesisleri her geçen gün itibarsızlaştırıyorsunuz.
Turizm acentaları toplantısında hangi hizmetlerinizi sundunuz?
Kar olmayan kayak merkezinde, kayak tatilini mi?
Yine Buruciye aş nin işlettiği şehrin göbeğinde, Buruciye medresesinde strafor tabakta servis ettiğiniz Sivas ın meşhuru kalbura bastı tatlısını mı?
Geçtiğimiz yıl kar var buyurun gelin deyip, İstanbul'dan gelen 40 kişilik grubun küfür ederek Sivas’tan dönüşleri hala hafızalarımızda.
Böyle devam ederse yıldız dağının ömrü 2 yıldan fazla değil.
Unutmayın.
Sizi siz yapan, kayak sporu ve kayak ile ilgili yatırımlardır.
Sivas a ve kayak sporuna ihanet ediyorsunuz.
Sağda solda kendinizi kurtarmak için, ismet bakan talimat verdi simülatörü taşıdık, bazı yerlerde de sayın vali talimat verdi bunu buradan kaldırın dedi biz kaldırdık deseniz de, Sivas halkı gerçekleri biliyor ve sizi affetmeyecek.
Simülatörün taşınması bir yıllık bir mesele değil bunu 5 yıldır parça parça bugüne siz getirdiniz, dolayısı ile başkasının katkısı olma ihtimali yok.
Bu filmin, yapımcısı senaristi, yönetmeni Mustafa Altun dur. 5 yıl önce planlanmıştır.

YAZARLAR