Ahmet Kemal


Böyle Buyurdu "Başgan"


Müteahhit - Mimar bld.bşk. " Sivas da kiralar pahalı değil " deyiverince bize cevap vermek farz oldu. Bu muhterem daha önce de " konut fiyatları 800 bin - 1milyon 300 bin aralığında olmalı " diye vecize eylemişti?

Güya Kayseri de o fiyatlarmış . Oradaki 100 - 150 bin aralığında yapılan 3+1 yeni konut olduğunu da görmezden gelerek . Adamın aklı fikri inşaatda . Allah´ı var, kendi adı yokmuş ! Kardeşler , yeğenler ve eşleriyle tam inşaatcılar birliği ...

Kiralar ucuz diyor !!! Zat-ı muhteremin anlaşılıyor ki , rakamlarla - parayla ilişkisi oldukça üst perdeden seyr´ü sefer halinde .

Öyle ya , ne derlerdi ? " param çok , herkes de çok , ben de yok herkes de yok zannederdim " Parasında - malında gözümüz yok adetten ise "İMAR RANTINDA GÖZÜMÜZ YOK " demek de saflığımızın şanındandır (!)

Ya , yancılık - ortaklık suskunlukları , körlükleri. Ya da , sistemden sonra dışarıda kalma korkusu . Ortak dediysek o lafın gelişi , olsa olsa kedi- köpeğe sofradan artan mesabesi .

Şimdi bu zat´ın sözlerini iktisaden yorumlayalım.

Diyor ki "kiralar ucuz " Hangi kiralar ? " Yeğeninin" ortağı olduğu AVM ise oradaki ;

1-      yabancı firma ( english falan ) üste para alıp gelmekte , kira da kendi şartları

2-      Ulusal firmalar da ciro üzerinden kira ödemekteler

3- Ulusal markanın YEREL KÖLESİ yani franchise gibi sosyetik - havalı adlı bayi / esnaflarsa , o zavallılara sorduğumuzda metrekare / avro darbesiyle şapşallamış kroke durumda ya hakemin saymasını ya da birinin havlu atmasını beklemekteler.

Caddeye bakalım birazda ...

Lokasyonu sakat ( özellikle niyet sakat ) avm den ilk başta korkan eski mülk baronları  GENİŞLİKLERİNE tekrar döndüler . Genel ekonomik gidişatdan dolayı onlarında günleri sayılı da konumuz onlar değil.

Gerçek olan şu ki , ekonomilerde fiyatı PAZAR belirler . Yani alıcı ( müşteri ) ... Yani arz - talep ilişkisi. Şimdi zurnanın zırt dediği yere geldik .

 İMAR PLANLAMALARI Yeni cadde - mahalle - sokak planları yapma yetkisi olan belediye maalesef , bu şehrin dinamiklerini , ihtiyaçlarını ve gelişmesini değil , idarenin başındakilerin kendi şahsi menfaatlerini düşünmüşlerdir.

MÜLK BARONLARINA ilave İMAR BARONLARI DA BUNLARDIR.

Yorumumuza somut örnek yanı başımızdaki Kayseri ve iç anadolu kenti Konya dır. Sivas la eş değer aynı ciro aynı gelir sağlayan iş yeri kiralarını kıyaslarsak Sivas 2-3 kat fazladır. Yozgat - Tokat -Erzincan gibi komşular bizden pahalıdır .

Zira , gelişen şehirlerde kira gayrimenkul fiyatları makuldür.Büyüyen şehir üretir , üretim rekabeti getirir ve fiyatlandırma sağlıklı zemine oturur .

Bu baronlara son KÖTÜ HABERİMİ vereyim . TÜİK verilerine göre 2023 de nüfusumuz azalacaktır .

2013 yılında yapılan raporda Sivas da 4-5 bin konutun boşalacağı ön görülmüştü . O tarihten sonra yapılanları da ekleyin o zaman anlayın arkadan gelen " karpuzcuyu " ...

Karpuzcuyu bilen bilmeyene anlatsın ?

YAZARLAR