Mehmet BAŞKAN


Ama ve Lakin...


AMA VE LAKİN?

 ?EVET? demek, kolay olandır. Ben de EVET demek isterim. Ama ve lakin?.

?EVET? adına  yapılan şüpheli açıklamalar,  iknadan uzak söylemler, mantık sınırlarını zorlamaktadır. Cumhurbaşkanı, başbakan, bakanlar,  medya, bürokrasi hülasa devlet, bütün gücü ileve orantısız bir şekilde ?EVET? oyu için millete yüklenmektedir. Meydanlarda, ? Kandil, HDP, FETÖ tarafında mısın,  yoksa bizim tarafımızda mısın??  sorusu yöneltilmekte,düşüncesi  ?Hayır? ya da?Hayır´a?yakın olanlar, kendilerini suçlu hissetmekte veya nefret biriktirmektedir.İnsanların çoğu,oyunu belli etmemeyi tercih etmekte, referandumaveya sonsuza kadar ?BUĞUZ? etmeyi,  daha doğru bir davranış gibi görmektedir.

 NEDEN TAM ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ DEĞİLDE? SADECE  SİSTEM DEĞİŞİKLİĞİ?

AK partinin, doğal lideri olmaksızın önümüzde ki seçimlerde işinin çok zor olacağı,  önce ki seçimde denendi vegörüldü. Önce ki seçim sonuçları koalisyonu göstermesine rağmen, yapılması olası koalisyon atakları önlenerek, yeniden seçime gidildi. Sayın Cumhurbaşkanımız seçimlere, bir parti lideri gibi taraf oldu ve halada olmaktadır.Demek ki lider, partinin başında olmaz ise seçim kazanmakta öyle kolay olmayacak, anlaşılan.Onun  için yeni sistem değişikliğinde, Cumhurbaşkanı  genel başkan olarak  partinin başında olmalıdır.

 Sayın Cumhurbaşkanımız,hem başbakan iken, hem de şimdi ki pozisyonunda, kendi kurduğupartinin  genel başkanları ? başbakanları ve cumhurbaşkanı ile zaman zaman ters düştüklerini  ifade etmiştir. Bu iki başlılığın olumsuz tarafları,  kendi üzerlerinden değil,  S. Demirel-Turgut Özal,  A. Necdet Sezer- Bülent Ecevit örnekleri verilerek konu izah edilmeye çalışılmıştır.  Görünen o ki, kendisi Cumhurbaşkanı iken kendi seçtiği kişiyle bile sorunlar yaşanabiliyorsa, bir başka partinin mecliste çoğunluğu alması ve iktidar olması halinde işler tamamen karışacaktır. Demek ki meclis çoğunluğu gitse bile Hükümet ve iktidar elden gitmemelidir. Sayın Cumhurbaşkanımızın oyu partisinden fazladır, bu günkü Türkiye´de kiminle seçime girse kendisi kazanır, Kişisel olarak rakibi yoktur. Önerilen yeni sistem bunu sağlayacak bir sistemdir.

 Aslına bakarsanız, beğenmediğimiz, mevcut parlamenter sistem bileçalışanı, başarılı olanı iktidar kılıyor.Başarıyı gören millet, oyları zaten akıtıyor.  Son on beş yıldırbumillet,  iktidarı AK partiye verdi, veriyor. Ancak, çalışmazsanyanlış yaparsan tabii ki bu mümkün değil. AK parti iktidarı ve kadroları çok yorgun görünüyor. Artık tekrara başladılar, yeni bir şey üretemiyorlar. Yine bu kadroların FETÖ´ cü olanları, ortaya çıkmadı, çıkarılmadı. Milletvekilleri, bakanlar, belediye başkanları, il başkanları nerede?

Bunları temizlemenin yolu,  meclis çoğunluğu olsun olmasın,  sistem değişikliği yaparak iktidarı mutlak şekilde elde bulundurmak mı acaba?

 Belki de sırf bu yüzden, sistem değiştirerek yani yeni CHS sitemi ile,

SAYIN CUMHURBAŞKANI, NE PARTİYİ BIRAKMAK İSTİYOR, NEDE  İKTİDARI.

 Ama ve Lakin?

Son zamanlar da referandum atmosferinin etkisiyle olsa gerek, sağıma soluma, ne tarafıma baksam koyu bir AK parti hükümranlığı, etrafımızı sarmış durumda. Vali, belediye başkanı, parti il başkanı,  ilçe başkanı ve bunlarının alayı, kurum müdürleri ve onların alayı,  bazı vakıf ve derneklerin hoca efendileri ve müritleri,güç biz de ?SEN KİMSİN LAN...?  der gibi, bir havaya girmiş durumdalar.

Benzetmek gibi olmasın, Bir zamanlar FETÖ´cüler de böyleydi, kendilerinden olmayanı sinek gibi görürlerdi.

Sistem değişmeden durum böyle olur ise, yeni anayasal durumun oluşması halinde vay halimize?

YAZARLAR