Burhan Bilget


2 TEMMUZ 1993


2 Temmuz 1993'ün üzerinden 30 yıl geçmiş o gün Sivas'daydım o günü saat saat hatırlıyorum günlerden cumaydı. Önce 1993 yılını bir irdeleyelim. O yıl neler oldu neler? 24 Ocak 1993'te ünlü gazeteci Uğur Mumcu arabasında katledildi Prof. Dr Muammer Aksoy öldürüldü Orgeneral Eşref Bitlis'in uçağı düştü öldü. 24 Nisan'da Özal öldü. Bağlarbaşı katliamında 33 vatandaşımız öldürüldü, 2 Temmuz 1993'te Sivas'ta 33 insanımız yakılarak öldürüldü. Bunların hiçbirisi unutulmaz Dünya durdukça her yıl tekrar tekrar anılacaklardır. Ne zamana kadar? Bu olaylar aydınlatılıp provokatörler ortaya çıkana kadar. Birkaç yıl önce Kahramanmaraş'ta 123 insanımız katledildi Çorum, Malatya'da olaylar oldu. Ne denir tarih tekerrürden ibarettir karşı taraf ne diyor tarihten ders alınsaydı tarih tekerrür eder miydi? İnsanoğlunun en büyük hasleti ders almak olmalıydı, ama bir türlü o dersi alamıyoruz saat 10 sularında Kültür Merkezinin taşlanması ile başlayan olaylar akşam 6'ya kadar sürer mi? Vilayetin önüne gel "vali istifa" diye bağır sonra Kültür Merkezine yürü. Bir aşağı bir yukarı git gel ve hiç müdahale edilmesin. Tugay'da 6.000 asker var birer bölük yürütülemez miydi? Bu milletin en büyük özelliği asker olmasıdır. Biz bilim adamı yetiştiremedik ama dünyayı askerliği biz öğrettik. Bizim inancımızda ölürsek şehit, kalırsak gazilik gibi kutsalımız var. Kıbrıs çıkartmasında kayınpederim seccadeye oturmuş hem dua ediyor hem ağlıyordu hayrola Baba niye ağlıyorsun dediğimde -oğlum dedi bu gece askerin en zor gecesidir, asker bu geceyi atlatırsa daha o askeri kimse tutamaz siper, mifer dinlemez her şeyi dağıtır, hedefine varır dedi. Bunu diyen 7 sene askerlik yapmış Çanakkale dahil yaşlı bir ihtiyardı.
Müze müdürü rahmetli Hikmet Denizli'ye sordum Hikmet oğlum ne yaptınız? O gün dediği şu oldu -hem ön kapı hem de arka kapıdan yüklendiler biz de içeriden ne kadar masa sandalye varsa kapıları tahkim ettik. Emniyete telefon ediyorum ne gelen oldu ne de giden. Biz başımızın çaresine kendimiz baktık. Cumhurbaşkanı Demirel, başbakan Tansu Çiller, İçişleri bakanı daha yeni iki günlük emniyet genel müdürlüğü'nde Mehmet Ağar getirilmiş şimdi merak edip soruyorum olaylar başlayınca neden anında müdahale edilmedi neden kırmızı veya mavi bereli komandolar Kayseri veya Yozgat'tan hemen getirilmedi o günlük anında dağıtılmadı en çok helikoptere sahip ülkelerden biriyiz. 8 saat boyunca herkes seyretti. Bir de şu var cuma namazı dağılınca başlarında poşularla bir grup bir bohça açıp katları çözülmemiş bir İsrail bayrağı çıkarıldı "Kahrolsun İsrail" sloganları ile yakıldı biraz sonra bir bohçadan Amerikan bayrağı çıkarıldı o da "Kahrolsun Amerika" sloganları ile yakıldı. Bir dalgalanma oldu ve yürüyüşler başladı bu emniyet güçleri neredeydiler? Bu nasıl bir provokasyondu, gel de çözebilirsen çöz. 
Selçuklu'nun Konya'dan sonra en büyük en muhteşem kenti Sivas'a Osmanlı'nın bir eyalet merkezi bir sınır kendisi Sivas'a yazık oldu. Cumhuriyetin temellerinin atıldığı Atatürk'ün deyimi ile "ya istiklal ya ölüm tam bağımsız Türkiye" sloganların atıldığı ve "bu milletin kurtuluşuna burada karar verildi" dediği koca Sivas'a. 
Yazıklar olsun her 2 Temmuz'da bizim başımızı öne eğdirenlere.

YAZARLAR